1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

İnternet gizliliği için bu adımları uygulayın

İnternet gizliliği için bu adımları uygulayın
0
İnternet üzerinden bir banka sitesine veya sosyal medya hesabınıza giriş yaparken kullanıcı adınız ve şifreniz başkası tarafından ele geçirilebilir.Bu durum sizin başınızı fena halde yakabilir.

 

Öncellikle gizliliği sağlayabilmeniz için bilgisayarınızı çok kısıtlı koruyan ücretsiz güvenlik yazılımları yerine Kaspersky İnternet Security gibi bir güvenlik yazılımı siz farkında olmadan internet üzerinden gözetleme yapan 3. şahısı engeller.

 

1.SOSYAL MEDYA HESAPLARINIZDA GİZLİLİĞİ SAĞLAYIN
Sosyal medya hesaplarınızın gizlilik ayarına hiçbir değişiklik yapmadıysanız varsayılan durumunda olabilirler.Bu durumda paylaştığınız bütün her şey akrabalarınız,arkadaşlarınız dışında kötü niyetli insanlar tarafından görülebilir durumda olur.Sizi takip eden ve bilgisayarınıza sızmış durumda olan veya sızmaya niyeti olan insanlara karşı kendiniz hakkında vermemeniz gereken bütün bilgileri  yine vermiş oluyorsunuz.

 

Unutmayın ! Size karşı kötü niyetli olan ve zarar vermeye niyetli olan kişi,sizi tanımak için önce sosyal medya hesabınıza sızacaktır.Bu yüzden sosyal medya hesaplarınızda size dair çok fazla bilgi paylaşmayın !

 

2.WEB TARAYICISI ÜZERİNDEN TAKİP EDİLMEYİN
Web tarayıcısı üzerinden internette gezinirken bazı web siteleri tarayıcı üzerinden arama motorlarına yazdığınız kelimelere ve geçmişinize ulaşabilir.Bu verilere ulaşan kişi ticaret yapan biriyse geçmişte ziyaret ettiğiniz sayfalara ve arama motoruna yazdığınız şeylere bakarak profilinizi oluşturur.O kişinin web sitesine her uğradığınızda ilginizi çekebilecek reklamlarla karşılaşırsınız.Ancak bu verilere ulaşan kişi bir pazarlamacı veya sıradan biri değilse işte o zaman her şey olabilir !

 

Tarayıcılar üzerinde güvenlik sağlayabilmek için sadece tarayıcının kendi güvenliği yetmez.Daha öncesinde de bahsettiğim gibi sizi çok kısıtlı bir şekilde koruyan güvenlik yazılımları yerine Kaspersky İnternet Security veya kendini kanıtlamış başka bir güvenlik yazılımı kullanabilirsiniz.

 

3.TELEFON NUMARANIZ VE E-POSTA ADRESİNİZİ BİLMESİNLER
Ziyaret ettiğiniz birçok web sitesine kayıt olurken sürekli olarak aynı e-posta adresi ve aynı telefon numarasını kullanırsanız bu durum size yüzlerce gereksiz mail ve mesaj olarak dönecektir.

 

Her kayıt esnasında telefon numaranızı girmeyin ve farklı e-posta adresleri kullanmaya özen gösterin.

 

4.UÇTAN UCA ŞİFRELEME
WhatsApp,Line gibi birçok popüler uygulamanın kullandığı uçtan uca şifreleme yöntemi,alıcı ile gönderici arasındaki mesajlaşmalar yine alıcı ile gönderici de var olan bir kod sayesinde okunabilir durumda oluyor.Ve bu kod olmadan mesajlar okunamıyor.Bu sayede gönderici-alıcı arasında gidip gelen iletiler 3. bir şahıs tarafından takip edilemiyor.

 

Sizin de kullandığınız sohbet uygulamalarının uçtan uca şifreleme özelliğinin olup olmadığını,ayarlar kısmından bu özelliğin açık olup olmadığını kontrol edin.

 

5.GÜVENLİ PAROLA
Kısa ve basit şifreler kullanmaktan kaçının.Kısa ve basit şifreler başkaları tarafından çok kolay bir şekilde öğrenilebilir ve başınıza dert olabilir.Uzun,büyük/küçük harfler,sayılar içeren şifreler kullanmaya özen gösterin.

 

Kısa ve basit şifreler sizin için nasıl akılda kalıcı oluyorsa bir başkası içinde yine aynı şekilde akılda kalıcı olduğunu unutmayın.

 

6.TARAYICI EKLENTİLERİ VE UYGULAMA İZİNLERİ
Uygulamalar yüklenirken kamera,mikrofon,konum,dosya erişimi gibi izinler ister.Bazı uygulamalara bu izni vermediğiniz takdirde çalışmaz.Ancak her uygulama bu izni düzgün bir şekilde işlevini yerine getirmek yerine farklı ve kötü amaçlar doğrultusunda kullanabilmektedir.Bu yüzden hangi uygulamalara hangi izinleri verdiğinizi kontrol edin.

 

Aynı şekilde tarayıcılara yüklediğiniz eklentiler size dair bir takım bilgileri 3. bir şahısa iletebilir veya ciddi anlamda rahatsız edecek şekilde bilgisayarınızda reklam yayınlayabilir.Gereksiz bildirim penceresi ile sizi rahatsız edebilir,size sormadan bilgisayarınıza çeşitli uygulamalar indirmeye ve yüklemeye sebebiyet verebilir.Bu yüzden tarayıcınızda kullanmadığınız veya güvenilmez olduğunu düşündüğünüz eklentileri kaldırın.

 

Hangi uygulamanın verilen izinleri kötüye kullandığını,hangi eklentinin kötü niyetli olduğunu internet üzerinden küçük bir araştırma ile tespt edebilirsiniz.

 

7.HERKESE AÇIK Wİ-Fİ AĞI
Herkesin kullanabileceği belediye,kafe ve benzeri yerlerdeki wi-fi ağını mümkün olduğunca kullanmamaya çalışın.Bu ağlarda internet trafiği şifreleme işlemi kullanılmamaktadır.Herhangi biri bu ağ üzerinden sizin cihazınıza erişebilir.Mikrofonunuzu,kameranızı kullanabilir,verilerinizi çalabilir.

 

Eğer herkese açık bir wi-fi ağına bağlanmak zorunda kalırsanız vpn kullanmanız sizin güvenliğinizi arttıracaktır.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir