1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Milli işletim sistemi,PARDUS

Milli işletim sistemi,PARDUS
0

TÜBİTAK tarafından geliştirilen,Linux dağıtımı olan ve 2003 yılında başlatılıp 27 Aralık 2005 tarihinde ilk hali hazır sürümü yayınlanan,adını Anadolu Parsı’nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana’dan alan milli işletim sistemimizdir.

 

Türkiye’de PARDUS projesi,kişisel bilgisayarlarda var olmak yerine devlet kurumlarında ve silahlı kuvvetlerde kullanılmak amacıyla üretildi.Çıkış tarihinden beri hak ettiği değeri görmeyen PARDUS,her ne kadar devlet kurumlarında tam anlamıyla kullanılmasa da silahlı kuvvetlerimizde kullanılmaktadır.

PARDUS’ün baştan aşağı yerli olmaması ve Linux tabanlı olması,işletim sistemini değersiz bir duruma getirmemektedir.PARDUS işletim sistemi,geliştirilmeye açık bir şekilde sunulmuş olan ve bazı devlet kurumları,özel sektörde kullanılan programları çalıştırma konusunda üstün performans göstermiş ender işletim sistemlerinden biridir.

Ancak PARDUS’ü kişisel bilgisayarlarda kullanmak için seçenek haline gelmeyecek bir sorunu var.O da oyun.Oyun geliştiricileri daha çok Windows üzerine yoğunlaşmış durumdadır.Bu sebeple Linux oyun konusunda diğer işletim sistemlerinin oldukça gerisinde kalmış bulunmaktadır.Bu sebeple PARDUS oyunculara hitap etmez.Ancak PARDUS,Windows işletim sisteminin yanında da ayrı olarak kurulabilir.Oldukça hızlı yüklenir ve az yer kaplar.

Eğer PARDUS’ün devlet kurumlarında ve diğer yerlerde kullanılması arttırılırsa,Türkiye Windows işletim sistemi için harcadığı yüklü miktardaki paradan kurtulmuş olur.Bu durum Türkiye için maddi yönden faydalı bir durum oluşturacaktır.

 

 

PARDUS NASIL YÜKLENİR ?

 

Pardus 19.0 XFCE 64-Bit işletim sistemini kurmak için öncelikle boş bir USB sürücüsü ile kurulum USB sürücüsü oluşturmanız gerekmektedir.Bu işlem için 4 GB veya daha üstü bir USB belleğe ihtiyacınız var.Kurulum USB sürücüsü oluşturulduğunda işletim sistemini kolay ve hızlı bir şekilde bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

 

PARDUS KURULUM USB SÜRÜCÜSÜ NASIL HAZIRLANIR ?

 

1.ADIM Pardus işletim sistemini kurmak için kurulum USB sürücüsü oluşturmanız gerekiyor.Bilgisayarınıza 4 GB veya daha üstü bir USB sürücüsü takın.

2.ADIM Bu Bilgisayar‘ı açın ve bilgisayara taktığınız USB sürücüsüne sağ tıklayıp Biçimlendir…‘e tıklayın.Ardından karşınıza gelen küçük pencerede Başlat butonuna tıklayın.Biçimlendirme işlemini tamamlayın.

 

📛 USB sürücüsüne biçimlendirme işlemi uygulandığında sürücü içerisindeki bütün veriler silinecektir.Bu yüzden biçimlendirme işlemini yapmadan önce USB sürücüsündeki dosyaları bilgisayarınıza kaydedin.

3.ADIM Kurulum USB sürücüsü oluşturmak için Pardus Disk Kalıbı Yazıcı programına ve Pardus kurulum paketi dosyasına ihtiyacınız bulunmaktadır.Bu yüzden aşağıdaki linklerden bu iki dosyayı ücretsiz bir şekilde bilgisayarınıza indirin.

Pardus Disk Kalıbı Yazıcı programı olan PİW uygulamasını yüklemek için buraya tıklayın

Pardus kurulum paketi dosyası olan,Pardus 19.0 XFCE adlı .iso uzantılı dosyasını indirmek için buraya tıklayın

 

4.ADIM piw.zip isimli sıkıştırılmış klasörü açın ve içerisindeki piw.exe isimli dosyayı fare ile sürükleyerek masaüstüne çıkartın.

✅ Ardından masaüstüne çıkarttığınız piw.exe adlı dosyaya sağ tıklayın.Yönetici olarak çalıştır seçeneğine tıklayarak uygulamayı açın.

5.ADIM piw.exe uygulamasında + olarak gözüken butona tıklayın.

✅ Aşağıdaki görselde de gözüktüğü üzere açılan pencerede 3.ADIM da indirdiğiniz .iso uzantılı Pardus dosyasını seçin.

 

✅ Aç‘a tıklayın

6.ADIM piw.exe ile bir önceki adımda açtığınız .iso uzantılı dosya,aşağıdaki görsele benzer bir pencere ile karşılaşmanızı sağlayacaktır.

 

✅ Aşağıdakine benzer bir pencere karşınıza geldiğine göre İLERİ seçeneğine tıklayın.

7.ADIM Bilgisayara taktığınız USB sürücüsünün adı,Hedefi seçiniz başlığının altındaki kısımda doğru bir şekilde gözüküyorsa İLERİ seçeneğine tıklayın.

 

✅ Gözükmüyorsa,Hedefi seçiniz bölümünden USB kurulum sürücüsü olarak kullanacağınız ve bilgisayara taktığınız sürücüyü seçin.İLERİ seçeneğine tıklayın.

 

✅ Hedefi seçiniz bölümünde bilgisayara taktığınız USB sürücüsü gözükmüyorsa,USB sürücüsünü çıkartıp tekrar bilgisayarınıza takın.Hala sürücüyü göremiyorsanız başka bir USB sürücüsü ile Kurulum USB sürücüsü oluşturun.

8.ADIM BAŞLAT seçeneğine tıklayın.

9.ADIM Karşınıza gelen uyarı penceresinde EVET seçeneğine tıklayın.

✅ EVET‘e tıkladıktan sonra yapılan işlemin bitmesini bekleyin…


✅ İşlem bittikten sonra karşınıza kısa süreliğine aşağıdaki gibi bir bildirim penceresi çıkacaktır.


✔️ Pardus kurulum USB aygıtınız hazır durumda.

 

PARDUS BİLGİSAYARA NASIL KURULUR ?

 

İşletim sistemini bilgisayara yüklemek için kurulum USB sürücüsünü oluşturduysanız aşağıdaki üç yöntemden birini seçerek Pardus işletim sistemini bilgisayarınıza kurabilirsiniz…

 

☑️ WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİNİ SİLMEDEN PARDUS’Ü İKİNCİ BİR İŞLETİM SİSTEMİ OLARAK YÜKLEME

☑️ WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİNİ SİLMEDEN PARDUS’Ü WİNDOWS İÇERİSİNDE YÜKLEME

☑️ WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİNİ SİLEREK PARDUS’Ü BİLGİSAYARA YÜKLEME

 

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİNİ SİLMEDEN PARDUS’Ü İKİNCİ BİR İŞLETİM SİSTEMİ OLARAK YÜKLEME

 

Windows işletim sisteminiz ve kişisel verileriniz hiçbir şekilde değiştirilmeden Pardus’ü ikinci işletim sistemi olarak cihazınıza kurmak için depolama birimini bölmeniz gerekebilir.Pardus işletim sistemini burada anlatılan formatta kurduğunuz takdirde,bilgisayar her açıldığında Windows yada Pardus işletim sisteminden hangisinin çalıştırılacağını size her seferinde sorar.

 

UYARI : Kuruluma başlamadan önce kişisel verilerinizi her ihtimale karşı yedekleyin.Bütün sorumluluk size aittir.

 

1.ADIM Oluşturduğunuz Pardus kurulum USB sürücüsünü bilgisayarınıza takın.

 

2.ADIM Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS arayüzünü açın.Bilgisayar açılışını ilk olarak kurulum USB sürücüsü üzerinden ayarlayın.BIOS ayarlarınızı kaydedin ve çıkış yapın.

 

3.ADIM Bilgisayar açıldığında karşınıza Pardus’ün kurulum ekranı gelecek.Bu adımdan sonra sonra aşağıdaki videoda anlatılanları gerçekleştirin.

 

4.ADIM Herhangi bir aksilik ihtimaline karşı Pardus işletim sistemini kurmaya başlamadan önce kişisel verilerinizi yedek olarak korumaya aldığınızdan emin olun.Bütün sorumluluk size aittir.

 

 

✅ Bu yayında oluşturduğunuz Pardus kurulum USB sürücüsü,Pardus 19.0 XFCE 64-Bit işletim sistemi için geçerlidir.Ancak videoda Pardus 17.3 işletim sisteminin kurulumu anlatılmaktadır.Bu yüzden kurulum esnasında kullanıcı arayüzü farklı gözükecektir ancak yapılan işlemlerde çok büyük farklar olmayacaktır.

 

✅ Eğer bu aşamadan sonra Pardus’ü kurmaktan vazgeçerseniz bilgisayarınızın güç düğmesine basılı tutarak kapatın ve yeniden açın.Tekrar BIOS arayüzüne girerek Boot Menu kısmından bilgisayarınızı ilk Windows işletim sisteminin yüklü olduğu yerdeki yerel diski görecek şekilde ayarlayın.BIOS ayarlarınızı kaydederek çıkış yapın.BIOS ayarından çıktıktan sonra bilgisayar açıldığında tekrar Windows işletim sistemi ile kaldığı yerden devam edecektir.

 

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİNİ SİLMEDEN PARDUS’Ü WİNDOWS İÇERİSİNDE YÜKLEME

 

Bilgisayarınızda sadece Windows işletim sistemi yüklü olacak şekilde Pardus işletim sistemini Windows programı vasıtasıyla çalıştırmak ve Pardus işletim sistemini denemek için bu başlık altındaki kurulum adımlarını takip edin.Pardus işletim sistemini bu şekilde kurmak herhangi bir veri kaybı ihtimaline sebep olmaz ama Pardus işletim sistemini böyle bir kurulum ile sadece denemiş olur,kullanmış olmazsınız.

 

1.ADIM Virtualbox programını Windows işletim sisteminize kurmanız gerekmektedir.Pardus işletim sistemi bu program sayesinde çalıştırılacaktır.

 

 

2.ADIM Virtualbox programına Pardus işletim sistemini kurmanız gerekmektedir.

 

 

WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİNİ SİLEREK PARDUS’Ü BİLGİSAYARA YÜKLEME

 

Pardus’ü bu bu formatta bilgisayarınıza kurarsanız Windows işletim sistemi ve verileriniz kalıcı olarak silinecektir.Ardından Pardus işletim sistemi kurulacak ve bilgisayarınızdaki tek işletim sistemi Pardus olacaktır.

 

Kuruluma başlamadan önce kişisel verilerinizi yedekleyin.

 

1.ADIM Bilgisayarınıza format atın.

 

2.ADIM Oluşturduğunuz Pardus kurulum USB sürücüsünü bilgisayarınıza takın.

 

3.ADIM Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS arayüzünü açın.Bilgisayar açılışını ilk olarak kurulum USB sürücüsü üzerinden çalışacak şekilde ayarlayın.BIOS ayarlarınızı kaydedin ve çıkış yapın.

 

4.ADIM Bu adımda Pardus işletim sistemini daha öncesinde Windows işletim sisteminin yüklü olduğu yerel diske yükleyin.Bu işlemin gerçekleştirilmesi için yerel diskin Windows yapısından farklı bir şekilde yeniden biçimlendirilmesi gerekmektedir.

 

 

PARDUS İŞLETİM SİSTEMİNİN AVANTAJLARI NELERDİR ?

 

 

  1. Açık kaynaklı bir işletim sistemi olduğu için programla dili bildiğiniz takdirde işletim sistemi üzerinde istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz.
  2. Kötü amaçlı yazılımların hemen hemen hepsi Windows işletim sisteminde üretilmektedir.Pardus güvenilirdir ve virüs gibi bir sorunu olmaz.Anti virüs yazılımları kullanmaya ihtiyaç duymazsınız.Ayrıca Pardus işletim sisteminin güvenliğini sürekli olarak denetlenmektedir ve yeni bir sürüm yada güncelleme söz konusu olduğunda güvenlik açığı diye bir sorununuz olmaz.
  3. Donanımlardan tam performans alır.
  4. Kararlı bir işletim sistemidir.Belirli bir süre sonra format atma gibi bir sorununuz olmaz.
  5. İşletim sisteminin kendisi,ofis programları,grafik programları ve diğer uygulamaları tamamen ücretsizdir.
  6. Pardus işletim sistemi kurulduğunda ofis programları da kendiliğinden kurulur.
  7. Pardus işletim sistemi kurulduğunda bilgisayarınızın donanımlarına ait sürücüleri yükleme gibi bir sorununuz olmaz.Donanımlar işletim sistemi tarafından kendiliğinden tanınır ve kullanıma hazır bir durumda olur.
  8. Codec yüklemenize ihtiyacınız olmaz.Ses,video,resim codecleri kendiliğinden yüklü olarak Pardus işletim sisteminde dahildir.
  9. Hızlı ve kolay yüklenir.Aynı zamanda hızlı çalışır.
  10. Diğer işletim sistemlerine göre çeşitli ofis,mühendis programlarını çok daha hızlı bir şekilde çalıştırır.

 

PARDUS İŞLETİM SİSTEMİNİN DEZAVANTAJLARI NELERDİR ?

Yerli bir işletim sistemi olduğu için değil,Linux tabanlı bir işletim sistemi olduğu için çok fazla bir dezavantajı yoktur.Pardus’ün en büyük ve neredeyse tek dezavantajı olarak görülebilecek kısmı oyun oynanabilecek bir platform özelliğinin olmamasıdır.Oyun konusunda geliştiriciler ve şirketlerin hemen hemen hepsi Windows işletim sisteminin üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Pardus işletim sistemi Linux tabanlı olduğu için daha çok gelişmeye yönelen bir işletim sistemidir.Windows işletim sistemi ise gelişmenin yanı sıra ticaret yönüne giden bir yapısı bulunmaktadır..Windows işletim sisteminin yeni sürümü yada Windows işletim sistemindeki oyunlar,güvenlik yazılımları,sistem bakım ve onarım yazılımları,ofis programları,3D animasyon ve içerik üretme yazılımlarının hemen hemen hepsi para kazanmak için üretilir.
Bütün bunlar göz önüne alındığında Pardus işletim sisteminin Windows karşısında fazlasıyla daha kullanışlı bir işletim sistemi yapmaktadır.Oyun dünyasında çok fazla kişinin yer alması daha çok Windows işletim sisteminin kullanılmasına yol açsa da Pardus işletim sistemini oyun oynamayan kişilerin kullanması için herhangi bir sebep bulunmamaktadır.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir