1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

SSD ve HDD arasındaki farklar

SSD ve HDD arasındaki farklar
0

Bilgisayarlarımızda tüm verilerin saklandığı sabit depolama birimleri bulunmaktadır. Bu birimler sayesinde bilgisayarımızdaki fotoğrafları, videoları, müzikleri ve belgeleri saklayabiliriz. Aynı zamanda bilgisayarımıza yeni bir program, oyun yada uygulama kurulumu yaptığımızda tüm dosyalar bu birimler üzerinde saklanır. Bilgisayardaki bu sabit depolama birimleri ikiye ayrılır. Bunlardan ilki Hard Disk Drive (HDD) birimidir. Diğeri de Solid State Disk (SSD) birimleridir.

Eskiden her bilgisayarda Hard Disk Drive depolama birimi kullanılıyorken gelişen teknolojiyle birlikte artık her bilgisayarda Solid State Disk kullanılmaktadır. Bunun başlıca sebebi SSD birimlerinin okuma ve yazma hızlarının HDD birimlerine göre kat ve kat daha yüksek seviyelerde olmasıdır.

Bilgisayarda en çok kullanılan işletim sistemi Windows işletim sistemdir. Aynı zamanda Windows’un en güncel ve majör sürümü Windows 10’dur. Windows 10 işletim sistemiyle çalışan bir bilgisayarın sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi içinde depolama birimlerinin hızlı olması gerekmektedir. Bu yüzden hemen hemen her Windows 10 bilgisayarında SSD depolama birimi bulunmaktadır.,

SSD ile HDD arasındaki fark, en çok hız konusunda belli olmaktadır. Sıradan bir SSD, 5400 rpm hıza sahip olan HDD birimine göre ortalama 5 – 5.5 kat daha hızlı çalışabilmektedir. Bu yüzden Windows 10 işletim sistemi bu birimlerde daha sağlıklı çalışmaktadır. Aynı zamanda SSD sayesinde bilgisayarınız çok daha hızlı açılır. Uygulamalar, programlar ve oyunlar çok daha hızlı çalışır.

 

Hard Disk Drive (HDD) nedir ?

HDD

Geleneksel depolama birimi olarak görülen HDD’ler çalışma mantığı olarak dönen bir disk vasıtasıyla okuma/yazma işleminin gerçekleştirmesiyle çalışmaktadır. Disk ne kadar hızlı dönerse okuma ve yazma işlemleri de o kadar hızlı gerçekleşmektedir.

Bu yüzden daha çok mekanik parçalar içermektedir. HDD birimlerinin çalışma hızı tamamıyla içerisindeki diskin dönme hızına bağlıdır. Disk ne kadar hızlı dönerse, depolama biriminizde o kadar hızlı çalışır. Kopyala/yapıştır, kurulum, kaldırma ve açma işlemleri o kadar hızlı gerçekleştirilir. Diskin dönme hızı da rpm birimiyle ifade edilir. HDD birimleri daha 5400 rpm ve 7200 rpm hızına sahip olacak şekilde geliştirilmektedir.

Örnek olarak 5400 rpm hızına sahip bir HDD birimi yaklaşık 90 MB okuma ve 110 MB yazma hızına sahiptir.

 

Solid State Disk (SSD) nedir ?

SSD

SSD depolama birimleri günümüzde piyasaya çıkartılan bilgisayarlarda olan yeni teknoloji depolama birimleridir. İçerisinde hareketli parçalar barındırmaz. Hareketli parça yerine NAND flaş bellekten faydalanır.

SSD birimleri HDD birimlerine göre çok daha hızlı çalışır. Örneğin sıradan ve eski teknoloji olan M.2 SSD birimi ortalama 450 MB okuma ve 550 MB yazma hızına sahiptir. Yeni nesil SSD birimleriyse ortalama 2400 MB okuma ve 1750 MB yazma hızına sahiptir.

SSD depolama birimleri, M.2 SATA ve M.2 NVMe olarak ikiye ayrılmaktadır. İki SSD türündeki arasındaki farksa çalığı modüllerin farklı olmasıdır. M.2 SATA SDD birimleri HDD birimlerinin çalıştığı yuvalarla çalışmaktadırlar. Boyutları HDD ile neredeyse aynıdır. Daha ince, daha hafif ve sessiz çalışırlar. M.2 NVMe SSD birimleriyse daha güncel teknolojilerdir. Çok daha hızlı çalışırlar ve şekilleri disk gibidir. Çok daha küçük yer kaplarlar.

 

SSD ile Hard Disk arasındaki farklar nelerdir ?

SSD ile HDD farkı

Yeni nesil Windows 10 işletim sistemine sahip olan bilgisayarlarda depolama birimi olarak sadece SSD birimi kullanılmaktadır. SSD depolama birimlerinin yüksek kapasiteli olanları oldukça pahalı bir ekipmandır. Ancak daha düşük kapasiteli olan SSD birimleri için fiyatlar oldukça makuldur.

Bu yüzden yüksek kapasiteli SSD depolama birimlerinin bilgisayarlarda kullanılması yerine daha çok 256 GB, 512 GB kapasiteli M.2 NVMe SSD depolama birimleri kullanılmaktadır. Bu durum özellikle dizüstü bilgisayarlarında çok yaşanır. Dizüstü bilgisayarlarında ekipmanlar fazla özelleştirme seçeneği sunmadıkları için 256 GB, 512 GB SSD depolama birimleri sıkça kullanılır.

Üst seviye oyuncu bilgisayarındaysa yüksek kapasiteli SSD birimleri kullanılır. Ancak bu cihazların fiyatları oldukça yüksektir.

 

Fiyat farkı

SSD depolama birimlerinin fiyatları oldukça düşüktür. Ancak HDD ile kıyaslandığında HDD depolama birimlerinin fiyatlarının daha düşük olduğunu göreceksiniz.

 

Depolama kapasitesi

Eskiden depolama kapasitesi bakımından HDD birimleri SSD birimlerine göre bir hayli fazla alana sahipti. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte bu durum artık değişti. Hatta SSD birimlerinin daha çok tercih edilmesi dengeleri değiştirdi.

HDD birimlerinde olduğu gibi SSD birimlerinde de 1 TB, 2 TB alana sahip yüksek kapasite oranlarıyla karşılaşmaktayız.

 

Hız

HDD birimlerinin temel mantığı, kullanıcının verileri yani fotoğraf, video, müzik, oyun, program, dosya ve benzeri verileri ne kadar çok olursa olsun içerisinde barındırabilmektir.

Benzer bir amaç doğrultusunda yola çıkılarak SSD birimleri de hız artışı için üretilmiştir. Zaten HDD biriminin bu kadar avantajı olmasına rağmen hızı sayesinde SSD, günümüz teknolojisinin parlayan yıldızı olmuştur.

Dakika başına 5400 devir yapabilen bir diske sahip olan HDD, saniye başına yaklaşık 100 MB okuma işlemi gerçekleştirebilmektedir. Aynı şekilde dakika başına 7200 devir yapabilen bir diske sahip olan HDD,saniye başına 150 MB okuma işlemi yapabilmektedir. Yazma işlemi ise genellikle okuma hızı ile aynı oranda olmaktadır.

SSD birimlerinde ise bu durum SATA III bağlantılı olanlarda ortalama okuma/yazma hızı 500 MB/sn civarındadır.

Pc/M.2 SSD birimlerinin ise okuma/yazma hızı ortalama 1GB/sn civarındadır.

Bu durumda sıradan bir SSD,HDD birimine göre 4 ile 6 kat daha hızlı olmaktadır. Tabi daha güncel teknolojiler bu farkı daha da arttıracaktır.

 

Hangisini tercih etmeliyim ? SSD mi ? HDD mi ?

SSD mi ? HDD mi ?

Artık piyasaya sürülen yeni bilgisayar modellerinde sadece SSD depolama birimleri kullanılmaktadır. Aynı zamanda Windows XP ve Windows 7, Windows 8 işletim sistemleri yerine Windows 10 kullanılması, Windows 10 işletim sisteminin majör sürüm olması ve SSD ile tam uyumlu çalıştığı için SSD birimleri yeni standardımız olmuş durumdaır.

Ancak yeni yüksek kapasiteli SSD depolama birimlerinin fiyatları bir hayli yüksek olmaktadır. Sonuç olarak bilgisayarda yüksek kapasiteli depolama alanı isteyenler için depolana alanına sahip olmak çok pahalıya sebep olmaktadır. Bu yüzden SSD depolama birimiyle beraber HDD’nin kullanımı en mantıklı, ekonomik çözüm yolu olacaktır.

Piyasada özellikle orta seviyede olan oyuncu dizüstü bilgisayarlarında 256 GB yada 512 GB M.2 SSD ile beraber 5400 RPM yada 7200 RPM 1 TB HDD eşleştirmesine sıkça rastalayabilirsiniz.

Bunun başlıca sebebi SSD depolama biriminin Windows 10 işletim sistemini kararlı bir şekilde çalıştırmasını sağlamakla beraber en önemli uygulamalarında SSD depolama birimine kurulumu yapılarak hızlı çalışmasını sağlamaktır. Aynı zamanda geriye kalan tüm oyun, müzik, video, fotoğraf ve dosyalar için yüksek kapasiteli HDD birimini kullanmaktadır.

Sonuç olarak düşük kapasiteli bir SSD depolama birimiyle yüksek kapasiteli bir HDD depolama birimini eşleştirmek bizlere ekonomik açıdan çok büyük katkılar sağlayacaktır. Bu yüzden düşük kapasiteli SSD birimiyle yüksek kapasiteli HDD biriminin birlikte kullanılması en mantıklı seçim olacaktır.

 

SSD hız testi ve SSD ile HDD kıyaslaması nasıl yapılır ?

ssd ve hdd hız testi

SSD hız testi yapmak için bilgisayarınıza CrystalDiskMark 7 yazılımını kurabilirsiniz. Bu yazılım sayesinde bilgisayarınızdaki sabit depolama birimiyle beraber tüm depolama alanlarının hız testini yapabilirsiniz. Yani SSD depolama birimiyle beraber eğer varsa HDD biriminin ve bilgisayarla fiziksel bağlantı içerisinde olan USB’nin bile hız testini yapabilirsiniz.

Eğer kendi kendinize kıyaslama yapmadan önce SSD, HDD ve USB depolama birimlerinin hız testlerini görmek ve kıyaslamalarını incelemek istiyorsanız daha öncesinde yazmış olduğumuz SSD hız testi nasıl yapılır ? SSD Modelleri ve HDD Kıyaslamaları içeriğimize göz atın. Bu içerikte SSD ve HDD karşılaştırma testlerini tablo halinde gösterdik.

 

SSD oyunları hızlandırır mı ?

Herkes her şeyi bilmek zorunda değildir. Bazı oyuncular takip ettiği Youtube kanalında oyuncu bilgisayarları için kullanılan SSD depolama birimlerinin isimlerini sıkça duymaktadır. Durum böyle olunca SSD birimlerinin oyunları hızlandıran ekipman olduğunu sanmaktadır.

SSD depolama birimleri oyunlarda hiç bir şekilde FPS artışına sebep olmamaktadır. Oyunlarda görülen FPS değeri – saniye başına görüntülenen kare sayısı – başta ekran kartı olmak üzere işlemci ve RAM belleğine bağlıdır.

SSD birimi oyunlarda kendini sadece açılış hızında gösterir. Eğer bilgisayarınızdaki oyunları SSD depolama birimlerine kurarsanız çok daha hızlı bir şekilde açılacaktır.

 

SSD fiyatları

SSD fiyatları SSD’nin türüne göre değişkenlik göstermektedir. Piyasada ki SSD’ler M.2 olmakla beraber M.2 SATA ve M.2 NVMe olmak üzere ikiye ayrılır. M.2 SATA SSD birimleri HDD birimleriyle aynı yuvada çalışmaktadır. Ancak SATA yuvasının bir dezavantajı bulunmaktadır. Normalde SSD birimlerinin okuma yazma hızı saniyede 1 GB’ın üzerindeyken SATA yuvası yüzünden bu hız kısıtlanmaktadır. Bu yüzdenden de M.2 SATA SSD birimleri için elde edilen hız maksimum saniye de 500 MB okuma 600 MB yazma olarak sınırlandırılıyor.

Bu kısıtlama M.2 NVMe SSD’ler için yaşanmıyor. Bu birimlerin okuma hızları saniyede (ortalama) 1.5 GB, yazma hızlarıysa 2 GB olabiliyor. Ancak SSD birimlerinde hız ve kapasite arttıkça aynı zamanda fiyat etiketi de artıyor.

M.2 SATA SSD birimleri son derece uygun fiyatlarla elde edilebiliyorken M.2 NVMe SSD birimleri daha yüksek fiyat etiketleriyle satılıyor.

 

Bazı M.2 SSD (SATA) modelleri ve fiyatları

Sandisk SSD Plus 240GB 530MB-440MB/s Sata 3 2.5″ SSD (SDSSDA-240G-G26)248.00 TL
Samsung 860 Evo 500GB 560MB-520MB/s Sata3 2.5″ SSD (MZ-76E500BW)570.00 TL
Kingston Sa400s37 240gb Ssd 2.5 ́ ́ One Size220.00 TL

KIOXIA EXCERIA 240GB SATA 3.0 2.5″ SSD (555MB Okuma / 540MB Yazma)

249.00 TL
Kingston 240Gb Hyperx Fury Serisi Sata 3.0 Rgb Ssd (Okuma 550Mb / Yazma 480Mb)300.00 TL

 

Bazı M.2 SSD (NVMe) modelleri ve fiyatları

Samsung 970 Evo Plus NVMe 500GB 3500MB/s-3300MB/s M.2 SSD (MZ-V7S500BW)918.00 TL
SanDisk Ultra 3D 500GB 2400MB-1750MB/s NVMe M.2 SSD559.00 TL
SAMSUNG 500GB 970 EVO NVMe M.2 SSD (3400MB Okuma / 2300MB Yazma)750 TL
Intel Optane SSDPED1D015TAX1 SSD Half-Height/Half-Length (HH/HL) (CEM3.0) 1500 GB PCI Express 3.0 3D Xpoint NVMe Solid State Disk30175.00 TL

XPG 256GB SPECTRIX S40G RGB PCIe Gen3x4 M.2 SSD (3500MB Okuma / 1200MB Yazma)

429 TL
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir