1. Anasayfa
  2. Android

Telefon kamerasında megapiksel önemli mi ?

Telefon kamerasında megapiksel önemli mi ?
0

MEGAPİKSEL NEDİR ?

Çektiğiniz her fotoğrafın içerisi,çok küçük boyutlarda renkli karelerden(noktalardan) oluşmaktadır.Bu yüzden kullandığınız kameranın megapiksel birimi ne kadar yüksek olursa içerisinde var olan kare sayısı da o kadar fazla olur.Fotoğrafta kare sayısının fazla olması ise size daha keskin hatlar ve daha yüksek çözünürlük sunar.Bunun sonucunda megapiksel birimi ne kadar büyük olursa çekilen fotoğrafın sabit depolama biriminde kapladığı alanda o kadar büyük olacaktır.

 

TELEFON SEÇİMİ YAPARKEN KAMERA KONUSUNDA MEGAPİKSELEMİ BAKMAMIZ GEREKİR ?

Bir kameranın iyi fotoğraf veya video çekmesi sadece megapiksele bağlı değildir.Kameranın lensi,yapısı,sensörü,fotoğrafın çekim tekniği,ışık,zaman,ortam gibi birçok etken kaliteli bir fotoğraf veya video çekme etkenidir.
Işık,kameranızın lensinden geçerken görüntü sensörüne çarpmaktadır.Görüntü sensörüne çarpan ışık miktarı video veya fotoğrafınızın her bir pikselinde(karesinde) ne kadar ışık olacağını belirler.Ayrıca her bir pikselin açık,koyu olan birimleri son bölümde birleşik bir görüntü oluşturmaktadır.

 

Kameranızın megapiksel birimi ne kadar fazla olursa,sensör yongasında daha yoğun piksel birikmesine sebep olur.Bu durumda da sensör ısınacağı için düşük ışıklı ortamlarda çekilen fotoğraflarınızda lekelenmeler oluşacaktır.

 

Ayrıca megapiksel birimi ne kadar fazla ise çekilen fotoğraf ve videoların kaplayacağı alanda o kadar fazla olacağını belirtmiştik.Bu yüzden,fotoğraf ve videolarınızı saklayabilmek için daha çok hafıza alanına sahip olmanız gerekecektir.

 

Üstelik megapiksel birimi,üretilen telefonun fiyatı konusunda etkin rol oynamaktadır.Ortalama 13 megapiksel kameralı telefon 800 ile 1300 tl arasında satılırken 20 megapiksel telefonlarda bu fiyat 2250 ile 2500 tl gibi çok ciddi miktarlara ulaşabilmektedir.
Kısaca özetlemek gerekirse 20 megapiksel kameralı telefon,13 megapiksel kameralı telefondan daha iyi bir kameraya sahip olmayacağı gibi,tam tersi durumda da 13 megapiksel kameralı telefon,20 megapiksel kameralı telefondan daha iyi olmayabilir.

 

Telefon seçimi yaparken kaliteli fotoğraf ve video çekimine önem veriyorsanız sadece megapiksel birimine bakıp gereksiz yere yüksek miktarlarda para harcamamaya dikkat ediniz.Megapiksel tercihinizi sadece çözünürlük için dikkat etmeniz gereken bir kriter olarak bilmeniz sizin için faydalı olacaktır.

 

Yani kısaca şöyle düşünün…

 

13 megapiksel bir kameranın çektiği fotoğraf,20 megapiksel bir kameranın biraz daha yakınlaştırarak çekilmiş hali gibidir.

 

Telefon seçimi yaparken kamera konusunda “şu kadar megapiksel” ibaresine inanmak yerine internetten beğendiğiniz telefonun kamerası konusunda yazılan yorumları okumanızı tavsiye ederim. 

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir