1. Anasayfa
  2. Android

Telefonunuzda varsa mutlaka kaldırın !

Telefonunuzda varsa mutlaka kaldırın !
0
Faydalı olsun diye mobil cihazınıza yüklediğiniz bazı uygulamalar cihazınıza fayda sağlamaktan çok zarar veriyor ! Eğer sizin telefonunuzda bu tarz uygulamalar varsa kaldırmanızı tavsiye ederiz.

 

Performans arttırdığını iddia eden bazı uygulamalar

Cihazınızda ki bütün uygulamalar RAM hafızasını kullanmaktadır.RAM hafızası kullanımı ne kadar artarsa cihazınızda o kadar yavaşlayacaktır. 

 

Neredeyse bütün akıllı telefonlar;RAM hafızasını arttıran,gereksiz dosyaları silen,ön bellek temizliği yapan,telefonu hızlandıran ve buna benzer görevleri üstlenmiş uygulamalarla dolup taşmaktadır.
Bu uygulamalar size telefonunuzu hızlandıracağına,pil ömrünü uzatacağına dair vaatlerde bulunur.Gerçekten de telefonunuzu hızlandırırlar.Çünkü cihazınız bütün gereksiz dosyalardan kurtularak sabit depolama birimini hafifletmiş,birçok uygulamayı kapatarak RAM hafızası kullanımını azaltmış ve doğal olarak ta pil ömrünü uzatmış olur.Ancak bu hızlandırma eylemi çok kısa bir süre için gerçekleştirilmiş olur. 

 

Çünkü bu uygulamalar telefonunuz cebinizdeyken yani kullanmadığınız vakitlerde de arka planda çalışır ve RAM hafızasında ciddi oranda yer kaplar.

 

Ayrıca sürekli çalışır vaziyette oldukları için telefonunuzda pil ömrünü ciddi oranda azaltmaya sebebiyet verir.
Bu uygulamaların cihazınızın sabit depolama birimin de kapladığı alan,”temizlik” adı altında sildiği bütün gereksiz ve çöp dosyalardan daha fazladır.RAM hafızasını kullandığı miktar temizlediği miktardan daha fazladır. 

 

Üstelik bu uygulamalar gereksiz dosyaları kaldırayım derken bazen cihazın sistemine ait çekirdek dosyalarını da silerek cihazınıza doğrudan zarar vermektedir ! 

 

Daha önceki yayınlarda bilgisayarları hızlandırmak için bazı uygulamalar tavsiye etmiştik.O uygulamaları Android cihazlar için tavsiye etmiyoruz !
UYGULAMA KULLANMADAN TELEFONUM NASIL HIZLANIR ? 

 

Google Play ve benzeri platformlardan edindiğiniz bu uygulamaların yaptığı işlemleri zaten sizde telefonunuzun Ayarlar kısmından yapabilirsiniz.Uygulamalar aşağıda anlatılanlar haricinde pek de farklı işlemler yapmamaktadır.

 

Öncelikle telefonunuzun Ana Menü kısmından Ayarlar menüsüne girin.Uygulamalar bölümünden kullanmadığınız veya gerek duymadığınız uygulamalar varsa hepsini silin.

 

Yine Ayarlar kısmından Depolama bölümüne gidin ve orada Önbelleğe alınan veriler seçeneğini temizleyin.

 

Hatta az önce bahsettiğimiz uygulamaların yaptığı gibi yine Ayarlar menüsünden Bellek bölümüne giderek telefonunuzun RAM hafızasını kullanan bazı uygulamaları kapatarak RAM kullanımı azaltabilir ve pil ömrünü uzatabilirsiniz.Ancak bu durum sistem kararsızlığına ve hata raporları ile karşı karşıya kalmanıza sebebiyet verecektir. 

 

“Yukarıdaki anlatım biçimi telefonun markası veya modeline göre farklılık gösterebilir.” 

 

Hali hazırda yüklü olan uygulamalar

Telefonunuzu yeni satın aldığınız ve çalıştırdığınız zaman içerisinde hali hazırda yüklü olan sosyal medya,medya oynatıcısı ve benzeri yerleşik uygulamalar yer alabilir.Bu uygulamalar ilginizi çekmiyor ve kullanmıyorsanız kaldırın.Böylece hem sabit depolama biriminde hemde RAM hafızasında gereksiz yer kaplamamış olur.Ancak bazı cihazlar bu uygulamaların kaldırılmasına izin vermemektedir.Bu durumda bu uygulamaları kaldırmak yerine pasif duruma getirebilirsiniz.Nasıl yapılacağını bilmiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. 

 

Ana menü kısmından Ayarlar menüsünü açın.

 

Uygulamalar kısmına gidin.

 

Karşınıza çıkan listeden ihtiyaç duymadığınız yerleşik uygulamaya dokunun.

 

Depolama seçeneğine dokunun ve sırasıyla  ÖNBELLEĞİ TEMİZLE,VERİLERİ TEMİZLE tuşlarına dokunup uygulamanın oluşturduğu bütün verileri silin.

 

Ardından Geri düğmesine dokunup DURMAYA ZORLA ve DEVRE DIŞI BIRAK düğmelerine dokunun.
Bu işlemleri ihtiyaç duymadığınız bütün yerleşik uygulamalar için tekrarlayın. 

 

“Yukarıdaki anlatım biçimi telefonun markası veya modeline göre farklılık gösterebilir.” 

 

Facebook ve Messenger uygulaması

Facebook uygulaması cihazınız ne kadar iyi olursa olsun zaman içerisinde sabit depolama biriminde çok fazla yer kaplayacaktır.Messenger uygulaması ise pil ömrünü çok ciddi bir şekilde kısaltacaktır.Bu uygulamaları kullanmak yerine Facebook Lite ve Messenger Lite kullanmanızı tavsiye ederiz. 

 

Dosya yöneticisi,web tarayıcısı ve fotoğraf/video düzenleme uygulamaları

Dosya yöneticisi,web tarayıcıları,fotoğraf/video düzenleme uygulamalarının aldığı birçok izin,kişisel bilgilerinizi güvende tutma konusunda çok ciddi sıkıntılara yol açabilir.Telefonunuzda hali hazırda yüklü bir uygulama yok ise başka platformlardan yüklemenizi tavsiye etmiyoruz. 

 

Dosya yöneticisi uygulamalarının dışında mobil cihazlarda 3. parti olarak Google Chrome,Firefox,Opera ve benzeri olan,kendini kanıtlamış web tarayıcısı haricinde başka bir uygulama yüklemenizi ve aynı zamanda tanınmayan geliştirici tarafından üretilmiş fotoğraf/video düzenleme uygulamalarını yüklemek,sizin kişisel verilerinizi,fotoğraflarınızı,videolarınızı,internet gezintilerinizi riske atmak demektir. 

 

Medya oynatıcısı ve ses arttırıcı uygulamalar

Cihazınızda var olan medya oynatıcısını beğenmeyebilirsiniz.Eğer var olan uygulama dışında başka bir uygulama yüklemek isterseniz alanında son derece başarılı olan FLV Player ve GOM Player uygulamalarını tavsiye ederiz.Bu iki uygulama açamadığınız medya uzantısını açmaya yarar ve size kullanım kolaylığı sağlar. 

 

Ses arttırıcı uygulamalarına değinecek olursak bu tarz uygulamalardan hiçbirini yüklemenizi tavsiye etmiyoruz ! Sizin cihazınız üretilirken ses özelliğinin yazılımsal yapısı cihazın donanımına uygun olarak yapılmıştır.Harici bir uygulama bu optimizasyonu bozar ve hoparlöre kalıcı hasar verebilir. 

 

Özetleyecek olursak…

 
Telefonunuza tavsiye edilen uygulamalar dışında herhangi bir dosya yöneticisi,medya oynatıcısı,telefon hızlandırıcısı/temizleyicisi,fotoğraf/video düzenleyicisi,web tarayıcısı,ses arttırıcı uygulamaları yüklememelisiniz.

 

Google Play platformunun dışında yüklediğiniz herhangi bir uygulamanın cihazınızda yine Google tarafından takip edilmediğini unutmamalısınız.

 

Cihazınızı hızlandırmak için 3. parti bir uygulama yüklemek yerine kendinizde Ayarlar kısmından yapabilirsiniz.

 

Facebook ve Messenger uygulamaları yerine Facebook Lite ve Messenger Lite uygulamalarını kullanmalısınız.

 

ve ayrıca…

 

Yukarıda anlatılanların hepsini zaten uyguluyorsanız cihazınızda (varsa) anti-virüs uygulaması barındırmakta gereksiz olacaktır.
 
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir