1. Anasayfa
  2. Bilim

Deniz suyundan hidrojen yakıt üretildi

Deniz suyundan hidrojen yakıt üretildi
1
Stanford Üniversitesi bilim adamları güneş enerjisi sayesinde suyun elektroliz edilerek çevre dostu hidrojen yakıtını ürettiler.
Hidrojen yakıt,günümüzde NASA‘nın uzay programlarında roket ateşlemek için kullandığı bir yakıttır.Ayrıca bu yakıt son derece temiz olup yan ürün olarak su üretmektedir.Yakıtın kötü yanı ise üretiminin küresel ısınmaya çok ciddi sebebiyet vermesidir.
Bunun üzerine Columbia Engineering‘de kimya mühendisi olarak görev yapan Dainel Esposito ve diğerleri,karbondioksit oluşmaksızın suyun elektroliz edilmesine dair çalışmalarda bulundular.
Bu yakıtın üretimi için yapılan deneyler şu sıralar Stanford dışında tekrar edilmedi.Şu an için yakıt üretiminin ham maddesi saf su için geçerli durumda olup deniz suyuna karşı ortalama sadece 12 saat dayanabilmektedir.Deniz suyunda kullanılamıyor olmasının sebebi ise kısa sürede kireçlenme olayıyla karşılaşılıp cihazların bozulmasıdır.Ancak deniz suyunun sebep olduğu kireçlenme sorunu için metal parçaların aşınmasını engelleyen nikel köpük çekirdekler geliştirilmekte olup cihazın ömrünün çok daha uzun olması planlanmaktadır.
Yapılan bu deney şuan için çok büyük bir ilerleme kaydetmemektedir.Ancak ileriye yönelik çok büyük vaatlerde bulunmaktadır.
Daha öncesinde deniz suyundan hidrojen üretmek için elektrik kullanılmıştı.Bu durum maliyetin bir hayli yüksek olmasına sebep olmuştu.Bu maliyetin düşürülmesi için güneş enerjisinden faydalanıp,saf sudan daha verimli olabilecek deniz suyundan hidrojen üretebilmek adına hibrit nano meteryal ile karşılaşıldı.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. adamlar yapıyor abi ya..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir