1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Ekran kartı seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Ekran kartı seçerken dikkat edilmesi gerekenler
0

Ekran kartı seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ? Hangi kriterlere göre ekran kartı seçiminde bulunmalıyız ?

Bilgisayar seçerken yada yeni bir bilgisayar için sistem toplarken ekran kartı konusunda çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Çünkü ekran kartı seçerken dikkat edilmesi gerekenler teknik bilgiler gerektirir. Bu bilgiler ışığında doğru ekran kartı seçimini yapabiliriz.

Yeni bir sistem toplarken seçtiğiniz tüm donanımların birbirleriyle uyum içerisinde olması gerekmektedir. Peki ya ekran kartı alırken nelere dikkat etmeliyiz ? Bu konuda ekran kartları piyasaya sadece ayrılmış video belleği kriteriyle ön plana çıkmaktadır. Ayrılmış video belleği ekran kartı seçiminde önemli bir kriterdir ama en önemli kriter değildir.

Bu içerikte sizlere ekran kartı alırken nelere dikkat edilmeli konusu üzerinde önemli olan tüm detayları sıralayacağız.

 

Ekran kartı alırken nelere dikkat edilmeli 2020

Ekran kartı alırken nelere dikkat edilmeli ? Bu soruya verilecek ilk cevap hangi kullanım amacıyla ekran kartı seçiminde bulunacaksınız cevabı olacaktır. Eğer ki sıradan bir kullanıcıysanız ve çeşitli üretkenlik yazılımlarını kullanmayıp, oyun oynamayacaksanız sizin seçiminiz bir hayli kolay ve bütçe dostu olacaktır. Ancak ben oyun oynarım ve üretkenlik yazılımlarında en iyi performansı beklerim diyorsanız işler biraz daha karmaşık hala gelecektir.

 

Kullanım amacı

Sıradan bir kullanıcıysanız ve sadece internette gezinip, ofis programlarını kullanacaksanız herhangi bir harici erkan kartına ihtiyacınız yok. İntel yada AMD işlemcileriyle beraber gelen tümleşik grafik birimiyle cihazınızı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu cihazla internette gezinebilir, ofis programlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hatta oyun oynayabilir ve üretkenlik yazılımlarını da kullanabilirsiniz. Ancak iyi ve yeterli bir performans elde edemezsiniz.

Eğer yeni bir cihaz satın alırken oyun odaklı bir cihaz istiyorsanız kesinlikle harici ekran kartına ihtiyacınız bulunmaktadır. Kullanım amacıyla beraber bir diğer önemli hususta bütçenizdir. Eğer mükemmel performans istiyorsanız en güçlü ekran kartı modelleri sizin için pahalıya patlayacaktır. Geniş bir bütçeniz yoksa fiyat/performans oranı iyi olan ekran kartlarına yönelmeniz gerekecektir.

Örneğin öğrenciyseniz ve sadece internette dolaşmak ve ofis programlarını kullanılıp gündelik işlerinizi yapmak için bilgisayar kullanıyorsanız harici ekran kartına ihtiyaç duymaksızın işlemciyle tümleşik olan entegre grafik birimini kullanabilirsiniz. Ancak yine de harici bir ekran kartına sahip olan olup minimum sistem gereksinimlerini bir nebzede olsa karşılamak istiyorsanız aşağıdaki harici ekran kartı modelini kullanabilirsiniz.

  • AMD Radeon RX 560 OC

Eğer bütçeniz genişse ve en mükemmel performansın peşindeyseniz aşağıdaki ekran kartı modellerinden birini tercih edebilirsiniz.

  • Nvidia Geforce RTX 2060 OC
  • Nvidia Geforce RTX 2080 Ti

Eğer bütçeniz kısıtlıysa ve fiyat/performans oranı iyi bir ekran kartı arıyorsanız aşağıdaki modellerden birini tercih edebilirsiniz.

  • Nvidia GeForce GTX 1650
  • Nvidia GeForce GTX 1660

 

GPU

Ekran kartı seçerken dikkat edilmesi gerekenler

GPU terimini birçok kez duymuşsunuzdur. Türkçe karşılığı “grafik birimi” olan bu terim aslında ekran kartının işlemcisidir diyebiliriz. Nasıl ki işlemci bilgisayarın beyniyse ve tüm işlemler burada gerçekleştiriliyorsa GPU yani grafik birimi de ekran kartının baş kısmıdır. Tüm görüntüleme işlemleri burada gerçekleştirilir. Herhangi bir şey izlerken yada oyun oynarken bu birim içerisinde milyonlarca işlem gerçekleştirilir.

Nvidia, üstün performanslı ekran kartı modellerinde RTX GPU birimini kullanıyor. Bu birim gerçeğe oldukça yakın görüntü kalitesini bizlere sunarken yüksek fiyat etiketleriyle herkes tarafından deneyimlenemeyebiliyor.

 

VRAM

 ekran kartı alırken nelere dikkat etmeliyiz

VRAM teriminin açılımı Türkçe’de “ayrılmış video belleği” olarak geçmektedir. Bu bellek, ekran kartı kriterleri için birçok yerde birinci kriter olarak karşımıza çıkıyor. Ancak hiçbir zaman VRAM, yaptığımız ekran kartı seçiminde birinci kriter olmamalıdır.

Tabi tüm bunlara dayanarak VRAM teriminin önemsiz olduğunu söylemiyoruz. Ayrılmış video belleği de çok önemli bir kriterdir. Her ekran kartının da tıpkı RAM belleği gibi kendine ait bir belleği bulunur. Bu bellekler sayesinde yüksek çözünürlükte çalıştırdığımız oyunlar ve videolar için ekran kartının ihtiyacı karşılanır. Örneğin 1080p çözünürlüğü için ortama 4 GB ayrılmış video belleği yeterli olurken 4K çözünürlük için ihtiyaç duyulan bellek kapasitesi 8 GB’dır. Tabi burada bahsettiğimiz bellek kapasiteleri yeterlilik düzeyinin karşılanması için gerekli olan kapasite miktarıdır.

 

Soğutma

ekran kartı

Bilgisayarın en çok ısınan donanımları ekran kartıyla işlemcisidir. Dolaysıyla ekran kartları için soğutma sistemi hayati önem taşımaktadır. Her ekran kartının kendini soğutmak için bir yada birden fazla fanı bulunmaktadır. Eğer ekran kartınızın soğutması yeterli değilse ve donanımınız fazla ısınırsa veri işleme hızı düşecektir. Buna bağlı olarak ısınan ekran kartının performansında da ciddi bir düşüş yaşanacaktır. Aynı zamanda ısınan ekran kartı kendini soğutmak için fanını var gücüyle döndürmeye ve hızlı çalıştırmaya başlayacaktır. Bu durumun sonucunda bilgisayarınız dışarıya rahatsız edici düzeyde ses çıkaracaktır.

Her ekran kartı kendini soğutabilmek için üzerinde bir yada birden fazla fan bulundurur. Aynı zamanda siz isterseniz harici bir soğutma sistemi elde ederek ısınma sorununu giderebilirsiniz. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

 

Nesil

 

Her yıl gerek oyunlarda gerekse donanımlar üzerinde çeşitli yenilikler yaşanır. Ekran kartlarında da bu yenilikler söz konusudur. Eğer güncel oyunları akıcı bir performansta çalıştırmak istiyorsanız güncel bir ekran kartı modelini tercih etmelisiniz. Yeni nesil oyunlarda akıcı performans yeni nesil ekran kartlarıyla elde edilebilir.

 

Marka tercihi

 ekran kartı alırken nelere dikkat etmeliyiz

Marka konusunda günümüzde şuan için iki büyük dev şirket bulunmaktadır. Bunlar Nvidia ve AMD markalarıdır. Marka seçimi sizin isteklerinize göre değişkenlik gösterir. Örneğin Nvidia ekran kartlarıyla muazzam bir performansı yüksek bir bütçeyle elde edebilirsiniz. Yada mükemmel olmasa da tüm oyunlarda akıcı bir performansı AMD markasıyla uygun fiyata elde edebilirsiniz.

AMD, 2017 yılının öncesinde oyunlar ve oyuncular için pek tercih edilen bir marka değildi. Ancak son 2017 yılında sonra yaptığı yeniliklerle oldukça güçlü ekran kartı modelleriyle piyasada güçlü bir seçenek hale geldi.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir