1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

İnternetten alışveriş yapmak güvenli mi ?

İnternetten alışveriş yapmak güvenli mi ?
0
Günümüzde internetten alış veriş yapmak son derece popüler olmuş durumdayken bazı insanlar tarafından internetteki alış veriş sitelerine karşı hala güven eksikliği bulunmaktadır.Bu konuda sizin rahat olmanızı sağlayacak çeşitli unsurları maddeler halinde sıralayacağız.

 

ALIŞ VERİŞ YAPACAĞIM WEB SİTESİ GÜVENLİ Mİ ?

Ziyaret ettiğiniz her web sitesi “http://” veya “https://” ile başlamaktadır.Öncellikle dikkat etmeniz gereken ilk nokta,alış veriş yapmak için ziyaret ettiğiniz sayfanın adresi “https://” ile başlaması gerekmektedir.

 

 

TARAYICILARDAKİ HTTP VE HTTPS İLE BAŞLAYAN WEB ADRESLERİ ARASINDAKİ FARK NEDİR ?

Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) verici ile sunucu arasında yapılan paylaşımlarda şifreleme yöntemi kullanmamaktadır.Yani http:// ile başlayan alış veriş site adresleri güvenilir değildir.

 

Secure Hyper Text Transfer Protocol (HTTPS) ile başlayan web adresleri SSL sertifikalı sitelerdir.Bu web sitelerinde verici ile sunucu arasında yapılan bütün paylaşımlarda şifreleme metodu kullanılmaktadır.Alış veriş sitelerinde ve banka sitelerinde bu sertifika mutlaka bulunmaktadır.

 

 

MAĞDUR OLMAYA KARŞI YASAL GÜVENCENİZ VAR

Türk Ticaret Kanunu satın alma işlemini yapan müşteriyi,satıcıyı ve bankayı korumaya yönelik düzenlemeler içermektedir.

 

Ayrıca ürün size ulaştığında kargo teslimatı yapan kişinin önünde ürünün yanlış olması durumunda tekrar iade veya ürünün arıza yapması durumunda garanti belgesi gibi çeşitli haklarınızda bulunmaktadır.

 

İnternet sitesinden bir ürün satın aldığınız takdirde size fatura belgesini de göndermek zorunda oldukları için fatura ile size ait olan hakların tümü internet alış veriş siteleri içinde geçerli durumdadır.

 

 

KREDİ KARTI BİLGİLERİM ÇALINABİLİR Mİ ?

İnternetdeki alış veriş sitelerinde bankalar kredi kartı ile alış veriş yapılabilmesi ve bu durumun güvenilir olması için sanal pos uygulamasını gerçekleştirmektedir.Yani bu siteler siz satın alma işlemi yaptığınızda sizden kredi kartı şifrenizi istemez.Sadece kartınıza ait bazı bilgiler ile ödeme işleminizi gerçekleştirmenizi sağlar.

 

 

DİKKATLİ OLUNMASI GEREKEN BAZI HUSUSLAR

Az önce bahsettiğimiz her şey güvenilir alış veriş sitesinde olması gereken hususlardı.Bu hususları insanlar arasında çokça popüler olmuş ve birçok kişi tarafından bilinen sitelerde gerçekleşmektedir.Yani bu siteler SSL Sertifikalı olup sizi ürünün yanlış gelme veya arıza yapması durumunda zaten çok büyük olasılıkla mağdur etmeyecek ve güvenli bir şekilde alış verişinizi yapmanıza olanak sağlayacaktır.

 

Ancak bazı popüler olmayan alış veriş siteleri için bu durum geçerli değildir.Bir ürünü satın almadan önce,satın almak için ziyaret ettiğiniz web sitesi hakkında insanların yaptığı yorumları okuyun ve mümkün olduğu kadar bilindik,kendini ispatlamış olan web sitelerinden alış veriş yapın.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir