1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Silinen dosyaları geri getirme

Silinen dosyaları geri getirme
0
Windows işletim sisteminde fotoğraf,video,müzik veya herhangi bir formatta dosyayı sildiğiniz zaman Geri Dönüşüm Kutusu bölümüne gitmektedir.Bu kutu içine giden silinmiş dosyaları tekrardan Geri yükle işlemi ile kaybolması durumundan kurtarabiliyorsunuz.

 

Ancak Geri dönüşüm kutusu bölümünde var olan dosyalara Geri dönüşüm kutusunu boşalt işlemini uygularsanız dosyalarınız cihazınızdan kaldırılır ve geri getirme işlemini uygulayamazsınız.Bu silme işlemi sadece kullanıcıların dalgınlığı,dikkatsizliği veya yanlışlıkla yapmasıyla değil aynı zamanda cihazınızda var olan bir virüs tarafından silinebilir veya cihazınızda yüklü olan anti virüs programınızın virüslü bir dosyayı silmesiyle gerçekleşebilir.

 

Bu durumda bazı kullanıcılar çok önemli fotoğraf,video veya kişisel dosyalarını yitirebiliyor.Bu önemli dosyalarınız silindi diye üzülmeyin.Çünkü dosyalarınızın hepsi olmasa da belirli bir kısmını geri getirmenin yöntemleri bulunmaktadır.

Bir dosyayı silip,geri dönüşüm kutusunu boşalt işlemi yaptığınız zaman aslında o dosyayı silmiş olmuyorsunuz.Sadece sabit depolama biriminde silmiş olduğunuz verileri tekrar yazılabilir hale getirmiş oluyorsunuz.Böylece sabit diskinizde yeni veriler kayıt edildiği zaman sildiğiniz o verilerin üzerine yeni veriler saklanıyor.Bu durumda silmiş olduğunuz dosyaların bir kısmını kurtarabiliyorsunuz.

 

Bu kurtarma oranı silmiş olduğunuz verilerin bulunduğu alanın ne kadarına yeni veri depolandığına göre değişmektedir.Yani silme işlemi yapıldıktan sonra bilgisayarınızda yüklenen veya oluşturulan dosyalar ne kadar az ise kurtarma ihtimalide o kadar yüksek oluyor.

 

Kurtarma işlemi için bilgisayara küçük bir program kurup sabit depolama biriminin çalışma şeklinde ufak bir oynama yapıp tekrar yazılabilir verileri (sildiğiniz verileri) geri yükleyeceğiz.Bu işlemi gerçekleştirmek için aşağıdaki adımları ve programları kullanabilirsiniz.

 

ADVANCED SYSTEM CARE PROGRAMI

Bu programla belki bir yerlerde karşılaşmış olabilirsiniz.Aynı şekilde biz bu programı başka yayınlarda da önermiştik.Önermiş olmamızın sebebi bu programın bakım,onarım,koruma,güvenlik konularında oldukça başarılı olması ve bunu ücretsiz şekilde yapmasıdır.İOBİT ismi tarafından yapılan bu programın ücretsiz ve ücretli sürümleri bulunmaktadır.Ücretsiz sürümlerde kısıtlı imkan sağlanıyor olmasına rağmen cihazınız için oldukça faydalı olacağından emin olabilirsiniz.Ayrıca bu program CCleaner ile bilgisayarlar için en kullanışlı program sıfatına layık görülmüştür.

 

Ayrıca bu programın içerisinde çeşitli araçlar bulunmaktadır.Bu araçlar sistem bilgisi çıktısını size vermeye,kayıt defterini düzeltmeye,DNS ayarlarınızı korumaya ve düzeltmeye,varsayılan programları düzenlemeye ve silinen verileri kurtarmayı sağlayan araçlardır.Bunlar dışında çeşitli özellikleri olan araçlarında bir kısmı sadece ücretli sürümde olmak üzere içerisinde bulundurmaktadır.

Şimdi silinen dosyalarınızı geri getirmek için Advanced System Care programını internet üzerinden ücretsiz sürümünü bilgisayarınıza kurun.Programı çalıştırın ve karşınıza gelen pencerenin üst bölgesinden Alet Çantası sekmesini açın.

 

Aşağıdaki görüntüde olduğu gibi Alet Çantası kısmındaki Silineni Kurtarıcı aracını yükleyip çalıştırın.

Bu araç ile karşınıza aşağıdaki görüntüde olduğu gibi bir ekran gelecektir.Burada araca,tarama yaptırarak cihazınızda ki verileri kurtarabilirsiniz.

PİRİFORM RECUVA PROGRAMI

Hemen hemen her bilgisayarda var olan CCleaner programının yapımcısı tarafından geliştirilen Recuva oldukça basit ve etkili bir programdır.Silinen dosyaları kurtarmak için Piriform Recuva programını internet üzerinden ücretsiz olarak edinin.Yükleme dosyasını açın ve aşağıdaki adımları uygulayın.

 

 Programı yükleme sırasında aşağıdaki görüntüde olduğu gibi Customize > More > Browse sekmelerinden programı Windows işletim sisteminizin kurulu olduğu yerel diske yükleyin.
Programın Türkçe dil desteği bulunmaktadır.Yükleme sırasında karşınıza aşağıdaki görüntülerde olduğu gibi seçenekler gelecektir.Bu seçeneklerden en üsttekileri işaretleyerek yükleme işlemine devam edin.Böylece cihazınızda silinmiş olan herhangi bir dosya,cihazınızda tam tarama yapılarak tespit edilmeye çalışılacak.
Ardından programın kurulumu gerçekleştirilecek ve karşınıza aşağıdaki görüntüde olduğu gibi bir pencere çıkacaktır.Bu pencerede hangi dosyaların geri yüklenebileceği ihtimali gözükmektedir.Buradan istediğiniz dosyayı geri yükleyebilirsiniz.

İsterseniz programın ayarlarından tarama seçeneklerini ve diğer ayarlarını değiştirerek geri yüklemek istediğiniz dosyayı bulmanız için programa kolaylık sağlayabilirsiniz.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir