1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Blu-ray diskleri nedir ? ne işe yarar ?

Blu-ray diskleri nedir ? ne işe yarar ?
0
Eski teknoloji ürünü olan DVD ile HD DVD sürücüleri hala günümüzde popüler olmasına rağmen 2006 yılında üretilmiş olan Blu-ray sürücüleri kullanım oranını arttırıyor ve CD,DVD,HD DVD sürücülerini tamamen ortadan kaldırıyor.
Piyasa çıktığı günlerde fiyatının çok yüksek olduğu için yeteri kadar ilgi görmeyen Blu-ray sürücüleri,fiyatlarının düşmesi ve özellikleri sebebiyle diğer disk sürücülerinin yerini alıyor.

 

BLU-RAY NEDİR ?

Blu-ray diskleri DVD teknolojisinin yerini almak için 2006 yılında tasarlanan,CD ve DVD depolama birimlerine göre daha üstün bir teknolojiye sahip depolama disk birimidir.
Tek katmanlı ve çift katmanlı olmak üzere üretilmiştir.Tek katmanlı Blu-ray diskler 25 GB gibi bir depolama alanına sahipken çift katmanlı disklerde ise bu oran 50 GB civarındadır.

 

DVD,HD DVD İLE BLU-RAY ARASINDAKİ FARK NEDİR ?

DVD-ROM,CD-ROM,DVD-RW,CD-RW sürücüleri olduğu gibi Blu-ray sürücülerinde de Read,Read/Write olmak üzere 2 çeşitte üretilmektedir.
ROM,yani sadece Read özellikte olan diskler yalnızca okuma işlemi yapıp depolanacak veriyi bir kere yazabilmektedir.Yani CD-ROM,DVD-ROM,Blu-ray Read disklerine bir veri kaydettiğiniz zaman o disk üzerinde tekrardan bir veri kaydedemez ve yazdırılan veriyi silemezsiniz.Blu-ray diskleride aynı mantıkla üretilmektedir.
CD ve DVD sürücüleri için okuma/yazma işlemleri kırmızı lazer ile gerçekleştirilirken,Blu-ray sürücülerinde mavi (menekşe) lazer kullanılmaktadır.
DVD sürücüleri film severler için 720×480 çözünürlük sunarken,Blu-ray sürücüleri 4K çözünürlük sunmaktadır.
Kısaca depolama kapasitesi konusunda DVD ile arasında uçurum olan Blu-ray,film kalitesi açısından da DVD ve HD DVD sürücülerine fark atmaktadır.Fiyatı sebebiyle tam olarak DVD sürücülerinin yerini tamamen alamasa da günümüzdeki fiyatları düştüğü için DVD sürücülerini tamamen ortadan kaldıracak olan disk sürücüleridir.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir