1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Windows XP’nin hazin sonu

Windows XP’nin hazin sonu
0
Dünya çapında en ünlü işletim sistemi olan Microsoft Windows,Windows 7,Windows 8 ve Windows 10 sürümlerinden sonra geliştirilmeye ve güncellenmeye kapatılan Windows XP işletim sistemi bütünüyle unutulmaya yüz tutmuş durumda.

Microsoft,Windows işletim sistemi kullanıcılarını Windows 10 gibi güncel işletim sistemine yönlendirmek için Windows XP‘ye verilen güncelleştirmeleri sona erdirdi.Ancak bu durum birçok Windows XP kullanıcılarının vazgeçmesi için yeterli bir sebep olmadı.XP aktif olarak kullanılmaya devam etti.Ardından birçok oyun ve program üreticileri XP‘ye olan desteğini geri çekti.Hatta günümüzde birçok bilgisayar kullanıcısı tarafından kullanılan ve piyasaya çıkış tarihi Windows XP ile aynı olan Steam bile Windows XP‘ye olan desteğini sonlandırdı.

 

Ayrıca şu yayınlara da göz atabilirsiniz…
>>En eski Windows sürümleri
>>Windows 11 çıkacak mı ?

 

WİNDOWS XP’NİN ESKİ SAYILMA SEBEPLERİ

Eski sayılmasının birinci sebebi Microsoft‘un XP işletim sistemine olan desteği ve yapılan güncellemeleri kapatmasıdır.Kapatılan güncelleme ve destek yüzünden 3. taraf olarak yazılım geliştiren geliştirici ve üreticilerde artık Windows XP ile uyumlu herhangi bir uygulama yapmıyor olmasıdır.
Ayrıca Steam gibi son derece popüler ve Windows kullanıcılarının çok ciddi bir kısmı için olmazsa olmaz derecede önemli programların Windows XP üzerindeki desteğini sonlandırması bu işletim sisteminin eskidiğini göstermektedir.Üstelik Windows XP‘ye verilen desteği kesen ve son derece popüler olan uygulamalara Google Chrome tarayıcısı da dahil.
Windows XP‘nin güncelleme almaması durumu güvenlik bakımından çok büyük zaaflara sebep olmaktadır.Windows Vista,Windows 7 ve Windows 8‘de var olan güvenlik açıklarının Windows XP‘de kalıcı ve düzeltilemez durumda olması anlamına gelmektedir.Zamanında birçok kişinin başına bela olan olası WannaCry gibi siber tehditlere karşı Windows XP kullanıcıları tamamen savunmasız durumda olacaktır.
Microsoft,Windows XP kullanıcılarının daha güncel Windows sürümüne geçiş yapmasını istediği için yapılan güncelleme desteğini sonlandırdı.Ancak bu durum Windows XP kullanıcılarının sayısının azalmasında çok etkili olmadı.Üçüncü parti üretici ve geliştirici şirketlerin Windows XP için var olan desteğini sonlandırması,XP işletim sistemini sarstı ancak yinede ciddiye alınacak orandaki kullanıcının Windows XP‘den vazgeçmesi için yetmedi.
Bu durum karşısında Microsoft,Windows XP işletim sisteminde anında ödeme yöntemi olan  POSReady 2009‘dan da Windows XP‘ye olan destek kaldırıldı.
Her ne kadar sevenleri çok olsa da günümüzde hala XP kullanmakta olan emektar insanların bile XP işletim sistemini terk etmeleri kaçınılmaz bir sondur.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir