1. Anasayfa
  2. Bilim

Google’nin akciğer kanserini tespit eden yapay zekası

Google’nin akciğer kanserini tespit eden yapay zekası
0

Birçok alanda üretilen ve geliştirilen yapay zekalar,sağlık alanında da kullanılmaya başlandı.Yakın bir zaman içerisinde akciğer kanserini teşhis edebilen bir yapay zeka üretildi.

Google ve birkaç tıp merkezideki araştırmacılar ile ortak olarak geliştirilen bilgisayarlar,tomografi taraması yaparak küçük akciğer kanserlerini tespit edebilme konusunda doktorlardan daha iyi iş çıkardı.

Bu bilgisayarları üreten ve geliştiren araştırmacılar,yapay sinirsel ağlar adı verilen medikal görüntü alma konusunda oldukça geniş miktarda olan verileri besleyerek bilgisayarları zatürre ya da kanser gibi durumlarla bağlantılı olarak tanımlama yapabilmesi için eğitilebilir.

Sürücüsüz araçlarda Google’nin kullandığı derin öğrenme süreci tıp alanına da uygulanmaya çalışılıyor.Google bu süreç ile kanser teşhisinin koyulabilmesi için patologlara mikroskop lamlarını okunmasına yardımcı olacak şekilde yeni bir sistem oluşturmuştu.Google bütün bunların yanında göz doktorlarına,diyabet hastası olan insanların göz hastalıklarını teşhis edilebilmesi amacıyla bir sistem oluşturmuştu.

Yapılan yeni çalışma sonucunda taramanın akciğer kanserinden ölme riskinin azaltıldığı da tespit edildi.Ayrıca kesin kanser sonucunun bulunmasının dışında ileri zamanlarda kanser olabilecek noktaların tespit edilebilmesi sağlandı.

Ancak yapılan çalışmaların her ne kadar başarılı olduğu noktalar varsa bir o kadar da başarısız olduğu yerler bulunuyor.Yapılan yeni sistem tümörleri tanımlayamıyor veya iyi huylu noktalarda hatalı çalışarak hastayı akciğer biyopsisi ya da ameliyat gibi riskli sonuçlara sokabiliyor.

Bu durum üzerine araştırmacılar bilgisayarların daha iyi bir performans sunabilmesi açısından yeni bir sinirsel ağ oluşturdu.Çoklu işleme katmanı olan bu ağ,tomografi taraması konusunda eğitildi ve ardından teşhis yetenekleri test edilmeye başlandı.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir