1. Anasayfa
  2. Sinema

IMDB’nin en yüksek puanlı dizisi,Chernobyl

IMDB’nin en yüksek puanlı dizisi,Chernobyl
0

5 bölümünden oluşan ve IMDb tarafından en yüksek puan ile değerlendirilen diziyi izlemeden önce Çernobil felaketi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.Çernobil felaketi Rusya’nın Çernobil şehrindeki nükleer santralinde yaşanan bir patlamanın neticesinde dünyayı etkileyen bir olaydır.

26 Nisan 1986 tarihinde Moskova zaman dilimine göre saat 01.23 sularında Ukrayna’nın Pripyat şehrinin 14.5 km kuzeybatısında bulunan Çernobil şehrinde daha önce hiç görülmemiş dünyayı etkileyen bir patlama gerçekleşmişti.Patlamanın sebebi ise Çernobil nükleer santraliydi.Bu santralde yapılan bir deney esnasında peş peşe yapılan hatalar,nükleer santralin tamamen yok olacak şekilde patlamasına ve neredeyse bütün dünyayı kapsayacak kadar zarar verilmesine sebep oldu.

Komünist Rusya zamanında gerçekleştirilen bu deney ile nükleer santralde bir patlama yaşanmış ve şehrin kendi çevresi dışında hava,su yolu ile Avrupa’ya kadar çok ciddi seviyelerde radyasyon yayılmıştı.

Yayılan bu radyasyon sebebiyle Rusya’da gerek Çernobil şehri gerekse Çernobil’e yakın olan şehirlerdeki bir çok insan günler,haftalar,aylar ya da yıllar sonra hayatını kaybetmişti.Nükleer santralin patlamasının ardından çıkan yangını söndürmek üzere olay yerine gönderilen itfaiye ekibi ile yangını uzaktan bir köprü üzerinden izleyen vatandaşlar bile olaydan kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.

Yaşanan bu facia ülkemizde dahil olmak üzere başta Rusya ile beraber birçok Avrupa ülkesinde radyasyon miktarını arttırmıştır.Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinin radyasyon seviyesi muazzam bir şekilde artmıştır.Bu olaylar yaşandıktan sonra Almanya’ya sattığımız çay bile radyasyon sebebiyle satın alınmamış ve ülkemize geri gönderilmiştir.

Rusya’ya bir hayli uzak olan İngiltere bile yayılan bu radyasyona karşı tedbirler alırken İngiltere’ye göre Rusya’ya daha yakın olan ülkemizde herhangi bir tedbir alınmamıştır.Hatta Almanya’nın satın almadığı radyasyonlu çay bile ülkemizdeki vatandaşlara satılıp “Az radyasyonlu çaydan birşey olmaz.Hatta sağlığa faydalıdır.” gibi söylemlerle alay konusu yapılmıştır.

Yaşanan bu felaketin üzerinden yaklaşık 40 yıl geçmiş olmasına rağmen patlamadan 36 saat sonra boşaltılan Çernobil,hala terk edilmiş hayalet şehir olarak yalnız başınadır.Günümüzde bile bir kişinin tek başına Çernobil’i ziyaret etmesi hayati tehlike arz etmektedir.Çernobil’e gelen turistler bile kontrollü bir şekilde şehri ziyaret edebilmektedir.

Yaşanan patlamanın ardından dünyaya yayılan bu radyasyondan başta hiç bir ülke haberdar edilmedi.Ancak patlamanın üzerinden yaklaşık 40 saat sonra İsveç’in havada yaptığı test ve tespit ettiği tehlikeli radyasyon seviyesi sonucunda diğer ülkelere bunun sebebini sordu.Bunun üzerine Amerika bu radyasyonun Rusya’dan kaynaklandığını tespit etti.

Çernobil felaketini anlatan bu kısa dizi,gerek olaylar anlatma şekliyle,sahneleri ve sürükleyici özelliği ile izleyenleri tarafından çok sevildi.Çernobil felaketini hiç uzatmadan izleyicilere sunan bu kısa diziyi izlemenizi tavsiye ederiz…

 

DİZİNİN TANITIM VİDEOSU

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir