1. Anasayfa
  2. Android

Android 10 ve özellikleri

Android 10 ve özellikleri
0

Android 10 işletim sisteminin özellikleri açıklandı.Katlanabilir cihazlar ile uyumlu yeni işletim sisteminde kullanım kolaylığı sağlandı,pil tasarrufu yapıldı ve güvenlik tedbirleri arttırıldı.

 
Android işletim sistemine sahip cihazlarda pil tüketimi konusu,kullanıcıları tarafından hep sorun oluşturan bir durum olarak görülmekteydi.Ancak Android işletim sisteminin en güncel sürümü olan Android 10 ile birlikte karanlık mod özelliği kullanılacak ve pil tüketimi konusunda cihazın tek bir şarj ile kullanım süresi arttırılacak.
Günümüzde uygulama,tarayıcı ve işletim sistemlerinin olmazsa olmazı karanlık mod,Android 10 içinde kullanılabilir durumda olacak.Hızlı ayarlar ile kullanılan karanlık mod özelliği,Android işletim sisteminde bütün uygulamalar için geçerli durumda olacak ve OLED ekrana sahip cihazlarda pil tüketimini azaltacak.
Yeni teknoloji olarak görülen katlanabilir cihazlar bugüne kadar çok büyük bir başarıya imza atamadı.Android 10 işletim sistemi ise katlanabilir cihazlar ile tam uyumlu çalışabilecek şekilde geliştirildi.Bu durumun sonucunda yakın gelecek içerisinde katlanabilir cihazlar için çok büyük gelişmeler kaydedebilir.
Android 10 işletim sisteminin ekran kaydı konusunda da bir yeniliği mevcut.Ekran kaydı için Google’ın makine öğrenme algoritmaları kullanılacak ve böylece ekran kaydı için başka bir uygulamanın çalıştırılmasına ihtiyaç duyulmayacak.
Makine öğrenim algoritması vasıtasıyla akıllı yanıtlar konusunda da farklı gelişmeler sağlandı.Google’ın mesajlaşma uygulaması,Gmail ve diğer mesajlaşma uygulamaları da bu teknoloji kullanabilecek ve akıllı cevaplar,bildirimlere dayanarak başka işlemler içinde önerilerde bulunacak.Örneğin biri size herhangi bir yerin adresini mesaj olarak gönderdiğinde o mesajı Haritalar üzerinden doğrudan açabileceksiniz.
İşletim sisteminin güncel sürümü ile birlikte 50 yeni güvenlik ve gizlilik ayarı mevcut olacak.Güvenlik alanında yapılan yeniliklerden bir tanesi de Konum servisinde gerçekleşti.Artık konum izleme,bir uygulama tarafından kullanılıyorsa sınırlandırılacak ve kullanılan uygulama sizin konumunuzu arka planda izliyorsa bunu bildirimlerde görebileceksiniz.
Güncel sürüm ile birlikte odak modu da kullanıcılara sunulacak.Bu sayede telefonunuzun kullanım saatini yönetebilecek,cihazın nasıl kullanıldığını öğrenebilecek,günlük zaman sınırlaması yapabileceksiniz.Verdiğimiz örneklerden daha fazlasını odak modu ile kullanabileceksiniz.Bu özellik daha çok çocuk sahibi olan insanlar için kullanışlı bir mod olacak.
Katlanabilir cihazlar için özel olarak geliştirilen Android 10,katlanabilir cihazlar ile tam uyum içerisinde çalışabiliyor.Bu durumda geliştiriciler için daha fazla seçenek,ayar sunup daha fazla fikir üretebilmenin kapılarını aralıyor.
Şuan yavaş yavaş hayatımıza giren 5G içinde Android 10 işletim sisteminde çeşitli yenilikler var.Yeni sürüm ile geliştiricilerin kullanabildiği API’lerde zenginleştirme yapıldı.Herhangi bir uygulamanın çalıştığı cihaz içerisinde hızlı ve yüksek bir ağ bağlantısının olup olmadığını kontrol eden API’ler kullanılabilir duruma geldi.Bu durum daha yeni ve geliştirilmiş oyun ve uygulamalarında geleceğinin haberini veriyor.
Yapay zeka konusunda da oldukça farklı geliştirmeler kaydedildi.Live Caption özelliği ile video izlerken ve görüntülü konuşma yapılırken alt yazı şeklinde anlık olarak çeviri yapılabiliyor ve bu anlık alt yazı çevirisi yine anlık olarak başka bir dile de çevrilebiliyor.Bu özellik,özellikle duyma konusunda sorun yaşayan engelli kişiler için büyük önem taşıyor.
Akıllı yanıtlama özelliği Android işletim sisteminin güncellenmesi ve Android 10 işletim sisteminin kullanılması ile birlikte farklı özellikler kazanıyor.Artık akıllı yanıtlama özelliği “Birlikte yanıtla” yeniliği ile yapılan bir yanıt esnasında başka bir uygulamadan yardım alabilmenizi sağlıyor.
Yapılan bir geliştirmede gezinme çubuğunu ilgilendiriyor.Eğer gezinme çubuğu sizi rahatsız ediyorsa o çubuğu kapatabilir ve çubuğun yaptığı işlemleri el hareketlerinizle gerçekleştirebilirsiniz.Böylece yukarı sürükleme hareketi ile ana ekrana ulaşabilirsiniz.Sağa ve sola kaydırma hareketi ise önceki ekrana ulaşabilirsiniz.

Bütün bu yeniliklerin yanında Android 10 işletim sistemi ile birlikte Wİ-Fİ tasarruf modu,aile bağlantısı ve daha birçok yenilik kullanılabilecek.Birçok yeniliği sunan Android 10 işletim sistemi,içerisinde özel optimizasyonlarda bulunduracak.

 

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir