1. Anasayfa
  2. Android

Android için mobil veri tasarrufu

Android için mobil veri tasarrufu
0

Günümüzde mobil veri için basit ama etkili ayarlamaları yapmazsanız satın aldığınız tarife paketlerinin size sunduğu internet kotasının bir kısmını boşa kullanmış olursunuz.Ayrıca kullandığı internet miktarı kadar fatura ödeyen kullanıcılar bu ayarlamaları yapmadıkları için gereksiz yere para harcamaktadırlar.

Sonuç olarak size internet bağlantısı kurmanızı sağlayan operatörler,kullandığınız veri kadar size fatura gönderir yada aylık olarak bir mobil veri paketine abone olmuşsanız her ay için geçerli bir mobil veri sınırına sahip olursunuz.

Bazen mobil veri kullanırken yüksek fatura ile karşılaşılabilir veya aylık olarak abone olduğunuz tarife ve paketlerin size sunduğu sınırlı veri miktarı sizin için yeterli gelmeyebilir.Bu durum doğrudan cebinize yansır ve sizin için yüksek bir maliyete sebep olabilir.Özellikle de bir şirket ağı söz konusu olursa bu durum daha fazla göze batabilir.

 

🔖 Şu yayınlarda ilginizi çekebilir…
🔎 Android telefonda pilin çabuk bitme sorunu ve çözümü

Bu durumdan kurtulmak ve mobil veri için daha az para harcayıp yapılan israfın önüne geçebilmek için aşağıdaki adımları takip edin.Bu adımları basitten başlayarak zor adımlara doğru uyguladığınız zaman mobil veri kullanımında azalma söz konusu olacaktır.Böylece şirket içi veya kişisel kullanım olarak tasarruf etmiş olacaksınız.

 

Ayrıca şu yayınlara da göz atabilirsiniz…
>>Android telefonda pilin çabuk bitme sorunu ve çözümü

 

 VERİ KULLANIMINIZI TEŞHİS EDİN

 

Bir sorunu çözmeden önce sorunu anlamanız gerekmektedir.Bu yüzden sisteminizin Ağ ve İnternet bölümünü irdelemeniz gerekir.Bu irdelemeyi yapmak ise Android işletim sisteminizin sürümüne göre değişkenlik göstermektedir.Çünkü Android işletim sistemi güncellendikçe kullanım arayüzü ve doğal olarak yapılması gereken ayarlama yolları da değişebilmektedir.

 

Biz bu adımları Android 7.0 işletim sistemine sahip Sony Xperia Z5 modeli üzerinden göstereceğiz…

 

Eski Android sürümleri için Ayarlar bölümünden Veri Kullanımı sekmesini açın.

Ardından karşınıza aşağıdaki görselde gözüktüğü gibi yeni bir pencere açılacak.Bu pencere üzerinden Hücresel veri kullanımı sekmesine dokunun.

Ardından karşınıza mobil veriyi hangi uygulama tarafından ne kadar kullanıldığını gösteren detaylı bir rapor göreceksiniz.Bu raporda internet kullanan uygulamalar arasında Youtube,İnstagram ve benzeri şekilde içerisi video,görsel ile dolu olan çeşitli video ve sosyal medya uygulamaları olduğunu fark edeceksiniz.Bu uygulamaların daha önceki tarihlerde ne kadar mobil veri kullandığına dair bilgi edinmek istiyorsanız yine bu pencere üzerindeki geçmiş tarihlerdeki veri kullanım oranlarına bakarak daha da detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

İsterseniz bu pencerede listelenen uygulamalardan bir tanesine tıklayarak o uygulamanın son bir ay içerisinde kullanıcı tarafından etkin durumda kullanıldığı süre zarfında yada arka planda harcadığı mobil veri oranlarına göz atabilirsiniz.

Birinci adımda cihazınızda yüklü durumda olan uygulamaların aylık olarak ne kadar mobil veri kullandığına dair bir fikir sahibi oldunuz.Uygulamaların aylık olarak kullandığı mobil veri miktarlarını aklınızda tutarak aşağıdaki adımları uygulayınız…

 

ARKA PLAN VERİ KULLANIMINI KONTROL ALTINA ALIN

 

Bir önceki adımda cihazınızda yüklü olan herhangi bir uygulamanın aylık olarak ne kadar mobil veri tükettiğine dair bilgi sahibi olmuştuk.Bu uygulamalardan özellikle sosyal medya ve haber uygulamaları gereksiz yere arka planda veri kullanımına sebep olmaktadır.Bu uygulamalar arka plan verisini sadece uygulamanın güncel olup olmadığını kontrol etmek amacıyla kullanır.Bu yüzden haber ve sosyal medya uygulamalarının arka planda veri kullanımını sonlandırın.
Bu işlemi gerçekleştirdiğiniz zaman uygulamalara giriş yaptığınızda herhangi bir fark hissetmeyeceksiniz.Ancak veri kullanım bakımından tasarruf etmiş olacaksınız.Uygulamanın güncel olup olmadığının tespiti de arka planda veri kullanarak değil sadece uygulama çalıştırıldığında yapılacaktır.
Sosyal medya ve haber uygulamaları gibi gereksiz yere arka planda mobil veri tüketen uygulamaların bu özelliğini devre dışı bırakarak veri tasarrufu yapın.Ancak mesajlaşma gibi uygulamaların arka planda veri kullanımını engellemeyin.Bu size yeni mesajların iletilmemesi gibi sorunlara sebep olacaktır.Sosyal medya ve haber uygulamaların arka plan veri kullanımını engellemek size bildirimlerin gelmemesi gibi bir sorun yaşatmayacaktır.Ancak bu durum mesajlaşma uygulamaları için geçerli değildir.
Uygulamaların arka planda veri kullanımını kapatmak için Ayarlar bölümünden Uygulamalar sekmesini açın.

Cihazınızda yüklü olan bütün uygulamalara liste halinde ulaştınız.Bu liste içerisinde herhangi bir uygulamanın üzerine dokunarak uygulama hakkında daha detaylı bir pencereye ulaşacaksınız.Bu pencerede Veri kullanımı sekmesine dokunun ve Arka plan verileri seçeneğini devre dışı bırakın.

Bu sayede belirli bir oranda mobil veri kullanımı konusunda tasarruf etmiş oldunuz.Ancak arka plan veri kullanımını kapatma konusunda dikkatli olmanız gerektiğini tekrardan hatırlatmak isteriz.Mesajlaşma uygulamaları ve benzerleri için arka plan veri kullanımını devre dışı bırakmayınız.

 

OTOMATİK OYNATMA ÖZELLİĞİNE SINIRLAMA GETİRİN

 

Akıllı cep telefonlarında (Özellikle Android işletim sistemine sahip cihazlarda) Google Chrome tarayıcısı kullanılır.Bu tarayıcının Ayarlar bölümünde Site ayarları sekmesine dokunun ve karşınıza gelen pencerede Medya kısmına dokunun.Burada Otomatik oynatma kısmına dokunarak etkin pozisyonda olan düğmeyi devre dışı durumuna getirin.Bu adımı gerçekleştirmek için sırasıyla aşağıdaki görselde bahsedilenleri takip edin.

 

 

 

Böylece herhangi bir siteyi ziyaret ettiğinizde fazlasıyla mobil veri kullanımına sebep olan video içeriklerini sadece siz istediğiniz zaman yürütülecek ve bu içeriklerin otomatik oynatılmasını engellemiş olacaksınız.
Mobil verileri en hızlı tüketen şey video içerikleridir.Özellikle sosyal medyada gezinirken yüksek kalitedeki bir video içerik otomatik olarak oynatılmaya başlar.Siz sosyal medya uygulamasında ne kadar uzun süre gezinirseniz çok sayıda bu yüksek kaliteli video içerikleri de otomatik olarak oynatılmaya başlar.Bu durum mobil veri paketinizin hızlı bir şekilde tüketilmesine yol açar.
Bu yüzden özellikle sosyal medya gibi uygulamaların ayarlar bölümünde veri tasarruf seçeneklerini incelemenizi ve bu özellikleri kullanmanızı tavsiye ederiz.Sosyal medya tarzı uygulamalar videoları otomatik olarak oynatma özelliğinden çok hoşlanırlar.Ancak bu durum tamamıyla sizin cebinize yansımaktadır.

 

Ayrıca şu yayınlara da göz atabilirsiniz…
>>Android telefonda pilin çabuk bitme sorunu ve çözümü

 

TARAYICINIZIN BASİT MOD (VERİ TASARRUFU) ÖZELLİĞİNİ ETKİN HALE GETİRİN

 

Android işletim sisteminde en çok kullanılan tarayıcı uygulaması Google Chrome’dur.Bu tarayıcı uygulamasının Ayarlar kısmından Basit Mod yani veri tasarrufu özelliğini etkin hale getirin.Bu özellik sıkıştırılmış veri yöntemini kullanarak daha hızlı bir kullanıcı deneyimi ile beraber veri tasarrufu sağlamaktadır.Google şirketinin iddiasına göre bu özellik %60’a kadar veri tasarrufu sağlayabilmektedir.
Daha fazla veri tasarrufu seçeneğine ulaşmak istiyorsanız Opera Mini uygulamasını da kullanabilirsiniz.Bu uygulama sayesinde mobil veri kullanım oranını daha da fazla düşürebilirsiniz.Google Chrome yada Opera Mini tarayıcı uygulamasından hangisini kullanacağınız ise tamamıyla sizin tercihinizde olan bir durumdur.

MÜZİK UYGULAMALARI İÇİN UYGUN AYARLAMALAR

Google Music Play,Spotify,Pandora ve diğer müzik uygulamalarını kullanıyorsanız bu uygulamalara uygun ayarlar kullanmanızı tavsiye ederiz.Örneğin Google Music Play uygulamasında Ayarlar bölümünden Mobil ağda kalite seçeneğini arayın.Düşük veya Normal seçeneklerinden birini kullanın.Böylece size uygun görüntü kalitesi ile beraber mobil veri kullanımı konusunda tasarruf yapmış olursunuz.
Ayarlar bölümüne giriş yapmışken Yalnızca Wİ-Fİ ile indir seçeneğinin etkin durumda olduğundan emin olun.Eğer devre dışı pozisyonunda ise etkinleştirin.Ayrıca ayarlar kısmında Akış sırasında müziği önbelleğe al seçeneğini de kullanabilirsiniz.Bu seçeneği sadece tekrar tekrar dinlediğiniz müzikler olursa kullanın.Böylece aynı müziği baştan dinlerken tekrar veri kullanmak yerine daha önceden belleğe kaydettiğiniz veri sayesinde dinleyebilir ve mobil veri tasarrufu yapabilirsiniz.Ancak önbelleğe aldığınız müziği tekrar dinlemeyecekseniz bu özelliği kapalı tutabilirsiniz.
Dinlediğiniz müziği önbelleğe alma,veri tasarrufu sağlama işlemi sadece Google Music Play uygulaması için geçerli değildir.Android işletim sisteminde var olan birçok müzik platformu uygulamasında bu tarz ayarlar seçeneği bulunmaktadır.

 

YOUTUBE UYGULAMASI İÇİN UYGUN AYARLAMALAR

 

Yakın zamanda Android işletim sisteminde neredeyse bütün popüler uygulamaların mobil veri kullanım oranları incelenmiş ve bu kullanım oranlarına göre uygulamalar listelenmişti.Bu araştırma neticesinde oluşturulan listenin en başında Youtube bulunuyordu.Araştırmanın sonucu olarak Youtube,en fazla mobil veri tüketen uygulama seçildi.
Uygulama üzerinde çeşitli ayarlamalar yaparak mobil veri kullanımını sınırlayabilir ve mobil veri kullanımı konusunda tasarruf sağlanabilir.Youtube uygulamasında mobil veri tasarrufu sağlanması için Ayarlar kısmına gidilmeli ve Genel sekmesine dokunarak Mobil veri kullanımı sınırla seçeneği etkin hale getirilmelidir.Böylece mobil veri açıkken Youtube uygulaması çalıştırıldığında daha düşük kalitede video içerikler yürütülerek veri tasarrufu sağlanacaktır.
Ayrıca Youtube uygulamasında otomatik oynatma özelliğini kapatmanız da fayda sağlayacaktır.Bunun için yine Youtube uygulamasının Ayarlar kısmından Otomatik oynatma sekmesine dokunun.Burada Sonraki videoyu otomatik oynat özelliğini devre dışı bırakın.Ayrıca aynı pencerenin hemen altındaki Ana Sayfa’da otomatik oynat bölümüne hemen ardından Kapalı sekmesine dokunun.

İNDİRECEĞİNİZ BİR İÇERİĞİ ÖNCEDEN WİFİ AĞI İLE İNDİRİN

 

Aslında bu başlığı atmaya bile gerek yok ama yinede bahsetmeden geçemeyeceğiz.Mümkün olduğu kadar mobil veri ile cihazınıza internet üzerinden herhangi bir medya veya uygulama indirmeyin.Mobile veri kullanılarak indirilenler “Yerel” olarak cihazınıza kaydedilir ki bu durum güvenilir değildir.Cihazınıza indireceğiniz veri paketlerini mobil veri ile indirmeyip daha öncesinde WİFİ bağlantısı etkin durumdayken indirin.Bu hem mobil veri tasarrufu hemde güvenlik açısından önemli bir unsurdur.

 

GOOGLE MAPS VE BENZERİ HARİTA/NAVİGASYON UYGULAMALARINI ÇEVRİMDIŞI KULLANIN

 

Google Maps yani Haritalar uygulaması ve buna benzer harita,araba yolu tarifi eden uygulamalar çevrim içi kullanım sonucunda bir hayli veri tüketimine sebep olabilmektedir.Bu yüzden bir yolculuğa çıkacaksanız ve bu tarz bir uygulama kullanacaksanız uygulama için gerekli verileri WİFİ bağlantısı varken cihazınıza indirin.Yolculuk sırasında bu tarz uygulamaları çevrimdışı kullanın.
Her harita uygulamasında verilerin daha önceden indirip sonrasında çevrim dışı kullanılabilme gibi bir özelliği bulunmaktadır.Harita uygulamalarının bu şekilde kullanılması hem çok ciddi veri tasarrufu sağlar hemde yolculuk sırasında yol tarifi için internet bağlantısı gerektirmeyeceği için şarj durumunun yolculuk boyunca daha çok dayanmasını sağlar.

 

GOOGLE PLAY İÇİN OTOMATİK GÜNCELLEŞTİRMELERİ AYARLAYIN

 

Android cihazınızda var olan uygulamaların güncelleştirmeleri bir hayli önemlidir.Ancak bu güncelleştirmeler bazen çok büyük veri paketleri olabiliyor.Bu büyük güncelleştirme veri paketlerini mobil veri yerine WİFİ bağlantısı ile cihazınıza yüklemeniz büyük ölçüde mobil veri tasarrufu sağlayacaktır.Bu yüzden Google Play uygulamasının Ayarlar kısmında Uygulamaları otomatik güncelle seçeneğinin yalnızca Wİ-Fİ olarak ayarlandığından emin olun.

UYGULAMALARIN DAHA AZ VERİ KULLANAN ALTERNATİFLERİNİ TERCİH EDİN

 

Bazı uygulamalar aynı görevi gören ancak çok daha hızlı çalışan ve çok daha az veri kullanan alternatif uygulamaları bulunmaktadır.Örneğin Facebook uygulaması çok fazla veri kullanırken alternatif uygulaması olan Facebook Lite,çok daha az veri kullanmaktadır.
Bu örneğe benzer şekilde Facebook yerine Facebook Lite,Facebook Messenger yerine Messenger Lite uygulamalarını kullanabilirsiniz.Aynı durum Twitter gibi sosyal medya uygulamaları içinde geçerlidir.Hatta bazı haber uygulamalarının bile daha hafif alternatif uygulamaları bulunmaktadır.

 

GEREKSİZ UYGULAMALARINIZ VARSA KALDIRIN

 

Cihazınızda kullanmadığınız ama yüklü ve etkin olarak çalışan uygulamalar varsa üşenmeyin kaldırın.Bu uygulamaları kaldırmak hem pil tasarrufu hemde az miktarda da olsa mobil veri tasarrufu sağlamaktadır.

 

GOOGLE DATALLY UYGULAMASINI KULLANABİLİRSİNİZ

 

Bu uygulama sayesinde cihazınızda ki uygulamaların veri kullanımını tam anlamıyla kontrol altına alabilir ve uygulamaları veri kullanımın miktarından hangi saatlerde ne kadar veri kullanacaklarına kadar karar verebilirsiniz.Bu uygulama sayesinde veri kullanımı konusunda birçok ek özelliğe sahip olabilirsiniz.

 

Mobil veri tasarrufu konusunda bütün bu adımların dışında daha birçok adım mevcuttur.Ancak bu adımların dışında bıraktığımız yöntemler oldukça abartılı ve kullanıcı deneyimini kötü etkileyen yöntemlerdir.Mobil veri tasarrufu için bu yayında bahsedilen adımlar bile çok abartılı durumdayken diğer adımları uygulamanızı tavsiye etmiyoruz…

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir