1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Aristo adlı yapay zeka fen bilimlerinden tam puan aldı

Aristo adlı yapay zeka fen bilimlerinden tam puan aldı
0

Günümüzün teknolojisi ile geliştirilen ve bilim insanlarını git gide heyecanlandıran yapay zeka teknolojisi fen bilimleri sınavına tabi tutuluyor.

2015 yılı içerisinde yapılan bir yarışmada,yarışmacılar tarafından geliştirilen yapay zekalar 8. sınıf düzeyindeki fen bilimleri sınavına tabi tutuluyordu.Yapılan yarışmadaki fen bilimleri soruları çoktan seçmeli oluyor ve kazanana 80000 dolar ödül veriliyordu.Yarışmaya 700’den fazla bilgisayar bilimcisi katılmıştı.Ancak fen bilimleri sınavından başarılı bir sonuç elde edip yarışmayı kazanan herhangi biri olmamıştı.Geliştirilen yapay zekalar fen bilimleri sınavını yaklaşık %60 doğru cevaplıyordu.

Yarışmanın üzerinden dört yıl sonra 04.09.2019 tarihinde Allen Yapay Zeka Enstitüsü’nden bir grup bilim insanı 8.sınıf düzeyindeki fen bilimleri testini %90 oranında doğru cevap vererek başarılı bir şekilde sınavı geçen bir yapay zeka ürettiklerini açıkladı.

Adı Aristo olan bu yapay zeka 8. sınıf seviyesindeki fen bilimleri sınavında %90 oranında doğru cevap vererek başarılı oldu.Ancak Aristo sadece bununla yetinmeyip 12. sınıf seviyesindeki fen bilimleri sınavına da girdi.Bu sınavda da %80 doğru cevap veren yapay zeka,rekor kırdı.

Normal şartlarda geliştirilen yapay zekalar öğrenme yolunu kullanarak belirli sorulara cevap verebiliyor.Aristo’nun diğer yapay zekalara göre yapılan sınavlarda daha başarılı olmasını sağlayan şey ise fen bilimleri ve çoktan seçmeli sorulara cevap verebilecek kabiliyette geliştirilmiş olmasıdır.Bunun yanında Aristo,tıpkı bir insan gibi soru ile şık arasında bağlantı kurarak doğru yanıtlar verebilme kabiliyetini kullanabiliyor.

Aristo’nun yapılan 2 sınavda başarılı olmasının ardından matematik sorularına da cevap verebilecek şekilde geliştirilmesi düşünülüyor.Ancak bilim insanları bunun çok zor olacağını ve yapılmasının bir hayli uzun süreç gerektirdiğini,tahmin edilenden de zor olacağını ifade ediyor.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir