1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Google Chrome İçin 10 Adımda Güvelik ve Hız Artışı

Google Chrome İçin 10 Adımda Güvelik ve Hız Artışı
0

2 Eylül 2008 tarihinde piyasaya çıkış yapan Google Chrome,o zamanlarda diğer tarayıcılardan çok daha farklıydı.Oldukça kolay bir arayüze sahip olan bu tarayıcı son derece hızlıydı.Bu özellikleri sayesinde piyasaya çıkış yaptığı tarihlerde diğer tüm tarayıcılardan daha üstün bir pozisyonda yer aldı.Ayrıca kolay kullanımının yanında güvenlik açısından da çok iyi bir internet tarayıcısı programıydı.

 

Aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen Google Chrome,kullanıcıların %67’si tarafından sevilerek kullanılmaya devam ediyor.Ancak Google Chrome’un özellikleri günümüz dünyasında birçok tarayıcıda bulunmaktadır.Hızlı,güvenli ve kolay kullanım özelliği ile piyasaya çıkış yaptığı tarihlerde tutulan bu programın alternatifi oldukça fazladır.Her şeye rağmen %67 oranla kullanılma sebebi ise kullanıcıların Google Chrome’a alışması ve bu programın kullanıcıya karşı şişirilmiş olmasıdır.

 

Google Chrome,üçüncü taraf uygulamaları ve eklentileri de bünyesinde barındırdığı için hiçbir zaman tam anlamıyla güvenli bir internet tarayıcısı olamamaktadır.Eğer sizde Google Chrome programı kullanmaya devam etmek istiyor ama aynı zamanda da hızını ve güvenliğini arttırmak istiyorsanız buradaki uygulaması kolay 10 adımı gerçekleştirin.

 

1-) GEREKSİZ UYGULAMALARI VE UZANTILARI KALDIRIN

 

Google Chrome için birçok uygulama ve uzantılar bulunmaktadır.Bu uygulama ve uzantılar sayesinde Chrome’a daha fazla kişileştirme ve özelleştirme özelliği katabilir yada daha fazla
işlevsellik ekleyebilirsiniz.Ancak bu uzantıların her biri belirli oranlarda kaynak kullanımına sebep olmaktadır.Aynı zamanda bu uygulama ve uzantılardan bazıları web tarama etkinliğinize erişmektedir.Bu yüzden ihtiyaç duymadığınız,tanınmayan geliştiriciler tarafından oluşturulmuş uygulama ve uzantıları kaldırın.Ne kadar fazla uygulama ve uzantı kaldırırsanız Google’ın kaynak kullanım oranı o kadar azalacaktır.

 

– Adres çubuğuna chrome://extensions yazıp enter tuşuna tıklayarak yada doğrudan Ayarlar penceresinden Chrome’da yüklü olan uzantı ve uygulamalarınızı görebilirsiniz.

2-) KALDIRMADIĞINIZ UYGULAMA VE EKLENTİLERİN AYRINTILARINA BAKIN

 

Gereksiz olan yada ihtiyaç duymadığınız ve geliştiricisi tanınmayan uygulama ve eklentileri kaldırdıktan sonra Chrome’da yüklü olarak kalan uygulama ve eklentilerin erişimlerine bakmanız gerekmektedir.Burada karşınıza 3 seçenek çıkacaktır.Bunlar…

 

␥ Tıklandığında
␥ Belirli sitelerde
␥ Tüm sitelerde

 

Eğer sık kullanmadığınız eklentinin ayrıntılarına girdiğinizde Tüm sitelerde seçeneği işaretli haldeyse bu eklenti,Google Chrome’un çalıştırılmasıyla beraber herhangi bir kısıtlamaya uğramaksızın sürekli olarak çalıştığını ve kaynak kullandığını göstermektedir.

 

– Kaldırmadığınız eklentileri,Uzantılar > Ayrıntılar bölümünden bu üç seçenekten size uygun olacak şekilde iyileştirin.

 

– Kısıtlama getirilmesi sebebiyle bazı uzantılar düzgün çalışmayabilir.Böyle bir sorun ile karşılaşırsanız varsayılan seçenekleri kullanın.

3-) TARAYICI SEKMELERİNİ AKILLICA KULLANIN

 

Eğer tarayıcınızın açılışında birçok sekme açılıyor yada birçok sekme açıkken tarayıcınızı kullanıyorsanız bu,Google Chrome’un çok daha ağır çalışmasına ve yüksek kaynak kullanımına sebep olmaktadır.Bu yüzden birçok sekme ile Google Chrome’u çalıştırmaktan kaçının.Bir sekmede gezinirken ilgilenmediğiniz diğer sekmeleri kapatın.Eğer sekme açma/kapama işleriyle uğraşmaya üşeniyorsanız aşağıdaki eklentilere göz atın…

 

The Great Suspender (Büyük Askı) : Arka planda çalışan bu uygulama ayarlanabilir bir süre içerisinde ilgilenmediğiniz sekme/sekmeleri askıya alır.Bu sayede sekmeler hazır durumda bekletilirken gereksiz kaynak kullanımı konusunda size yardımcı olur.

 

Toby for Chrome (Chrome için Toby) : Chrome’da açılan yeni sekmeleri özel bir koleksiyonda tutar.Böylece sekmeler,açık bırakmak yerine kolay erişilebilir hale gelir.Açık olan sekmeden dolayı artan kaynak kullanımının önüne geçilmiş olur.

 

Tab Snooze (Sekme erteleme) : Belirli bir süre için ilgilenmediğiniz yada ihtiyaç duymadığınız ancak Chrome’da açık olan sekmeleri tek bir sekme haline getirir ve gizler.Ardından ihtiyaç duyulduğu anda gizlenen sekmeleri tekrar açar.

 

– Bu eklentilerden biri yada birkaçı size fayda sağlayacaktır.Chrome’da açık olan her bir sekme oldukça fazla kaynak kullanmaktadır.

 

4-) BAZI SİTELERİN YOĞUN KAYNAK KULLANIMINA SEBEP OLAN KOMUT DOSYALARINA KARŞI ÖNLEM ALIN

 

İnternet deneyimi birçok faktöre bağlıdır.Bunlardan en önemlisi haliyle kullandığınız internetin size verdiği performanstır.Bunun dışında internet tarayıcı programları,kötü amaçlı yazılımlar,otomatik/statik IP ve DNS adresleri…

 

Pek bilinmez ama bu unsurların dışında bazı internet siteleri yoğun komut dosyası kullanır.Bunlar izleme komut dosyaları,reklam komut dosyaları,video oynatma komut dosyaları vs. olabilir.Bu yoğun komut dosyaları da internet deneyiminizi kötü etkileyebilir.

 

uBlock Origin eklentisi sayesinde bu tür komut dosyalarının çalışmasını önleyebilirsiniz.Böylece ziyaret etmek istediğiniz bir sitenin açılışında Google Chrome’un hız kazandığını hissedersiniz.Ayrıca komut dosyalarının engellenmesini istemediğiniz bir site varsa beyaz listeye ekleyebilirsiniz.

 

5-) MOBİL TARAYICINIZDA LİTE MODUNU KULLANIN

 

Android cihazlarda Google Chrome kullanıyorsanız Lite modunu etkinleştirin.Bu özellik,kodları basitleştirerek açılış hızını arttırmak için yavaş açılan sayfaları Google’ın sunucuları aracılıyla yönlendirir.Böylece hiçbir fark olmaksızın bütün işlemler daha kısa sürede gerçekleştirilir.

 

– Mobil cihazınız ile Google Chrome’u açın ve kullanıcı arayüzünden Lite modunu etkin hale getirin.

 

6-) CHROME’UN SAYFALARI SİZİN İÇİN ÖNCEDEN YÜKLEMESİNE İZİN VERİN

 

Chrome programı,bir web sitesinde gezinirken muhtemelen ziyaret edeceğiniz bir URL adresini önceden tespit edip yükleme özelliğine sahiptir.Bu özelliği etkinleştirerek web sitelerin açılış hızını arttırabilirsiniz.Bu özellik masaüstünde,Android yada İOS cihazlarda bulunmaktadır.

 

– Masaüstünde kullanılan Google Chrome için adres çubuğuna chrome:settings yazın ve enter tuşuna basın.Gelişmiş seçeneğine tıklayın.Gizlilik ve güvenlik bölümünden Daha hızlı göz atmak ve arama yapmak için sayfaları önceden yükle seçeneğini etkinleştirin.
Aynı zamanda FasterChrome uzantısını kullanabilirsiniz.Bu uzantı,fare imlecinin 65 milisaniye boyunca üzerinde durduğu bir bağlantıyı önyükleme yaparak hazır durumda tutar.

 

7-) DAHA İYİ BİR DNS SAĞLAYICIYA GEÇİN

 

İyi bir DNS sağlayıcısı,sayfaların açılış hızını ciddi oranda arttırabilir.Aynı zamanda hangi siteleri ziyaret ettiğinize dair verilen toplanmasını engelleyerek gizliliği arttırabilir.Cloudflare ve Google,ücretsiz olarak DNS sağlayıcı hizmeti sunar ve her ikisi de genellikle mevcut olan en hızlı ve en güvenilir seçenekler olarak kabul edilir.Aynı zamanda her ikisi de hakkınızda tanımlayıcı bilgiyi saklamama veya verilerinizi satmamaya söz verir.

 

Yönlendiricinin yapılandırmasındaki bir ayarı değiştirerek veya ayarlarınızı aygıta göre ayarlayarak bunlardan birine DNS sağlayıcınız olarak geçebilirsiniz.Kullanabileceğiniz bazı DNS ayarları aşağıda verilmiştir.

 

Google halka açık DNS :

Birincil : 8.8.8.8
İkincil : 8.8.4.4

OpenDNS :

Birincil : 208.67.222.222
İkincil : 208.67.220.220

CloudFlare :

Birincil : 1.1.1.1
İkincil : 1.0.0.1

 

Ayarlar > Ağ ve internet > Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir yolu üzerinden kullandığınız bağdaştırıcının sağ tık ile Özellikler penceresine gidin.İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)‘ü açın.Açılan pencere sayesinde yukarıdaki DNS sağlayıcılarını kullanabilirsiniz.Daha fazla ayrıntı için buraya tıklayın.

 

8 -) İNTERNETİN GÜVENLİK BOŞLUKLARINI DOLDURUN

 

Eskiden internet sitelerinde HTTP protokolü kullanılmaktaydı.Günümüzde ise hemen hemen her sitede HTTPS protokolü kullanılmaya başlandı.HTTPS sayesinde ziyaret ettiğiniz web sitede şifreleme metodu ile güvende kalırsınız.Ancak bazı web siteleri HTTP protokolünü kullanmaya devam etmektedir.Bu siteler ise ziyaretçilerin güvenliğini tehdit etmektedir.

 

Bu yüzden HTTPS Everywhere eklentisini kullanabilirsiniz.Bu eklenti sayesinde HTTP protokolüne sahip bir web sitesini ziyaret ettiğinizde HTTPS protokolüne otomatik olarak geçiş sağlanır.HTTP ile HTTPS protokolünün arasındaki farkı daha iyi anlamak için buraya tıklayın.

 

9-) BİLGİSAYARINIZI TEMİZLEYİN

 

Windows işletim sistemi için Google Chrome’un düzgün bir şekilde çalışmasını engelleyebilecek kötü amaçlı yazılımları ve programları tespit etmesini ve kaldırmasını sağlyan bir aracı zaten bulunmaktadır.Bu aracı kullanarak Chrome’un düzgün çalışmasını engelleyen faktörleri ortadan kaldırabilirsiniz.

 

– Bu araca ulaşmak için Google Chrome’da Ayarlar‘ı açın.Gelişmiş‘e tıklayın.En altta bulunan Sıfırla ve temizle başlığına gidin.Ardından Bilgisayarı temizleme sekmesine açın.Burada zararlı yazılımları tespit etmeyi sağlayan araca ulaşabilirsiniz.

 

10-) GOOGLE CHROME’U SIFIRLAYABİLİRSİNİZ

 

Google Chrome tamamen sıfırlayarak ilk günkü haline getirebilirsiniz.Sıfırlamayı bütün kullanıcılar için tavsiye etmiyoruz ancak tarayıcınızın performansı,fazlasıyla kötü ve kurtarılamaz bir durumda ise sıfırlamayı deneyebilirsiniz.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir