1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

VPN nedir ? ne işe yarar ?

VPN nedir ? ne işe yarar ?
0

VPN NEDİR ?

 

Virtual Private Network (VPN),internette gerçek IP adresinizi gizleyerek farklı bir IP adresi üzerinden bağlanmanızı sağlayan hizmettir.Genel olarak şirketlerin şubeleri arasındaki bağlantının gizlenmesi ve güvenliğin arttırılması için kullanılan bir hizmettir.

 

VPN,bilgisayardan internet bağlantısı ile bağlı olunan karşı bilgisayar ile aradaki iletişimi şifreler.Yani iletişim halinde olan iki bilgisayar arasında güvenli bir tünel görevi görmektedir.İki bilgisayar arasındaki iletişim bu güvenli tünel içerisinde gerçekleşmektedir.Kötü niyetli biri bu güvenli tünele sızabilir ancak göreceği tek şey şifrelenmiş veriler olur.

 

VPN hizmeti,tıpkı DNS’nin yaptığı gibi yasaklanmış yada erişimi kısıtlanmış internet sitelerine erişim sağlamaktadır.Kısaca güvenlik ve gizliliğin dışında erişime kapatılmış sitelere ulaşmak içinde kullanılmaktadır.Ülkemizde bazı sosyal medya ve diğer sitelere erişim yasaklaması ve kısıtlamalar getirilmişti.Ancak halkın çoğu VPN sayesinde herhangi bir engele takılmadan erişimi sağlamıştı.

 

VPN TÜRLERİ NELERDİR ?

VPN,yapılarına göre ayrıldığı zaman donanım tabanlı çözümler ve yazılım bazlı çözümler olarak ikiye ayrılmaktadır.VPN çözümleri bilgisayarınıza veya mobil cihazınıza özelleşmiş bir ağ sürücüsü olarak kurulmaktadır.İşletim sistemleri üzerinde dahili olarak çeşitli VPN protokolleri bulunmaktadır.

 

VPN KULLANIM AMAÇLARI NELERDİR ?

Güvenlik ve gizlilik: Veri akışını gizleyerek güvenliği arttırır.Konum bilginiz farklı yerlerde gözükür.Kullanıcının internet ortamında anonim kalmasını sağlar.Şirket ve kurum içi güvenlik için VPN oldukça kullanışlıdır.

 

Erişim engeli ve kısıtlama: Dünya çapında son derece popüler olan Youtube ve Twitter gibi internet siteleri,ülkemizde yasaklanmış ve bu sitelerin erişimi engellenmişti.Bu gibi durumlarda VPN,erişim engelini yok sayarak hiçbir aksaklık olmadan erişimi sağlamıştı.Bu ve bunun gibi erişim engeli yada kısıtlamalarda çözüm olarak VPN kullanılmaktadır.

 

Torrent: Yasal olmayan yollar ile film,müzik ve oyun indirmek için kullanılan özel torrent ağları birçok ülkede yasaklanmaktadır.Bu yasaklara rağmen erişim sağlanabilmesi için VPN hizmeti kullanılmaktadır.

 

ÜCRETSİZ VPN HİZMETLERİ GÜVENİLİR Mİ ?

Bilgisayarınıza küçücük bir yazılım yükleyerek,bağlan butonuna tıklayarak VPN hizmetini etkin hale getirebilirsiniz.Aynı şekilde dahili olarak ücretsiz VPN hizmeti veren tarayıcı programlarını kullanarak VPN hizmetinden faydalanabilirsiniz.Yada mobil cihazınıza VPN uygulaması yükleyerek internete bağlanabilirsiniz.Bunların hepsi gerek bilgisayarda gerekse mobil cihazlarda ücretsiz olarak yapılabilmektedir.

 

Yüklenen bu VPN hizmetleri hiçbir şekilde kullanıcıya ait olan internet trafiğinin kayıt altında tutulmayacağına dair söz vermektedir.Ancak ücretsiz olarak faydalanılan bu VPN hizmetleri,son kullanıcı gizlilik sözleşmesinde kullanıcının bulunduğu ülkedeki yasalara göre suç teşkil eden durumlarda bilgi paylaşılacağına dair maddeler bulundurur.

 

Bu maddeler ücretsiz VPN hizmetlerinin birçoğunda bulunur.Bu durum,ücretsiz VPN hizmetlerinin kullanıcıya aslında tam olarak gizlilik ve güvenlik hizmetini vermediğini göstermektedir.Yani ücretsiz VPN hizmetlerinin “bilgi paylaşmayacağız” söylemi tam olarak doğru değildir.Ayrıca günümüzde birçok “hacker” kullandıkları VPN hizmeti sayesinde yakalanmıştır.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir