1. Anasayfa
  2. Android

60 Hz ile 120 Hz ekran arasındaki farklar

60 Hz ile 120 Hz ekran arasındaki farklar
0

Akıllı telefonlarda bu zamana kadar hep 60 Hz ekranla karşılaştık.Yakın zaman içerisinde 120 Hz ekranlarda akıllı telefonlarda kullanılmaya başlandı.Bu ekranların gün geçtikçe yaygınlaşma ihtimali hiç şüphesiz kesinleşmiş durumda.Peki 60 Hz ekran ile 120 Hz ekran arasında ne gibi farklılıklar bulunmaktadır ?

Hz biriminin açılımı “Hertz” olarak ifade edilmektedir.Bu birim bir saniye içerisinde gerçekleşen devir sayısını ifade etmektedir.Örneğin 60 Hertz ifadesi saniyede yapılan 60 deviri ifade etmektedir.Ekranlardaysa bu birim görüntünün yenilenmesini ifade eder.60 Hertz ekranda görüntü saniye başına 60 kere yenilenirken 120 Hertz ekranlarda görüntü saniye başına 120 kere yenilenmektedir.Peki bu neyi ifade eder ?

Görüntünün saniye başına daha fazla yenilenmesi demek ekranda daha dinamik ve gerçekçi görüntü elde etmek demektir.Telefonlarda 120 Hz ekran kullanılması özellik 3D oyunlarda çok daha gerçekçi,dinamik bir görünümün gerçekleşmesini sağlayacaktır.Bu duruma örnek olarak aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

 

 

Görüldüğü üzere videonun sol kısmı 120 Hz ekrana sahiptir ve sağdaki 60 Hz’lik ekrana göre çok daha dinamik bir görüntü sergilemektedir.Ancak 120 Hz ekrandan faydalanmak ve daha dinamik bir görüntüye sahip olmak için yapılması gereken bazı ayarlamalar ve ihtiyaçlar olacaktır.

120 Hz’lik ekranda dinamik bir görüntü almanız için sisteminizin 120 FPS değerinde çalışması gerekmektedir.FPS birimiyse “Frame Per Second” ifadesinin kısaltılmış halidir.Buda “Saniyelik Görüntü Sayısı” olarak ifade edilmektedir.

FPS değeri sayesinde işlemci,ekran kartı,RAM gibi donanımların performansları ölçülmektedir.120 Hz’lik bir ekranda tam anlamıyla dinamik bir görüntü alınabilmesi için öncelikle sisteminizin en az 120 FPS değerini gösteriyor olması gerekmektedir.Aksi takdirde ekran 120 Hz olsa bile görüntü 120 Hz’lik bir görüntü olmayacaktır.

120 Hz’lik ekranın 60 Hz’lik ekrandan ne gibi farkları olduğunu idrak etmek için görüntünün yavaş çekimde izlenmesi gerekmektedir.Örnek olarak aşağıdaki videoyu izleyebilir ve 120 Hz ekranın 60 Hz ekrandan farkını çok daha net bir şekilde anlayabilirsiniz.

 

 

Aynı zamanda 120 Hz ekran sayesinde 24 Hz Blu-Ray içerikleri oynatabilirsiniz.Sinema filmlerinin çoğu 24 Hz Blu-Ray ile çekilmektedir.60 Hz’lik ekranlarda 24 Hz Blu-Ray kalitesi tam anlamıyla oynatılamaz.Görüntü daha pürüzlü olur.120 Hz’lik ekransa 24 Hz’nin 5 katı olduğundan 24 Hz Blu-Ray içeriklerin kalitesinden ödün vermeden oynatılmasını sağlar.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir