1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Chromium Edge ve Google Chrome karşılaştırması

Chromium Edge ve Google Chrome karşılaştırması
0

Windows işletim sisteminde hızlı ve sade olması bakımından bu zaman kadar en çok tercih edilen tarayıcı yazılımı Google Chrome olmuştur.Bu durum karşısında Microsoft,Windows 10 işletim sistemiyle beraber İnternet Explorer’dan sıyrılıp kullanıcıların hizmetine Microsoft Edge tarayıcısını sunmuştu.Ancak Windows 10 işletim sistemiyle beraber gelen Microsoft Edge tarayıcısı yine beklenen performansı sunamıyor ve Google Chrome’un gerisinde kalıyordu.

 

Windows işletim sistemi kullanıcıları tarayıcı konusunda Google Chrome yazılımını kullanmaya devam ediyordu.Microsoft Google Chrome’a karşı yenildiğini kabul etmişti.Bunun üzerine var olan Edge tarayıcısını Chromium tabanıyla yeniledi.Microsoft,yenilediği Edge tarayıcısında bu sefer başarılı olmuştu.Chromium tabanıyla yenilenen Edge tarayıcısı son derece kararlı ve hızlı bir kullanıcı deneyimi sunuyordu.

 

Şuan için Microsoft Edge’nin yeni bir tarayıcı olduğunu söyleyebiliriz.Bu sebeple kullanıcı oranının düşük olduğunu ve Google Chrome tarayıcısına göre kullanıcı sayısının daha az olduğu söyleyebiliriz.Ancak Microsoft Edge’nin Windows 10 işletim sisteminde dahili bir tarayıcı olması Google Chrome’u tahtından edebilir.Windows 10 işletim sistemini bilgisayarına yeni kuran kullanıcılar Edge tarayıcısı kullandıktan sonra Chrome tarayıcısını yüklemek istemeyebilirler.

 

Microsoft Edge

 

Benzer şekilde Windows 10 işletim sistemine format atan kullanıcılar yenilenmiş Edge tarayıcısını kullandıktan sonra Google Chrome yazılımını kullanmak istemeyebilirler.Bu durum zaman içerisinde Google Chrome kullanıcı sayısını azaltırken Microsoft Edge kullananların sayısını arttırabilir.

 

Ayrıca yenilenen Edge tarayıcısı Google Chrome ile senkronizasyon işlemini gerçekleştirebiliyor.Yani Chrome’dan Edge’ye geçiş yapmak isteyen kullanıcıların Chrome’daki ayarları ve favoriye kaydettiği siteleri doğrudan Edge’ye aktarabiliyor.Bu kolaylık sayesinde Chrome’dan Edge’ye geçiş oldukça zahmetsiz gerçekleşiyor.Zaten senkronizasyon işlemi hemen hemen her tarayıcı yazılımında kullanılan bir özelliktir.

 

Peki Google Chrome ile Microsoft Edge tarayıcısı arasındaki farklar nelerdir ? Google Chrome ile Microsoft Edge tarayıcısı karşılaştırıldığı zaman hangisi daha üstün geliyor ? Edge mi daha hızlı Chrome mu ? Edge mi daha fazla RAM belleği kullanıyor Chrome mu ? gibi soruların cevaplanması için her iki yazılımı da detaylı bir şekilde inceledik ve çeşitli testlere tabi tuttuk.

 

Ancak daha öncesinde yenilenen Microsoft Edge tarayıcısının kullanıcı deneyimini incelemiştik.İsterseniz aşağıdaki yayından yenilenen Edge tarayıcısının inceleme yayınını inceleyebilirsiniz.Böylece Edge tarayıcısının ne tür özelliklere sahip olduğunu öğrenebilirsiniz.

 

Şimdi Google Chrome ile Microsoft Edge tarayıcısını karşılaştıralım.Çeşitli testler yaparak kullanıcı deneyimlerini gözlemleyelim.Aşağıdaki test sonuçları İntel i5 6200U 2.4 GHz (2.7 GHz Turbo) 4 Çekirdek işlemcili ve 8 GB RAM belleğine sahip bir bilgisayarda gerçekleştirilmiştir.Bu testler sonrasında İntel i7 9750H 2.6 GHz (4.5 GHz Turbo) 6 Çekirdek işlemcili ve 16 GB RAM belleğine sahip bir bilgisayarda gerçekleştirilmiştir.Ancak ikinci test tam olarak net veriler sunmadığı ve her iki tarayıcıda oldukça iyi performans gösterdiği için gösterilmeyecektir.

 

Buradaki testler yapılırken her iki tarayıcıda eşitlenmiştir.Yani aynı eklentiler eklenmiş,aynı işlemlere tabi tutulmuştur.

 

@webdedestek on instagram

 

@webdedestek on instagram

 

@webdedestek on instagram

 

@webdedestek on instagram

 

@webdedestek on instagram

 

Her iki tarayıcının da aynı tabanda geliştirilmesi sonucu gösterilen performanslar neredeyse eşittir.Son olarak iki tarayıcıya da eşik değeri testini uyguluyoruz.Bu test tarayıcılarda indirme,video oynatma,pdf açma,site açma ve diğer işlemlerinin biri,bir kaçı veya hepsinin aynı anda yapıldığı süreç içerisinde kaynak tüketiminin ve CPU kullanımının ortalama değeridir.

 

@webdedestek on instagram

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir