1. Anasayfa
  2. Oyunlara Ait Sorunlar

Ani (Anlık) Ping Yükselmesi Sorunu ve Çözümü

Ani (Anlık) Ping Yükselmesi Sorunu ve Çözümü
0

Bilgisayarınızın internet bağlantısında sorun mu yaşıyorsunuz ? İnternet üzerinden çevrim içi herhangi bir oyun oynadığınız zaman internet bağlantınız da ani (anlık) ping sorunu mu yaşıyorsunuz ? Ani ping çıkışlarına çözüm mü arıyorsunuz ? Anlık ping yükselmesi sorununun nelerden kaynaklanabildiğini ve nasıl çözülebileceğini öğrenmek için yapılması gerekenler sizler için kaleme aldık.

Kullanıcıların birçoğu internet bağlantısı konusunda ani (anlık) ping yükselmesi sorunuyla karşılaşabilmektedir. Bu sorun internet sağlayıcısı servisinde olabildiği gibi kişinin cihazından da kaynaklanabilmektedir. Özellikle bilgisayarda çevrim içi oyunlar oynamayı seven kullanıcılar bu sorundan bir hayli kötü etkilenmektedir. Oyun içerisinde her şey normal seyrinde ilerlerken ping (gecikme) değeri anlık olarak, kısa süreliğine yüksek değerlerde seyredebilir ve ardından bu değer düşerek tekrar eski sağlıklı değerde seyredebilir. Anlık olarak gecikme değerinin yükselmesi sonucunda kullanıcının oyun deneyimi yerle bir olabilir.

Özellikle dünya üzerinden binlerce hatta milyonlarca oyuncuya sahip olan League of Legends veya Counter-Strike: Global Offensive ve benzeri oyunlarda yaşanan ani (anlık) ping sorunu, sık karşılaşılan bir durumdur. Örneğin League of Legends oynuyorsunuz ve ormancı rolündesiniz… Tam üst koridora baskın atarken bir anda ping (gecikme) değeriniz tavana fırlıyor ve siz daha ne olup bittiğini anlamadan baskın attığınız rakip tarafından saf dışı bırakılıyorsunuz. Ya da Counter-Strike: Global Offensive oynarken rakiple yüz yüze geliyorsunuz. Tam tüfeğinizi ateşleyeceksiniz ancak ping (gecikme) değeri anlık olarak yükseldiği için sağa sola hareket eden rakibinizi vuramıyor ve öldürülüyorsunuz. Bunun oyuncular için nasıl bir his olduğunu biliyorum. Oyuncuları nasıl sinirlendirdiğini de biliyorum.

 

Ani Ping Sorunu Tam Olarak Nedir?

İnternet kullanıcılarının pek çoğu bağlantı ani, anlık olarak ping yükselmesi sorunu yaşamaktadır. Sorun internet servis sağlayıcıları kaynaklı da olabilmektir. Aynı zamanda kullanılan cihaz ve ekipmanlar da bu soruna neden olabilmektedir.

Ping yükselmesi sorunu özellikle çevrim içi oyun oynayan kişileri fazlasıyla etkilemektedir. Oyun oynarken aniden yükselen ping seviyesi oyunun akışını bozabilir ve bir anlık gecikme nedeniyle büyük emekler harcadığınız oyunlarda geri planda kalmanıza sebebiyet verebilir.

 

Ping Nedir? Çevrimiçi Oyunlarda Ping Neden Yükselir?

Bir web sitesini ziyaret etmek istemeniz yada oyun oynamak için çevrim içi bir sisteme bağlanmanız durumunda, video yada görsellere bakmak istediğinizde kullandığınız cihaz o platformun sunucu sistemine bağlanmaktadır. Bilgisayarınızın gönderdiği veri ve istekler, bağlanılmak istenen sitenin sunucusuna iletilir. Verinin iletildiği süreye ise ping adı verilmekte ve sayısal olarak bir değer ifade etmektedir.​​​

 

Ping Dalgalanmasına Sebep Olan Şeyler Nelerdir?

Ping dalgalanmasına sebep olan şeylerden bazıları ise şunlardır,

 

Bağlantı Türü

ADSL, 4G, 5G, Fiber bağlantı türleri farklı ping ve bağlantı hızı değerlerine sahiptirler. Bu bağlantı türleri arasında en sağlıklı ve düşük değerli ping sunan Fiber bağlantı kullanıcıların bu sorunu yaşamasını önlemek için oldukça etkilidir.

 

Aynı Ağa Bağlanan Cihaz Sayısı

Aynı ağ üzerinde birden fazla cihazın bulunması da çevrim içi oyunlarda ping oluşmasına sebebiyet vermektedir. Siz bir oyun oynarken aynı ağda bir başkalarının film, dizi, video izlemesi, dosya indirimi yapması, çevrim içi gezinti sağlaması da ping değerinin artmasına sebep olabilmektedir.

 

Eski Donanımların Kullanılması

Oldukça eski donanımlar kullanılması da ping değerini arttıran başlıca etkenler arasında yer alır. Eski model cep telefonu, tablet, bilgisayar veya modem kullanan kişiler ping sorunuyla çok sık karşı karşıya kalmaktadırlar.

 

Ping Süresi Nasıl Ölçülür?

Ping süresini ölçmenin bazı yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemler kullanılan cihaza göre değişiklik sağlamaktadır. Bilgisayarlar için ping ölçümü şu şekilde yapılabilir,

  • Windows arama kutusuna gelerek CMD yazılır,
  • Açılan komut penceresine ‘ping’ komutu yazılır,
  • Karşınıza çıkan sonuçların arasında ‘time Windows işletim sistemi kullanan cihazlar için bu şekilde işlem yaparak ping değerinizi öğrenebilirsiniz.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ping nedir ? Bu değer neden yükselir ?

 

Sorun Sizden mi Yoksa İnternet Bağlantısından mı Kaynaklanıyor?

Öncellikle ani (anlık) ping sorununu çözmek için sorunun nereden kaynaklandığını bilmemiz gerekmektedir. Ani (anlık) ping sorunu kullanıcıdan kaynaklanabildiği gibi internet sağlayıcısından da kaynaklanabilmektedir. Eğer sizden kaynaklanıyorsa bu yayında bahsedilen çözüm yolu muhtemelen sizi bu dertten kurtaracaktır. Ancak internet sağlayıcısından kaynaklanıyorsa bu sorunu onlarla görüşmeniz ve çözüm yolu üretmeniz gerekmektedir.

Sorunun sizin cihazınızdan ya da internet sağlayıcısından kaynaklandığını anlamanın kesin bir yolu bulunmaktadır. İki farklı bilgisayarla aynı internete bağlanın. Ani (anlık) ping sorunu yaşadığınız oyunu her iki bilgisayarda da açın. Aynı sunucularda aynı oyunu bir tur ya da bir maç boyunca oynayın.

Eğer ani (anlık) ping sorunu sadece sizin bilgisayarınızda yaşanıyorsa sorun internet sağlayıcınızdan değil sizin cihazınızdan kaynaklanmaktadır. Bu soruna sebep olabilecek birçok durum bulunmaktadır. Aşağıda başlıklar halinde yazmış olduğumuz sorun tanımı ve çözüm yollarını denerken bahsedilen ethernet kablo kullanımı ya da yeni bir wireless adaptörü almak muhtemelen ani (anlık) ping sorununuzu çözecektir. Ancak lütfen son iki başlık haricindeki diğer başlıklarda belirtilen sorun tanımı ve çözüm yollarını uygulayınız. Aksi takdirde sağlıklı ve kalıcı çözüm uygulamamış olabilirsiniz.

 

Kötü Amaçlı Yazılımların Sebep Olduğu Kötü Bağlantı

Bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılım ya da yazılımların kurulu ve etkin olmadığından emin olun. Kötü amaçlı yazılımlar bir amaç doğrultusunda geliştirilir. Örneğin bazı kötü amaçlı yazılımlar bilgisayarınıza Truva atı (Trojan) olarak isimlendirilen kötü amaçlı yazılımların anti virüs programlarına yakalanmadan kurulmasını sağlar. Yani geçit görevini üstlenir. Bazı kötü amaçlı yazılımlar, klavyede yazmış olduğunuz şeyleri takip ederek banka şifrelerinizi öğrenmeye çalışır. Bazılarıysa cihazınızın kamera ve mikrofonuna erişerek sizi takip etmeyi sağlar. Bazılarıysa internet deneyiminizi takip etmeyi sağlar.

Az önce saydıklarımız, kötü amaçlı yazılımların ilk hedeflerinden biri ya da birkaçıdır. Bu yazılımların ikinci hedefiyse ortaktır. İkinci hedefleri yakalanmamaktır. Yani bilgisayara bulaşan ve etkin bir şekilde çalışan kötü amaçlı yazılımın ikinci hedefi, anti virüs programlarına yakalanmamak ve bilgisayarın yavaş çalışmasını sağlamamaktır. Böylece kullanıcının dikkatini çekmeden bilgisayarda gizli gizli görevini yerine getirebilirler.

İşte kötü amaçlı yazılımlardan bazıları internet bağlantınızı mahvedebilir. Bu yazılımlar, bazı anti virüs programları tarafından tespit edilememektedir. Özellikle ücretsiz anti virüs programlarının kötü amaçlı yazılım analiz motoru oldukça güçsüz olabilmektedir. Eğer bilgisayarınızda bu tarz bir kötü amaçlı yazılım varsa internet bağlantınız yavaşlatılmış ve gizlilik durumunuz risk altına alınmış olabilir.

Bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılım taraması yapmadan önce Ayarlar > Ağ ve İnternet bölümünü açın. Bağdaştırıcı seçeneklerine tıklayın‘a tıklayın. Wifi ya da ethernet (hangisini kullanıyorsanız) ağ bağdaştırıcısını açın ve hemen ardından Özellikler‘i açın. Sonrasında İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) sekmesini açın.

 

 

Yukarıdaki görselde gözüken Windows penceresine ulaştıktan sonra kırmızı kutu içerisinde belirtilen yere dikkat edin. Eğer sizin bilgisayarınızda IP ve DNS adresleri yukarıdaki görselde de gözüktüğü gibi otomatik olarak atanmışsa sorun yok. Ancak otomatik IP ve DNS ataması yerine belirli bir IP ve DNS adresleri kullanılıyorsa ve bunu siz ayarlamadıysanız bilgisayarınızda kesinlik kötü amaçlı yazılım bulunmaktadır. IP ve DNS adres ayarlamasını otomatik atama seçeneğinden belirli bir adrese yönlendiren bu yazılım, cihazınızın internet bağlantısını oldukça fazla yavaşlatır. Aynı zamanda bu yazılım, gizlilik durumunuz için çok ciddi bir tehdittir.

Bu yüzden bu yazılımın tespit edilip ortadan kaldırılması ve devre dışı bırakılması gerekmektedir. Kötü amaçlı yazılımın kaldırılması içinde anti virüs programı kullanmanız gerekmektedir. Eğer Windows Defender güvenlik yazılımı etkin olması rağmen bu yazılım IP ve DNS adresinizi değiştirmeyi başarabilmişse başka bir anti virüs yazılımı kullanılmalıdır.

Ücretsiz anti virüs yazılım seçenekleri oldukça fazladır. Ancak her ücretsiz anti virüs yazılımı gerçekte birer güvenlik yazılımı değildirler. Aynı zamanda bazı anti virüs programlarının kötü amaçlı yazılım analiz motorları güçlü değildir. Bu yüzden bilgisayarınızı korumak ve kötü amaçlı yazılımları tespit edip yok etmek için analiz motoru güçlü olan anti virüs programı kullanılmalıdır. Bu konuda size ücretsiz bir seçenek olarak BitDefender anti virüs programını tavsiye ederim. İsterseniz aşağıdaki bağlantıda BitDefender ücretisiz anti virüs programıyla beraber birçok ücretsiz, ücretli ya da 30 gün süreli anti virüs programı seçeneklerini inceleyebilir ya da bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

Yukarıdaki bağlantıda BitDefender’ın ücretsiz anti virüs programını kullanabilir ya da başka bir anti virüs programı kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızda tam tarama yaparak kötü amaçlı yazılımları tespit edebilir ve yok edebilirsiniz.

 

Kaynak İzleyicisini Kontrol Edin

Kaynak izleyicisindeki değerleri takip ederek bilgisayarınızda ağ kullanımına sebep olan servisleri gözlemleyebilir, bir süre bu servisleri izleyebilirsiniz. Eğer “Al” ve “Gönder” değeri orta seviyelerde seyrediyorsa internet kullanımı konusunda herhangi bir sakıncalı durum bulunmamaktadır. Örneğin sistem boştayken bu değer sık sık çok kısa süreliğine 48 kb, 64 kb ya da 120 kb değerlerinde veri alış verişi yapabilir. Bu, işletim sistemi servislerinin internet ile arasındaki iletişimde harcanan verilerin boyutudur.

Eğer arka planda Youtube sitesinden herhangi bir video izliyorsanız ya da indirme işlemi yapıyorsanız “Al” ve “Gönder” değerleri yükseklerde seyredecektir. Bu normal bir durumdur. İndirme işlemini bitirdiğinizde ya da sonlandırdığınızda ve Youtube platformunda oynattığınız videoyu sonlandırdığınızda anında düşecektir.

Eğer sisteminiz boştayken “Al” ve “Gönder” değerleri yüksek değerlerde seyrederse o zaman normal olmayan bir durumdan bahsedilebilir. Böyle bir durumda kaynak izleyicisini açarak yüksek ağ kullanımına sebep olan uygulamaları kapatabilirsiniz. Aynı zamanda kaynak izleyicisini kullanarak ani (anlık) ping sorununa sebep olan etkinliği tespit edebilirsiniz. Ağ kullanımı kontrol etmek ve kaynak izleyici açmak için Görev Yöneticisini açın. Üst kısımdan Perfomans sekmesini açın. Sol kısımdan Wi-Fi ya da kullandığınız farklı ağ bağdaştırıcısını açın. Alt kısımdan Kaynak İzleyicisini Aç’a tıklayın.

 

Ethernet (Kablolu) Bağlantı

Cihazınızı kabloyla modeme bağlayın. Ardından ani (anlık) ping sorunu yaşadığınız oyunu tekrar açın ve oynayın. Yine ani (anlık) ping sorunu yaşıyor musunuz ? Eğer ani (anlık) ping sorunu çözüldüyse sorun, bilgisayarınızın kablosuz bağlantısından kaynaklanmaktadır. Eğer bilgisayarınızla modeminiz arasında kalıcı olarak kablolu bağlantı sağlama imkanınız yoksa alternatif bir yol bulunmaktadır…

 

Wireless Anten İle Bağlantı

Bilgisayarınızın kablosuz bağlantısı sağlıklı bir internet bağlantısı sunmuyorsa, kablolu bağlantıyla problemi çözebiliyor ancak uygun olmayan koşullar yüzünden sürekli olarak bilgisayar ile modem arasında kablolu bağlantı sağlayamıyorsanız, wireless anten satın alarak kullanabilirsiniz.

Bilgisayarınızın kablosuz internet bağlantısını sağlayan ağ bağdaştırıcısı yerine wireless anten kullanarak farklı bir kablosuz bağlantı sağlayabilir ve kabloya mahkum olmadan internet bağlantısı kurabilirsiniz. Böylece ani (anlık) ping sorunundan kurtulabilirsiniz. Bu donanımı herhangi bir elektronik mağazada ya da e-ticaret sitesinde bulabilirsiniz. Örnek olarak aşağıdaki bağlantıya tıklayabilir ve wireless anten modellerinden biri olan EVEREST EWN-999 ürününün inceleme yayınına göz atabilirsiniz.

 

Cfosspeed Yazılımını Kullanma

Bilgisayarınızda oyun oynarken çoğu zaman işletim sisteminizin fonksiyonlarının ağ kullanımına pek fazla ihtiyaç duymazsınız. Tabi ki sisteminizin ağ bağlantısını sonlandırmamalısınız ancak bu ağ kullanımını en aza indirgeyebilirsiniz. CFosSpeed uygulaması sayesinde internet ağınızın kullanımı açısından önceliği oynadığınız oyuna verebilirsiniz. Böylece oyun sırasındaki ping değerinizi bir miktar düşürebilirsiniz.

Eğer yaşadığınız ani ping artışı sorunu sisteminizden kaynaklanıyorsa bu uygulama sorununuzu çözebilir. Genel anlamda da bu yazılım oyunlardaki ping değerini düşürmektedir. Her ne kadar açık ara farkla deneyimlenebilecek kadar etkili olmasa da oyuncular için fayda sağlamaktadır. En azından ping değerini 6 ms ile 18 ms arasında düşürmektedir.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 3
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 4
    sinirli
    Sinirli
  • 1
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir