1. Anasayfa
  2. Oyun İncelemesi

Black Desert Online

Black Desert Online
0

MMORPG dünyası düşüşe geçse de Black Desert Online oyunu hala dünyanın dört bir yanında geniş bir oyuncu kitlesi tarafından oynanmaktadır. Bu şekilde piyasaya sürülen Black Desert Online, gerek grafikleriyle gerek açık dünyasının dolu dolu olmasıyla gerek PVE ve PVP dinamikleriyle kendisi, oyun dünyasında geniş bir kitleye hitap etti. Black Desert Online, geçtiğimiz sene “Black Desert Remastered” versiyonunu yayınlayarak görsellik bakımından emsallerinden ön plana çıkarak bu konuda birinciliği üstlenmiştir. Peki ya Black Desert Online nasıl bir oyundur ? Hali hazır bir kullanıcısı olarak gelin tanıyalım son yıllarda çıkan bu MMORPG oyununu…

 

Oyuna Başlarken

 

Oyuna girdiğimizde gözümüze çarpan ilk şey oyunun Türkçe olmasıdır. Bu özellik sayesinde kısa sürede oyuna adapte olabiliriz. Oyunun dinamiklerini ve sırlarını, hızlıca gelişmemizi olanak sağlayan tüm unsurları Türkçe dil desteği sayesinde kolayca çözebiliriz.

 

Oyuna başlarken Türkçe dil desteği dışında her MMORPG oyununda olduğu gibi biz de karakter yaratma arayüzü ile karşılaşıyoruz. Oyuna başlarken ilk olarak sınıfımız belirleyelim. Bu konuda Black Desert çığır aşmış durumda. Çünkü oyunda ki sınıflar aşırı detaylı ve çok sayıda karakter sınıfı var. Ayrıca her geçen zaman yeni güncellemelerle birlikte yeni sınıflar oluşturulmaktadır. Oyundaki sınıflarsa şu şekildedir;

 

Witch, Wizard, Ranger, Valkyrie, Warrior, DarkKnight, Berserker, Tamer, Striker, MysticLahn, Kunoichi, Ninja, Musa, Maehwa, Sorceress 

 

 

Karakterlerimizin her birinin kendine has özellikleri ve birbirlerine karşı avantajlı veya dezavantajlı durumları bulunuyor. Yine her bir karakterimiz kendi kendi yetebilir. Yani “party” kurmadan her bir karakterimizle PVE yapılabilir. Farmer ile slotları dönebiliriz ki, bu oyunda ilk amaçlarımızdan biri slotları hızlıca dönmektir. Bu konuda be Sorceress’i önerebilirim. Yakın/uzak bir büyücü karakteri olarak başarılı olduğunu düşünüyorum. Ancak yeni oyunculara önermem. Çünkü zorlu dinamiklere sahiptir.

 

Sözü gelmişken şunu da söylemeliyim; oyundaki yetenekler kombo şeklindedir. Her bir yeteneğin bilgisine sahip olmak, ne zaman kullanılması gerektiğini iyi bilmek gerekir.

Sınıfımızı seçtik şimdide karakterimizi özelleştirelim. Bu konuda bilenler bilir, karakter yaratma oyuncular için ayrı bir zevktir. Saatlerce bir karakterin yüz hatlarını, şaçını, başını, sakalını her şeyiyle belirlemek zevklidir. Black Desert Online’da ise bu olay gerçekten de çok çok ayrıntılıdır. O kadar aydınlatılırdı ki bu konuda yeteneğiniz varsa kendinize birebir oyunda yaratabilirsiniz. Daha önceki oyuncuların yaratığı karakterler oyunda kaydedilir ve bazı dünyaca ünlü kişileri oyunda karakter olarak oluşturulmuştur.

 

 

Ne kadar iyi değil mi ? Bence Emma Watson’a fazlasıyla benziyor. Oyuna ilk girdiğimde 2 boyunda karakter yaratmıştım.

 

Black Desert Online’a girdiğimizde Olvia kasabasında başladık. İlk seviyede ve başlama ekipmanlarımızla koca bir açık dünyaya atılıyoruz. Oyun tek haritadır yani diğer MMORPG oyunlarında olduğu gibi birden çok harita ile haritalar arasında geçiş yapmıyoruz. Zamanında oyuna ilk başladığımda bu durum beni çok etkilemişti.

 

 

Haritanın keşfi bile zevkli. Oyunda ve çeşitli büyük güncellemelerle yeni bölgeler haritaya katılmaktadır. Büyük şehirlerimiz haritanın ortasında olduğu için çok kullanılan Heidal ve diğer şehirler Velia, Calpheon, Grana, Duvencrune, Altınova(ki oyunun orjinal versiyonunda da Türkçedir) ve çöl şehri Valencia’dır. En batıda ki Calpheon şehri ile en doğuda ki Valencia şehirleri arasında at sırtında 30 dakika koşturmak gerekir. Bu yüzden main şehrinizi Heidal olarak seçmelisiniz. Çünkü haritanın merkezindedir. Oyunda da bir çok meslek var. Benim en çok zevk aldığım tüccarlıktır. Haritada ki “node” noktalarını görev yaptıkça kazandığınız katkı puanlarla birbirine bağlayarak şehirler ve kasabalar arasında ticaret yapabilirsiniz. Yada oyunda düşen malzemelerle Simya yaparak kendi pot’unuzu iksirinizi ve oyunda ihtiyacınız olan birçok şeyi yapabilirsiniz. Veya tüm bunların dışında balık tutulabilirsiniz. Balık tutarken değerli balıkları satarak para kazanabilir yada “boss” parşömenleri çıkartarak kendinize yararlı olacak eşyaları düşürebilirsiniz. Yani oyunda balık tutma bence çok önemlidir. Diğer meslekler binicilik toplama, aşçılık ve çiftçiliktir. Her bir mesleğin kendisine göre yararlı noktaları vardır.

 

 

Oyunda görev yaptıkça, NPC’lerle tanıştıkça, haritadaki mekanları keşfettiğimiz zaman kazandığımız enerji puanlarımız ile mesleklerimizi yapabiliyoruz. Oyundaki en büyük yardımcımız bineğimiz ve Kara Ruh’tur. Kara Ruhu, ana görevleri aldığımız eşyalarımız yapılandırdığımız zırhlarımızı ve silahlarımızı yükseltme yaptığımız yardımcımızdır. Oyunda ki “Komb”o ağacı oldukça büyüktür bu konuda sizi doyuracaktır. Dövüş mekaniklerini anlamanız biraz zaman alacaktır. Her yeni sınıf için yenide bu mekanikleri çözmeniz gerekir. Bu yüzden bana sorarsanız bu konuda zaman harcamalı ve bol bol arenada PVP yapmalısınız. Oyunda ki her bir NPC ile konuşabilir, onların derdini dinleyip görevlerini yapabilirsiniz. Oyunda ki RPC unsuru çok güçlüdür.

 

 

Oyun, günlük girişlere çeşitli ödüller sunmaktadır. Özellikle yeni oyuncular hızlıca gelişip oyundan zevk alabilirler. Oyunda ki “LifeSkill” unsuru çok güçlü olduğu için oyunu sadece bu sebeple oynayıp hiç PVP kısmına dokunmayan oyuncularda bulunmaktadır. Çünkü PVE ve üretim kısmı dahi zevklidir. Bu oyunun. PVP kısmına gelecek olursak, şehir veya kasaba gibi güvenli bölgelerin dışında “Karma” puanınızın düşmesine karşılık, diğer oyuculara saldırabilir ve bir şuçlu olabilirsiniz. Tekrar “Karma” puanınız yükselinceye kadar “Klan” savaşları veya “Node” bölgelerin ele geçirilmesi yada şehirlerin klan tarafından ele geçirebilirsiniz. Bir klana girdiğiniz zaman oyunun PVP kısmının başlaması için 56. seviye olması gerekmektedir. Buda yeni oyuncuları diğer güçlü oyunculara karşı korumayı sağlar.

 

Klan görevleri yaparak para kazanabilirsiniz. Klanda ki maaşınızı bu sayede artırabilirsiniz. Klanınızla birlikte gemi inşa ederek okyanusa açılabilir yada güçlü filler yetiştirip klan savaşlarında yararlı olabilirsiniz. Gemilerden bahsettik de oyunda ki okyanus çok geniş olup haritayı çevrelemektedir. En doğudaki şehir ile en batıda ki şehre gemi aracıyla gidebilirsiniz. Okyanus balıklarını avlayıp çok değerli eşyalar düşürebilirsiniz. Diğer oyunculara saldırabilirsiniz. Bu arada bahsetmemiz gereken diğer bir hususta, oyunda karma puanın olmadığı “ARSHA” sunucusu vardır. Bu sunucu “Hard PVP” isteyenler içindir. Oyundaki vahşi batı bu sunucudur. Kurallar yoktur. Zor bir sunucudur ve yeni oyuncular için iyi bir başlangıç değildir. Ama bu sunucuda eşya düşürme oranı çok daha fazladır. Yani çok hızlı para kazanabilirsiniz.

 

 

Özetleyecek olursak oyun hakkında şunları söyleyebilirim…

 

  • Oyunda ki dövüş mekaniklerinin özgünlüğü, 
  • Açık dünyanın doluluğu, 
  • Karakter yaratma çeşitliliği( her hangi bir MMORPG oyununda gerçek kişileri yapılabilir olması gerçekten çok güzel bir olay)
  • Oyunun yayıncısı ve yapımcı olan Pearl Abyss’in oyuncu sever yapısı ve grafiklerin göz doldurması, 
  • Oyunda 100 saatten fazla oynamama rağmen herhangi bir hileye denk gelmedim. Oyunun güvenirliği kendisinden bahsettiren özellikleridir.
  • Black Desert Online oyununu 100 saat oynadım ve halen oynamaktayım.

 

 

Çok övdük şimdide olumsuz yönlerine bakalım…
 

 

  • Öncelikler oyunda hikaye var ama dişe dokunur bir yanı yok.
  • Müzikleri pek kendisine çekemiyor. Oyunu oynarken sesi kısar, kendime müzik açar öyle oynarım.
  • Oyunu oynamak için orta halli bir bilgisayara ihtiyaç duyacaksınız.
  • Bazı optimizasyon sorunları çekebilirsiniz.

 

Ayrıca oyunun yerine göre hem iyi hemde kötü olabilecek bir özelliği ise;

 

  • Oyun çok zaman isteyen bir oyun, bağımlılık yapabilir bence.

 

Black Desert Online oyununun hem iyi yanlarını hemde kötü yanlarını sıraladık. Son olarak bahsetmemiz gerek tek şey, Pay to Win meselesi. Oyuncular arasındaki merkez pazarda satacağınız ürünlerde %30 fiyatlardan kesmektedir. Bunu vergi olarak düşünebilirsiniz Değerli Paket alarak bu vergiden muaf olabilirsiniz. Bununla kalmaz envater slotunu 16 birim genişletir, ağırlık taşıma kapasitenizi 200LT artırabilirsiniz. %30 daha fazla EXP kazanabilirsiniz. Göründüğü gibi oyun tam olarak “Pay to Win” değil ama tamda ücretsiz diyemiyoruz. Bu değerli pakete her oyuncunun kullanması gerekmektedir. Çünkü çok yardımcı olmaktadır.

 

Online oyuncu olan herkesin denemesi gereken bir oyundur ve MMORPG’ler arasında çok özel bir yeri vardır Black Desert Online’ın…

 

İyi oyunlar…

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir