1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Ekran kartı overclock rehberi

Ekran kartı overclock rehberi
0
Bilgisayarlarda ekran kartınıza ve işlemci birimine overclock işlemi uygulayarak performans artışı sağlayabilirsiniz. İşlemci birimleri için overclock, biraz daha karmaşık bir hal alırken ekran kartları için bu işlem oldukça basittir. Ekran kartına overclock işlemi uygulayabilmeniz için bilgisayarınıza üçüncü taraf bir program yüklemeniz yeterli olacaktır. Bu konuda birçok ücretsiz program bulunmaktadır. Ancak biz sizlere çeşitli kolaylıklar sağladığı için MSI Afterburner programını tavsiye ediyoruz. Bu kolaylıkların ne olduğunu öğrenmek ve program hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz. Aynı zamanda overclock programı olan MSI Afterburner hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız, ekran kartınıza bu işlemi uygulama açısından sizin için daha faydalı olacaktır.

 

 

Eğer overclock işleminin ne olduğunu, overclock işleminin ne demek olduğunu bilmiyorsanız kesinlikle bu işlemi uygulamayın. Önce bu konu hakkında bilgi sahibi olun. Overclock işlemi bilgisayarı hızlandırabildiği gibi yanlış uygulandığı takdirde donanımınıza kalıcı olarak hasar verebilir. Ekran kartınızın yanmasına (düşük ihtimal ama olası bir durum) bile sebep olabilir. Bunun dışında ekran kartına overclock işlemi yanlış uygulanırsa sürücü çökmesi, mavi ekran hataları ve benzeri sorunlarla karşılaşılabilir. Bu yüzden ekran kartınıza overclock uygulamadan önce overclock işleminin ne olduğunu ve overclock zararlarının neler olduğunu iyi öğrenin. Overclock hakkında bu ve buna benzer bilgiler için aşağıdaki “Overclock işlemi nedir ? Ne işe yarar ?” başlıklı yayınımızın bağlantısına tıklayarak bilgilenmeniz de fayda var.

 

 

EKRAN KARTINA OVERCLOCK YAPMANIN ZARARLARI

 

 

Ekran kartınıza overclock işlemeni yapmak istiyorsanız burayı mutlaka okuyun. Hız aşırtma olarak geçen overclock işlemi, ekran kartı performansınızı arttıracaktır. Ancak bu işlemin yanlış uygulanması sebebiyle ekran kartınız zarar görebilir. Eğer ekran kartınıza buradaki rehbere bakarak overclock işlemi yaparsanız ve herhangi bir hatanız sonucunda ekran kartınız zarar görürse hiç bir şekilde sorumluluk kabul etmiyoruz. Overclock işlemi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız “Overclock işlemi nedir ? Ne işe yarar ?” yayınına gidin.

 

Ekran kartınıza overclock işlemi yapmadan önce lütfen internette sizin ekran kartınız ile aynı modele sahip kullanıcıların overclock deneyimlerini görün. Örneğin nVidia GTX 1070 Ti modeli ekran kartı için yapılabilecek MSI Afterburner overclock işlemi için geçerli olan değerleri aşağıda görmektesiniz. Bu değerler, bir kullanıcı tarafından GTX 1070 Ti modeline uygulanmış ve kararlı oc değerleri olarak kabul edilmiştir.

 

Power Limit: 120
Temp. Limit: 92
Core Clock: +240 MHz
Memory Clock: +500 MHz
Fan Speed: +%65

 

Sizde buna benzer şekilde sizinle aynı ekran kartı modelini kullanan ve overclock işlemi yapmış olan kullanıcıların deneyimlerini araştırıp görün. Sonrasında overclock işlemini ekran kartınıza uygulayın.

 

Overclock işlemi ne kadar hassas yapılırsa yapılsın bu işlem gerçekleştirilirken bilgisayarınız kilitlenebilir, çökebilir,mavi ekran hatası verebilir, çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlar overclock işlemi için yaşanabilecek olası, normal durumlardır. Bu yüzden overclock işlemi yapmadan önce (gerekliyse) yedekleme yapmayı unutmayın.

 

AMD EKRAN KARTINA OVERCLOCK İŞLEMİ UYGULAYABİLİR MİYİM ?

 

Güncel Nvidia ekran kartları, kullanıcının overclock işlemini uygulayabileceğini göz önünde tutarak geliştiriliyor. Bu yüzden overclock işlemi için en çok Nvidia markalı ekran kartları tercih ediliyor. Tabi bu işlemi AMD ekran kartlarına da uygulayabilirsiniz. Buradaki tek farklılık kullanılan overclok programlarının farklı olmasıdır. Bu yüzden yapılan bütün işlemler aynıdır. Farklı olan şeyse kullanılan programların arayüz çeşitliliği ve birbirinden bağımsız arayüz farklılığıdır.

 

Bu yüzden AMD ekran kartına overclock işlemi uygulayacaksanız aşağıdaki adımları inceleyip AMD ekran kartı oc programlarını kullanmanız gerekmektedir.

 

HER MODEL EKRAN KARTINA OVERCLOCK İŞLEMİ UYGULANIR MI ?

 

 

Nvidia’ın yeni nesil ekran kartları oc işlemi için oldukça elverişlidir. Hatta artık ekran kartları hali hazırda oc işlemi uygulanarak satışa sunulmaktadır. Burada önemli olan şey sizin ekran kartınızın oc işlemi için uygun olup olmadığıdır. Eğer eski Nvidia ekran kartları kullanıyorsanız overclock işlemi uygulayabilirsiniz. Ancak bu işlem sonucunda çok fazla bir verim elde edemeyebilirsiniz. Bunun sebebiyse ekran kartınızın eski teknolojiyle geliştirilmiş olmasıdır. Eğer yeni nesil Nvidia ekran kartı kullanıyorsanız o zaman durum daha farklı olur. Ekran kartınıza overclock işlemi uygulayarak hatırı sayılır performans artışı elde edebilirsiniz.

 

Nvidia ekran kartlarında performans için tasarlanan yeni nesil ekran kartları (örneğin GTX 1070 Ti) overclock işlemi için el verişli bir ekran kartıdır.Ancak performanstan çok günlük bilgisayar kullanımı için kullanılan (örneğin GeForce 930M) ekran kartları için overclock işlemi fayda etmez. Yani uygulanabilir ancak arzu edilen verim elde edilemez. Ayrıca bu tür ekran kartları, fabrika ayarlarının dışına çıkartıldığında yüksek performans sunan ekran kartlarına göre daha çabuk arızalanabilir.

 

İNTEL EKRAN KARTLARINA OVERCLOCK İŞLEMİ UYGULANABİLİR Mİ ?

 

İntel markalı ekran kartları bilgisayarlarda daha çok günlük kullanımı karşılamak için bulunmaktadır. Ayrıca İntel ekran kartları bilgisayarlarda dahili ekran kartları olarak kullanılmaktadır. Bu zamana kadar İntel’in yüksek performans gösteren bir ekran kartı söz konusu olmamıştır. Bu sebeple İntel markalı ekran kartlarına overclock işlemini uygulamak son derece gereksiz olacaktır. İntel ekran kartlarından yüksek performans beklemek ve bu performansı arttırmaya çalışmak doğru bir beklenti ve doğru bir karar olmayacaktır. Zaten overclock işlemi dahili ekran kartlarına uygulanmamaktadır.

 

AMD MARKALI EKRAN KARTLARINA OVERCLOCK İŞLEMİ UYGULAMA

 

İntel’de olduğu gibi aklınızda “AMD ekran kartına oc yapılır mı ?” , “AMD ekran kartım var.Overclock yapabilir miyim ?” gibi sorular varsa merak etmeyin, AMD ekran kartlarına da overclock işlemi uygulanabilir. Ancak AMD ekran kartları için kullanılacak olan overclock programları farklılık gösterebilir. Bu yüzden MSI Afterburner arayüzü için anlattığımız overclock işlem basamakları AMD ekran kartları için geçerli olmayabilir. AMD ekran kartına overclock uygulanırken aslında aynı işlemler yapılır. Tek fark, overclock programından kaynaklı arayüz farklılığıdır.

 

ARAYÜZDEKİ BAZI ÖLÇEKLER KİLİTLİ

 

 

Kullanılan yonga ve mikro mimariye bağlı durumlara göre bazı durumlar için MSI Afterburner programı içerisinde Core Voltage, Power Limit, Temp. Limit ve Fan Speed göstergeleri kilitli durumda kalabilir. Bu yüzden bu gösterge değerlerinin değiştirilebilmesi için kilidin kaldırılması gerekmektedir. Eğer böyle bir sorun yaşıyorsanız aşağıdaki yayına giderek MSI Afterburner programında sıkça yaşanan oc seçeneklerinin kilitli kalması sorununu çözebilirsiniz. Ancak bu çözüm yolu her donanım için geçerli değildir. Bazı mikro denetleyiciler uyumsuzluk sorunu yaşayabilir.

 

 

SOĞUTMA SİSTEMİNİZ OVERCLOCK İŞLEMİ İÇİN YETERLİ Mİ ?

 

Ekran kartı performansınız başarılı bir overclock işleminin ardından daha yüksek performans gösterecektir. Ancak unutmamanız gereken bir şey var. Yüksek performans sonucunda ekran kartınız eskisine göre çok daha fazla ısınacaktır. Ekran kartları, işlemciler hatta ana kartları için yüksek ısının çok ciddi bir tehdit olduğu unutulmamalıdır. Bilgisayarınızda bu yüksek sıcaklığı karşılayacak soğutma sistemi mevcut mu ? Bilgisayarınızda ısıdan kaynaklı sorunların neler olduğunu merak ediyorsanız ve bilgisayarınızı ısınmaya karşı korumak için neler yapabileceğinizi gözden geçirmek istiyorsanız aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

 

 

EKRAN KARTINA GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE OVERCLOCK İŞLEMİ UYGULAMA

 

 

Ekran kartınıza oc işlemi uygulamak istiyor ancak risk almak istemiyorsanız daha güvenli bir şekilde ekran kartınıza overclock işlemi uygulayabilirsiniz. MSI Afterburner programı, kullanıcıların overclock işlemine olan ihtiyacın ve merakın farkında olduğu için daha güvenli bir şekilde otomatik oc işlemi yapma özelliğini programına dahil etti.

 

Bu özellik program içerisinde “OC Scanner” olarak geçmektedir. MSI Afterburner programının arayüzünün sol taraftaki butona tıklayarak OC Scanner’ı çalıştırabilir ve ekran kartınıza güvenilir bir şekilde oc işlemi uygulayabilirsiniz. Yapılan oc işlemi sonrasında aynı özelliği kullanarak test yapabilirsiniz.

 

MSI AFTERBURNER OVERCLOCK SCANNER BUTONU GÖZÜKMÜYOR MU ?

 

Bazı ekran kartı modelleri için MSI Afterburner overclock scanner özelliği desteklenmemektedir.

 

EKRAN KARTINA SERBEST BİR ŞEKİLDE OVERCLOCK İŞLEMİ UYGULAMA

 

Eğer bilgisayarınız ekran kartına deneme yanılma yöntemiyle overclock işlemi uygulamak istiyor ve maksimum performans almak istiyorsanız aşağıdaki adımları hemen alttaki görsele göre sırayla uygulayın.

 

 

1.ADIM: Ekran kartı overclock programı olan MSI Afterburner’ı bilgisayarınıza kurun. Bu program tamamen ücretsizdir. Ancak program hakkında kesinlikle bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Aşağıdaki bağlantılar sayesinde MSI Afterburner programını indirebilir ve bu program hakkında bütün bilgilere sahip olabilirsiniz.

 

 

 


2.ADIM: MSI Afterburner programını bilgisayara kurduktan sonra çalıştırın. Programın arayüzünde ki Power Limit ve Temp Limit değerlerini aşağıdaki değerlerde ayarlayın. Zaten bu değerlerden biri değişince diğer kendini otomatik ayarlayacaktır.

 

Sadece bu adım bile ekran kartı performansınızı arttırabilir.

 

Power Limit: 110

 

Temp Limit: 90

 

3.ADIM: MSI Afterburner programında Kombustor‘u açın. Kombustor, ekran kartında yaptığınız değişiklikler sonucunda donanım performansının kararlı ve dengeli olup olmadığını test etmeyi sağlayan bir uygulamadır.

 

Yani Kombustor için ekran kartı OC (overclock) işlemi sonucunda her şeyin yolunda gidip gitmediğini öğrenmemizi sağlayan test aracıdır diyebiliriz. Ekran kartı performansının kararlı olup olmadığını gösteren stres testinin (stress test) yapılmasını sağlar.

 

Kombustor butonu, MSI Afterburner programının içerisinde görünür.Ancak çalıştırılabilmesi için MSI Kombustor uygulamasının yüklenmesi gerekmektedir.

 

 

Kurulumu tamamladıktan sonra MSI Afterburner programının arayüzünde Kombustor’u açın.

 

4.ADIM: Şimdi, MSI Afterburner programının arayüzünde ki Core Clock değerini kademeli olarak arttırıp ekran kartımız için maksimum çekirdek hızı seviyesini tespit edeceğiz. 

 

Core Clock: +20 Mhz/Deneme

 

[ Bu değer, bazı ekran kartlarında kademeli olarak her denemede +40 MHz olarak arttırılır. Ancak sizin ekran kartınızın modelini bilmediğimiz için çekirdek hızı değerini +20 MHz olarak kademeli bir şekilde arttıracağız. Bu sebeple ekran kartı overclock işlemi için gerekli olan süre artacaktır. Ancak riskli durumlara en aza indirip, daha hassas bir ayarlama yapacağız. Hız aşırtmanın diğer kısımlarını da bu kademeli artışa göre dengeleyeceğiz. ]

 

5.ADIM: MSI Kombustor hata verdi mi ? yada ekranınızda karıncalanma oldu mu ? Bu veya buna benzer görünürde herhangi bir ekran kartı problemi oluştu mu ?

 

* Eğer herhangi bir problem oluşmadıysa 4. adımı tekrar uygulayarak çekirdek hızı değerini +20 MHz olacak şekilde tekrar arttırıp yeni bir deneme yapın. Herhangi bir sorunla karşılaşana kadar kademeli olarak arttırmaya ve deneme yapmaya devam edin.

 

* Eğer herhangi bir problemle karşılaştıysanız, normal olmayan bir durum yaşandıysa en son adımı geri alın. Yani +20 MHz olarak arttırdığınız çekirdek hızını tekrar -20 MHz olarak düşürün. Bu, ekran kartınız için en yüksek çekirdek hızı değeridir. Bu değer sınır değeridir. Kesinlikle çekirdek hızı değerini bu değerin üstüne çıkarmayın.

 


6.ADIM: MSI Afterburner programının içerisindeki Fan Speed değerini (şimdilik) aşağıdaki gibi ayarlayın.

 

Fan Speed: +%10

 


7.ADIM: MSI Afterburner programının içerisindeki Memory Clock değerini aşağıdaki gibi ayarlayın.

 

Memory Clock: +50 Mhz/Deneme

 


8.ADIM: MSI Kombustor hata verdi mi ? yada ekranınızda karıncalanma oldu mu ? Bu veya buna benzer görünürde herhangi bir ekran kartı problemi oluştu mu ?

 


* Eğer herhangi bir problem oluşmadıysa 7. adımı tekrar uygulayarak bellek hızı değerini +50 MHz olacak şekilde tekrar arttırıp yeni bir deneme yapın. 
Herhangi bir sorunla karşılaşana kadar kademeli olarak arttırmaya ve deneme yapmaya devam edin.

 

* Eğer herhangi bir problemle karşılaştıysanız, normal olmayan bir durum yaşandıysa en son adımı geri alın. Yani +50 MHz olarak arttırdığınız bellek hızını tekrar -50 MHz olarak düşürün. Bu, ekran kartınız için en yüksek bellek hızı değeridir. Bu değer sınır değeridir. Kesinlikle bellek hızı değerini bu değerin üstüne çıkarmayın.

 

9.ADIM: MSI Afterburner programının içerisindeki Fan Speed değerini (şimdilik) aşağıdaki gibi ayarlayın.

 

Fan Speed: +%10

 


10.ADIM: Kombustor’u tekrar çalıştırın. Yaklaşık 30 dakika boyunca (en az 15 dk tavsiye edilir) stres testi yapın. Bu süre boyunca ekran kartı performansını ve sıcaklık değerini gözlemleyin. Kararlı bir ekran kartı performansı için ekran kartı sıcaklığının en fazla 90 C değerinin altında seyretmesi gerekmektedir.

 

* Ekran kartı sıcaklığı 90 C yada üzerinde mi seyrediyor ? O zaman 9. adımı tekrarlayarak Fan Speed değerini +%10 olarak tekrar arttırın. Sonrasında bu testi tekrar uygulayın.

 

* Ekran kartı sıcaklığı yarım saatlik stres testi sonucunda 90 C değerinin aşağısında mı seyrediyor ? O zaman 11. adımdan ekran kartı oc işlemine devam edin.

 


11.ADIM: Stres testi %100 doğru istatistikleri elde etmemizi sağlayamayabilir. Bu yüzden bilgisayarınızda ekran kartı overclock (oc) işlemi öncesinde oynadığınız ve en düşük FPS değeri aldığınız oyunu yaklaşık 30 dakika (en az 15 dk tavsiye edilir) oynayın.

 

Tabi bu süre boyunca MSI Afterburner programının izleyici özelliği sayesinde FPS ve ekran kartı sıcaklığını gözlemleyebilir durumda olun.

 

* Ekran kartı sıcaklığı 90 C üzerine çıkıyorsa Fan Speed değerini +%10 olacak şekilde arttırın. 11. adımdaki testi tekrarlayın.

 

* Ekran kartı sıcaklığı 90 C üzerine çıkmıyor ve bu değerin aşağısında seyrediyorsa, farklı oyunlarda stabil performans sergiliyorsa tebrikler ! ekran kartı overclock işlemini başarıyla tamamladınız. Bilgisayarı kullanırken soğutma sisteminizin yeterli olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın. Yeterli değilse gerekli tedbirleri almayı unutmayın. Ekran kartınızın sıcaklığı bir süre sonra 90 C üzerine çıkabilir. Eğer 90 C üzerinde bir ısı artışı elde ediyorsanız fan hızını yine arttırabilirsiniz. Ancak fan hızını (GTX model ekran kartları hariç) %50’den fazla arttırmanızı tavsiye etmiyoruz. Bu yüzden harici bir soğutma sistemi satın almanız gerekebilir.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir