1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Ping nedir ? Bu değer neden yükselir ?

Ping nedir ? Bu değer neden yükselir ?
0

Ping ne demek ? Ping değeri neyi ifade etmektedir ? Ping değerinde yazan “ms” birimi neyin açılı mıdır ? Hangi ping değerlerinde hangi faaliyetler kolaylık yürütülebilir ? Ping kelimesi neyi ifade eder ? Ping kelimesinin açılımı nedir ?

 

PİNG NEDİR ?

 

Ping, ana bilgisayardan karşı tarafa yani bir sunucuya gönderilen, gönderildiği sunucunun müsait olup olmadığını anlamayı sağlayan ve gönderilirken geçen süreyi ölçen basit bir yazılımdır. Mike Muus tarafından 1983 yılında geliştirilmiştir. Diğer bir tabirle ping, ana bilgisayardan sunucuya ulaşan ve ana bilgisayara tekrar geri dönen, bu gidiş-dönüş esnasında geçen süreyi milisaniye biçiminde ölçmemizi sağlayan yazılımdır. Ping kelimesinin açılımı, İngilizce’de “Packet Internet or Inter-Network Groper” kelime gruplarının baş harflerinden oluşmaktadır.

 

Bir web sitesini ziyaret ettiğimizde sunucunun HTML ve ilgili kaynakları bilgisayara aktarması için geçen süreye ping süresi eklenir. Bu yüzden ping değeri oldukça önemlidir. Dünyanın en büyük arama motorlarından olan Google, arama sonuçlarında gözüken web sayfalarını listelerken sayfaların açılış hızlarına oldukça fazla önem vermektedir. Aslında bizlerde günlük hayatımızda bu süreye fazlasıyla önem veriyoruz. Eğer Google’da açmak istediğimiz bir sayfa hemen ekranımızda gözükmezse geri tuşuna tıklayıp bir sonraki sonuçta gözüken sayfayı ziyaret edebiliyoruz.

 

Bu yüzden ping değeri, yani milisaniye cinsinden olan gecikme süresi oldukça önemli bir husustur. Ping değeri sadece web sitelerinde kullanılan bir tabir değildir. Özellikle çevrim içi oyunlarda da sıkça kullanılan ve bu oyunlar için hayati önem taşıyan bir kavramdır. Örneğin Counter Strike: Global Offensive oynuyorsunuz ve 150 ms ping değeriniz varken düşmana ateş ettiniz. Normalde 0 ms ping değerinde 1 saniye sonra düşmana ulaşması gereken mermi, ping değerinizin yüksek olması sebebiyle 1 saniyeye ek olarak 150 milisaniye sonra düşmana ulaşıyor.

 

[ Ping değeriniz yüksek mi ? Ping değerinizi düşürmek için buraya tıklayarak gerçekçi çözüm yöntemlerini öğrenin. ]

 

Tabi bir merminin 0 milisaniye ping değerinde 1 saniye sonra düşmana ulaşması demek, ateş ettiğiniz hedefin bir hayli uzakta olduğu demektir. Var olan 1 saniyenin üzerine 150 milisaniye gecikme süresinin eklenmesi, atışınızın ıskalamasına sebep olacaktır. Daha iyi anlaşılması için benzer bir örnek verelim. League of Legends‘da Lee isimli karakteri oynuyorsunuz ve Q tuşuna bastınız. Lee’nin Q yeteneği 0 milisaniye ping koşullarında 0.3 saniye içerisinde düşmana ulaşması gerekirken 150 milisaniye ping değerinde bu süre, 0.3 saniye ile 150 milisaniye değerlerinin toplamı kadardır. Yani siz Q tuşuna bastıktan 150 milisaniye sonra Q yeteneği ilerlemeye ve 0.3 saniye sonra hedefe ulaşmayı başarır.

 

Ping değerinin yüksek olması ana bilgisayar ile sunucu arasındaki mesafenin uzak olmasından kaynaklanmaktadır. Örneğin siz Türkiye’den Yunanistan’daki bir sunucuya bağlandığınızda ping değeri 100 milisaniye oluyorsa bu değer Amerika’daki bir sunucuya bağlandığınızda 250 milisaniye olacaktır. Tabi ping değerini etkileyen tek faktör ana bilgisayar ile sunucu arasındaki fiziksel mesafe değildir. VPN hizmeti kullandığınız takdirde ping değeri olarak gözüken gecikme süresi artacaktır. Alt yapı ve internet sağlayıcı servislerinden kaynaklanan problemler sebebiyle gecikme süresi normalin üstünde seyredebilmektedir. Hatta ping, ağ trafiğindeki yoğunluk sebebiyle normalin üstünde seyredebilir. Bu yüzden ağ hattında herhangi bir arızanın olup olmadığını anlamak için ping kullanılır.

 

 

ping

 

Eğer DNS sisteminin, VPN hizmetinin neler olduğunu bilmiyorsanız aşağıdaki yayınları okumanızı tavsiye ederiz…

 

> DNS nedir ? ne işe yarar ? neden değiştirilir ?

 

 

PİNG HANGİ DEĞERDE OLMALIDIR ?

 

Ping testi yaparak ping değerinizin kaç milisaniye olduğunu öğrenebilirsiniz. Test yaptığınızda göreceğiniz ping değerlerinin hangi işlem için elverişli olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki bilgileri inceleyebilirsiniz.

 

<30 ms – Günlük internet kullanımında, web sayfalarını ziyaret ederken, çevrim içi oyun oynarken hissedilmeyecek kadar az olan gecikme süresidir.

 

30 ms ile 50 ms – Günlük internet kullanımında, web sayfalarını ziyaret ederken hissedilmeyecek kadar az, çevrim içi oyunlarda oyuncu deneyimini etkilemeyecek kadar az olan gecikme süresidir.

 

50 ms ile 100 ms – Günlük internet kullanımında, web sayfalarını ziyaret ederken hissedilebilir seviyede olan, çevrim içi oyunlarda oyuncuların deneyimini etkileyebilir seviyede olan gecikme süresidir.

 

100 ms ile 500 ms – Günlük internet kullanımında, web sayfalarını ziyaret ederken kullanıcı deneyimini kısmen kötü etkileyecek, çevrim içi oyunlarda oyuncuların deneyimini oldukça fazla etkileyecek olan gecikme süresidir.

 

>500 ms – Günlük internet kullanımında, web sayfalarını ziyaret ederken kullanıcıyı deneyimini kötü etkileyecek, çevrim içi oyunları oynanmayacak hale getirecek gecikme süresidir.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir