1. Anasayfa
  2. Oyunlar

Türkiye’de hiç kimsenin bilmediği ve oynamadığı 5 eski bilgisayar oyunu

Türkiye’de hiç kimsenin bilmediği ve oynamadığı 5 eski bilgisayar oyunu
0

Oynanmayan yada oynanmamış oyunlar var mıdır ? Türkiye’de hiç oynanmamış oyunlar olabilir mi ? Daha doğrusu hiç oynanmayan oyun var mıdır ? İlginç gelebilir ancak bu yayında günümüzde oynanmayan, ülkemizden oynanmamış olan oyunlardan 5 tanesini tespit ettik ve sizler için listeledik.

 

Bilgisayar oyunları oynamak hiç şüphe yok ki günümüz eğlence anlayışlarının başında gelen etkinliklerden biridir. Bu etkinlik, arkadaşlarla beraber abartılı olmayan bir süre içerisinde gerçekleştirilince oldukça eğlenceli ve faydalı olur. Ancak abartıldığı zaman psikolojik sorunlara yol açabilir, sosyal hayatı olumsuz bir şekilde etkileyebilir.
Bilgisayar oyunlarından bazıları çocukluğumuzun yada gençliğimizin unutulmaz bir parçasını oluşturabilir. Kafamızın içerisinde arkadaşlarımızla oynadığımız oyunlar çok güzel birer anı parçası olarak saklı kalabilir. Bu yüzden bazı bilgisayar oyunları efsanedir ve unutulmazlar. Ancak bazı bilgisayar oyunları var ki bırakın efsane olmayı adını duyan, oynayan tek bir Allah’ın kulu bile olmaz. En azından sadece üzerinde yaşadığımız Türkiye sınırları içerisinde hiç kimse tarafından duyulmaz ve bilinmez. İşte o oyunlardan beş tanesi…

OMİNOUS HORİZONS: A PALADİN’S CALLİNG

 

Türkiye'de hiç kimsenin bilmediği ve oynamadığı 5 eski bilgisayar oyunu

 

N’Lightning tarafından yüksek bir bütçeyle geliştirilip 2001 yılında yayımlanan ilk korku, Hristiyan inancı temalı 3D FPS tarzı oyundur kendileri. N’Lightning bu oyundan önce piyasaya sürdüğü Catechumen oyunuyla beraber başarısız bir satış oranı yakaladı. Oyun için harcanan 1.6 milyon dolarlık bütçeyle beraber oyunun 50000’den fazla adetin korsan olarak satılması, maalesef N’Lightning’in dağılmasına ve son bulmasına sebep oldu. Yanlış hatırlamıyorsam 2007 yıllarında N’Lightning Software’ün resmi sitesi ziyaret edilebiliyorken bugün alan adından bile eser kalmadı. Hatta öyle ki, Google amcada “N’Lightning” araması yaptığınızda “Bunu mu demek istediniz? Lightning” yazısı çıkıyor. Ama yinede özel şirketin adı Google’ın sağ tarafında gözüküyor.

 

Türkiye'de hiç kimsenin bilmediği ve oynamadığı 5 eski bilgisayar oyunu

 

Oyundaki hikayeye yani konuya gelecek olursak, Hristiyanların kutsal kitapları olan İncil’in saf hali, şeytanın elçisi, kölesi yada kuklası tarafından çalınır ve şeytana iletilir. Bu durumun karşısında kilisedeki papaz, kutsal kitap olarak nitelendirilen İncili kurtarmak için sizi görevlendirir. Bu kutsal görev uğruna kiliseye, papazın yanına gider ve görevlere başlarsınız.

 

Türkiye'de hiç kimsenin bilmediği ve oynamadığı 5 eski bilgisayar oyunu

 

Her görev kilisenin alt katında bulunan ayrı ayrı geçitlerden giderek tamamlanır. Her geçit sizi farklı bir bölgeye getirir. Örneğin ilk görev sizi ıssız bir dağın ve garip bir yapıtın olduğu yere getirir. Her bir bölümde İncil kitabının bir parçasını kurtarırsınız. Bu parçayı kurtardıktan sonra yakınlarda bir yerde sizi tekrar kilisenin bodrum katına ulaştıracak olan aynaya girebilir ve papazın yanına dönebilirsiniz.

 

Türkiye'de hiç kimsenin bilmediği ve oynamadığı 5 eski bilgisayar oyunu

 

Oyundaki her bölüm acayip yerlerde geçmektedir. Hemen hemen her bölümün zindan, piramit ve acayip acayip terk edilmiş diyarlarda geçtiğini söyleyebilirim. Ayrıca her bölümün kendine has canavarları, şeytanları yada savaşçılarla beraber bölüm sonu canavarı (BOSS) bulunmaktadır. Oyunun FPS tarzında olduğunu söyledik ancak kullandığınız silahlar bıçak, tabanca yada tüfek değil. Işık fırlatan bir kılıç, mızrak fışkırtan bir ok veya top atan bir asa olduğunu şimdiden söyleyelim. Olur da oynamaya falan kalkışırsanız sonra “bu ne ya ? bize böyle bir şey söylenmedi” demeyin.

CATECHUMEN

 

 

Türkiye'de hiç kimsenin bilmediği ve oynamadığı 5 eski bilgisayar oyunu

 

Bu oyununda N’Lightning’e ait bir oyun olduğu kısa bir süre önce belirttim. Hatta az önceki oyunla beraber Catechumen oyununun korsan olarak satılması, yüksek bütçe harcanması sebebiyle N’Lightning’in dağıldığını belirtmiştim. Nedenini bilmediğim şekilde bir önceki oyunu oynadığımda bana zevk vermişti. Oyunda grafik yoktu, mekanik yoktu, fizik yoktu. Hatta her şeyi geçtim oyunu günümüz şartlarında çalıştırmak oldukça zordu. Yinede oynadım ve garip bir şekilde beni eğlendirdi. Dediğim gibi sebebini açıklayamıyorum ama zevkliydi. Sanırım çocukken internette bu oyunun tam sürümünü bulamamıştım ondan…

 

Türkiye'de hiç kimsenin bilmediği ve oynamadığı 5 eski bilgisayar oyunu

 

Neyse gelelim şimdi Catechumen denen bu oyuna. Aslında bu oyunda aynı tema üzerinde kurulu. Yani Hristiyan inancı üzerine kurulu bir hikaye, FPS tarzı, koşmalı vurmalı bir oyun kendisi. Ancak mevzuda bu sefer bir takım farklılıklar var. Bu sefer konu, eski Roma topraklarında yaşanıyor. Kardeşimiz ve aynı zamanda can dostumuz şeytana esir düşüyor. Bizde onu kurtarmaya çalışıyoruz. Catechumen‘de farklı olarak bir kaçış söz konusu. Mesela koridorda giderken muhafızlar bizi görürse kovalamaya başlıyor ve yakalamaya çalışıyor. Bir muhafız bizi yakaladığında ufak bir sıyrıkla kurtulabiliyoruz ancak iki muhafız birden bizi yakalarsa teslim oluyor ve oyunu kaybediyoruz.

 

 

Her neyse, bu oyundan bu kadar bahsetmem yeterli. Çünkü Catechumen bana Ominous Horizons‘daki zevki yaşatmadı. Bir kere bu oyunun müzikleri güzel değildi. Canavarları çirkindi. Çok hızlı koşuyorduk ve sürekli bir yerlere koşuyorduk. Ominous Horizons‘da gizem vardı, macera vardı, canavarlar, şeytanlar son derece yakışıklıydı.

CARNİVORES: CİTYSPACE

 

Türkiye'de hiç kimsenin bilmediği ve oynamadığı 5 eski bilgisayar oyunu

 

Carnivores oyunu aslında dinozor avlama simülasyonudur. Issız bir adada silahınızla dinozora gizlice yaklaşır ve onu avlarsınız. Sonrasındaysa avladığınız dinozoru telsizle çağırdığınız uzay gemisine bindirir ve koleksiyonunuza dahil etmek üzere getirirsiniz. Aslında Carnivores oyunu bundan ibaretti. Taki dördüncü oyuna kadar. Dördüncü oyunda yani Carnivores: Cityspace oyununda FPS tarzında hikaye içeren bir oyun yapılmak istendi. Tabi başarılı olunmadı ve oyun tutmadı.

 

Türkiye'de hiç kimsenin bilmediği ve oynamadığı 5 eski bilgisayar oyunu

 

Oyunun hikayesine bakacak olursak DinoCorp isimli bir şirket dinozor dolu bir gezegene sahipti. Bu gezegende zengin insanlar eşsiz avcılık deneyimi tadabiliyor ve DinoCorp şirketi bundan bir hayli fazla para kazanabiliyordu. Bir süre sonra dinozorlara olan bu merak azaldı ve DinoCorp şirketinin gelirleri de doğal olarak azalmaya başladı. Bunun üzerine DinoCorp şirketinin aklına para kazanmak için eşsiz bir fikir geldi. DinoCorp VII gemisini dinozorları doldurup bu dinozorları halka seyrettirmek ve para kazanmak istedi. Ancak işler yolunda gitmedi ve gemi kaza yaptı. Geminin içerisindeki dinozorlar yeryüzüne dağıldı. DinoCorp şirketi sorumlusu olduğu bu olaydan kurtulabilmek için ajan tuttu. Oyuncularda oyuna isterlerse DinoCorp şirketinin ajanı yada gemiden firar eden bir dinozor olarak başlayabilirler.

 

Türkiye'de hiç kimsenin bilmediği ve oynamadığı 5 eski bilgisayar oyunu

 

Ancak Carnivores: Cityspace oyunu oyuncular tarafından maalesef beğenilmedi. Bu yüzdende tutulmadı. Yurt dışında tek tük oynansa da maalesef ülkemizde pek fazla oynanmadı. Ancak Carnivores, Carnivores 2, Carnivores 3 Ice Age ve en son piyasaya çıkıp Steam platformunda satılan Carnivores Reborn oyunu için aynı şeyleri söyleyemeyiz. Hatta Carnivores 2 ve Carnivores 3 Ice Age simülasyon oyunları şuan için akıllı cep telefonlarının market uygulamalarından yüklenip oynanabilmektedir.

PETER JACKSON’S KING KONG: THE OFFICIAL GAME OF THE MOVIE

 

 

Türkiye'de hiç kimsenin bilmediği ve oynamadığı 5 eski bilgisayar oyunu

 

Bu oyunun ülkemizde hiç oynanmadığı söylersek yalan söylemiş oluruz. Çünkü oyunun bütün hikayesi oldukça ünlü olan King Kong filminden alınmıştır. Haliyle oyununu da oynayan en azından gören, bilen birileri illaki vardır. Sinema filmini konu alan bir oyun olduğu için oyunun konusuna detaylı bir şekilde girmek istemiyorum. Çünkü bu tarz oyunlar daha çok filmi izleyen yada hayranı olan kitleler tarafından oynanmaktadır. Aynı zamanda bu oyun Playstation 2 platformu için geliştirilmiş daha sonrasında bilgisayar platformunda uyumlu olacak şekilde düzenlenmiştir.

 

Türkiye'de hiç kimsenin bilmediği ve oynamadığı 5 eski bilgisayar oyunu

 

Oyunun konusu ve içeriği hakkında özet halinde bilgi verecek olursak macera arayanlara hitap eden bir oyun olduğunu söyleyebiliriz. 2005 yapımı olan bu oyun, Ubisoft tarafından geliştirilen aksiyon-macera türünde bir oyundur. İki kategoride ödül kazanan bu oyun, grafikleri bakımından günümüz şartlarına göre kötü olarak görünse de oynanışıyla macera severler için oldukça keyifli bir deneyim yaşatabileceğini söyleyebilirim.

CODENAME: OUTBREAK

 

 

Türkiye'de hiç kimsenin bilmediği ve oynamadığı 5 eski bilgisayar oyunu

 

Eskilere ait Türkiye’de ismi pek fazla duyulmayan ve oynanmayan bir oyun daha. 21. yüz yılda Amerika Birleşik Devletlerine bir meteor çarpar. Bu olayı araştırmak üzere bilim insanlarının da içerisinde bulunduğu bir ekip yola koyulur. Ekip yola koyulur koyulmasına ancak bir süre sonra ekibin tamamı ortalıktan kaybolur. Sonrasında yaşanan olaylarsa yeryüzünde bazı şeylerin değiştiğini açıkça gözler önüne serer.

 

Türkiye'de hiç kimsenin bilmediği ve oynamadığı 5 eski bilgisayar oyunu

 

 

Aslında hikayesi bakımından oldukça güzel bir oyundur kendisi. Tabi oyunun başlarında hikaye size biraz Alien filmini hatırlatabilir. Hatta Alien vs. Predator oyununa benzer sahnelerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak ilerleyen görevler ve oyunun atmosferi için o zamanın şartlarına göre başarılı olduğu söylenebilir.

 

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir