1. Anasayfa
  2. Güvenlik

Yabancı ellerde güvendesiniz !

Yabancı ellerde güvendesiniz !
0
İnternet günlük yaşamımızda ne kadar hayatımızda ?

 

Genel olarak ele alacak olursak İnternet, bilgi kaynağı, anı saklamak için depolama, eğlence sağlayıcı ve birçok yardımcı unsuru içermektedir. Peki İnternet aracılığıyla arattığımız bir ürün, merak ettiğimiz bir bilgi ya da arkadaşımıza gönderdiğimiz kişisel bir mesaj ne kadar güvende ?

 

veri gizliliğiBasit bir örnekle A isimli alışveriş sitesinin sayfasında baktığımız B markalı bot, o gün içinde veya daha sonrasında neden girdiğimiz diğer sayfalarda, e-postamızda ya da haber kaynağımızda karşımıza çıkıyor ? Ya da bahsettiğimiz bir ürün nasıl reklam aracılığıyla ekranımızda yer almakta? Bu örneklere bakarak internetteki verilerinizin ne kadar güvende olduğunu düşünüyorsunuz ?

 

veri gizliliği

 

7 Nisan 2016 yılında yürürlüğe giren kişisel verilerin korunması kanunu son zamanlarda her sitede, aradığımız bankalarda karşımıza çıkmakta. Peki içeriği nedir ? Bizi neye karşı korumaktadır ? Kanun kapsamında verinin asıl sahibi olan bizler, verilerimizi kurum ve kuruluşlara emanet ettiğimiz zaman karşı tarafın bize hesap verebiliyor olması gerekir. Kısacası kişisel veriler, ilgili kişilerin açık rızası olmadan işlenemeyecek ; üçüncü kişilere, yurt dışına aktarılmayacaktır. Belirtilen maddelere uyulmaması halindeyse idari para cezası alabileceklerdi. Ama asıl soru bu verilerle neler yapılabileceğiydi…

 

veri gizliliği

 

 Bir sitede KVKK işlenmesi hakkında bilgilendirmesinde veri sorumlusu tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin ilgili kişilerin beğeni , kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek ilgili kişilere önerilmesi ve tanıtılması için gerekli olan aktivitelerin planlanması  şeklinde verilerin hangi alanda kullanılıp değerlendirileceği açıkca yazıyor. Basit görünen bu veri koruma işlemi aslında dünya çapından milyon dolarlık insan projelerine ön ayak oluyor.

 

veri gizliliği

 

    Bundan seneler önce petrol en büyük güç ve zenginlik sayılsa da şuan petrolden daha değerli olan veriler var . Veriler yoluyla bir çok teknoloji şirketi, devlet adamları insanların izinsiz alınan kişisel verileriyle para kazanmakta.

 


 Verilerin işlenmesi için davranışsal psikolojinin neye yatkın olduğu ve ilk önce hangi alanda işe yarayabileceği öğrenilmesi gerekir. Bunun içinde dijital ayak izleri (gönderilen e-posta ,ziyaret edilen web sayfaları, çevrim içi hizmetlere gönderdiğiniz veriler) izlenerek psikolojik  veri analizi oluşturulur. Hiç bir şeyden haberiniz olmadan evde otururken  verileriniz işlenerek size, çevrenizdekilere sözde bir tercih olarak, aslında verileri işleyenleri gördüğü dünyayı görmenizi isteyen seçenekler çıkabiliyor. Bizler kendi tercihlerimizi seçtiğimizi düşünürken aslında filtrelenmiş tercihler arasında sınırlı bir tercih yapıyor olabilir miyiz ?

 

veri gizliliği

 

   Bunun oluşması için bir çok platform var. Dünyanın en değerli 10 şirketi arasından 8’i İnternet yazılım ve bilgi teknolojisi sağlarken kalanlar petrol ve finans üzerinedir. Bu değerli şirketler arasında Facebook baş sıralarda yer almakta.

 

  Facebook CEO’su Mark Zuckerberg bağlantı halinde bir dünya hayal ettiğini söylerken neyi kast etmişti ? Popüler uygulamaları ücretsiz olarak halka sunup herkesin sevdikleriyle haberleşmesi mi ya da istedikleri bilgilere anında ulaşmaları için mi ?

 

veri gizliliği  Milyonlarca kişinin kullandığı uygulamalar sayesinden duygularınız, düşünceleriniz tavırlarınız ve o an hissettikleriniz bile içinde bulunduğu kişisel veri kimliklerinizi oluşturuyorlar. Bu ne demek kısaca açıklayalım hemen, herhangi bir popüler uygulama veya oyundasınız, konum erişim izni gibi bir çok izin istediğinde özgür iradeniz ile izin verdiğinizde bir çok verinizin karşı tarafa geçerek işlenmeye hazır olduğunu bilmeniz gerekir. Konum izninin nasıl bir zararı olabilir diye düşünüyorsanız dün, bugün ve yarın gideceğiniz yerlerin bilgisine izinsiz kişilerin sahip olması, sizi yabancı kişilerin takip etmesiyle bire bir aynı şeyi ifade ediyor.

 

veri gizliliğiveri gizliliği

 

   Yani bağlantı halinde bir dünya hayali aslında kasıtlı olarak, elde edilen kişisel verilerin şirketler tarafından toplanıp ilaç ve reklam firmalarına, internet sitelerine ve birçok ticari sektöre satılması için ön ayak oluşturmak olabilirdi. Ücretsiz olup bir çok imkan sağladığını düşündüğümüz bu uygulamalar, aslında kullanan insanlar üzerinden para kazanmayı hedefleyen kuruluşlardır. Bizim kullandığımız uygulamalar esasen  envanterinde ne kadar çok kullanıcı tutarsa ne kadar kullanıcı sayısını arttırıp veriye erişirse  (Amazon, Facebook, Google ) o kadar çok satabileceği veriyi bulundurur. Buda kazanacağı tutarı kendilerinin belirmesine olanak sağlar. Yani sağladıkları imkanlar sayesinde değil, kullanıcıların verilerini satarak kazandıkları paralarla en değerli şirketler arasından yerlerini alabildiler. 

 

   Kişisel veri kimlikleri oluşturuldu, istenilen mesaj iletildi. Peki tercih hakkımız nereye kadar ? Dünya da ne kadar değerli olduğumuzu hatta bunların buz dağının görünen kısmı olduğunu hatırlatmak isterim. İnternetin güvenli kullanım alanları kısıtlı kalmakla beraber aslında çoğu insanın önemsiz olarak gördüğü kişisel veriler şuan binlerce hatta milyonlarca kişiye para kazandırmakta.

veri gizliliği

 

  Teknolojide yenilik sağlamak olarak kabul edilemeyecek kadar etik dışı olan bu davranış daha da büyük bir hal alarak devam edecektir. Kişisel verilerinizi bıraktığınız her site, internet geçmişi uygulamalar ve verdiğiniz izinler sayesinde mesajlarınız, konumlarınız, arkadaş listeniz artık oluşturulan kişisel veri kimliğiniz içinde yer almakta. Değerli olan insanlar bu sektörde izin alınmaksızın kişisel verileri harcanmakta ve satılmakta bununla ilgili şikayet edebilir miyiz ? Başta hüküm ve şartları okuyup kabul etmedik mi? Bazı insanların hayalleri gerçekleşti, bağlantılı bir dünya, aslında veri güdümlü bağlantılı bir dünya desek daha mantıklı olurdu. Pahalı olan şeyler bedavadır. Bu sözün asıl kullanılması gereken nokta işte burasıdır.

 

veri gizliliği

 

Bu verilerin depolanma tehlikesine ışık tutan ve daha iyi pekiştirmeye fayda sağlayacak The Great Hack belgeselini izleyebilirsiniz.
 

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir