1. Anasayfa
  2. Oyunlar

En sevilen Windows XP oyunları

En sevilen Windows XP oyunları
0

Size en sevilen oyunları sorsalar nasıl bir cevap verirdiniz ? Böyle bir soruya cevap verirken yeni oyunlarımı sayardınız yoksa eski oyunları mı ? Bence en sevilen oyunlar, eski sayılabilecek nostalji oyunlarıdır. Windows XP işletim sisteminin trend olduğu zamanlarda, 2007 ve 2008 yıllarında oynanan oyunlar en sevilen oyunlardır bence…

Tabi en sevilen oyunlardan bahsederken çevrim içi oyunlardan bahsetmiyorum. Onlar başka. En sevilen oyunlardan kastımız 2007 ve 2008 yıllarında oynanan nostalji oyunlarıdır.

Eski bilgisayar kullanıcıları için Windows XP işletim sistemi bir efsanedir. Öncesinde yayımlanmış olan Windows 95, Windows 98 ve Windows 2000 sürümlerinden sonra Windows XP işletim sistemi devrim niteliği taşımaktadır. Aynı zamanda bilgisayarlarda en güzel oyun dönemi ve tecrübesi bu işletim sistemi zamanında yaşanmıştır. Denk geldiniz mi bilemem ama sosyal medya da bazen 2007 ve 2008 yıllarında yaşanan anı niteliğinde gönderiler paylaşılır. Bu gönderilerde o zamanın çocuklarının oynadığı video oyunları gösterilir. Counter-Strike 1.6, Age of Empire 2, Empire Earth, Rise of Nations ve diğerleri gibi. Tabi bunlardan bazıları çok daha eski zamanın oyunlarıdır. Ancak bilgisayar kavramı ve oyun dünyası tam anlamıyla kendini gösterdiği zamanlarda kullanıcıların genel kısmı bu oyunları tanıyabilmiştir.

Eskiden çokça oynanan bu oyunlar günümüzde o zamanın çocukları tarafından nostalji amacıyla oynanmaktadır. Bu oyunlarla bazı kişilerin arasında anlam verilemeyen duygusal bir bağ taşınabilmektedir. Bu yüzden bazı oyunların üzerinden yıllar geçse de bazı oyuncular tarafından sevilerek oynanmaya devam edilir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

https://webdedestek.com/2019/03/bircok-kisi-tarafindan-bilinmeyen-eski-oyunlar.html

 

COUNTER-STRİKE 1.6

Zaten birçoğunuz bu oyunu biliyordur. Neredeyse bütün FPS türü oyunlarının atasıdır diyebiliriz Counter Strike 1.6 için. Bu oyunun daha önceki ve daha sonraki sürümleri de var tabi. Örneğin Counter Strike 1.3, Counter Strike 1.5, Counter Strike 1.8, Counter Strike 2.5, Counter Strike Source gibi. Ancak Counter Strike 1.6, hepsinin atasıdır. Sürümlerin arasındaki farksa bazı efekt ve grafik geliştirmeleridir diyebiliriz. Birde ek olarak yeni silah ve özelliklerin eklenmesidir.

Günümüzde birçok FPS tarzında çevrim içi oyunlar bulunmaktadır. Neredeyse hepsinin temeli Counter Strike 1.6 oyununa dayanmaktadır. Çünkü bütün FPS oyunlarında bomba kuran bir takım ve bombayı çözen bir ekip olmaktadır. Tüm oynanış bu senaryo üzerinde kuruludur. Dikkat ettiyseniz bütün FPS oyunları aynı senaryoyu kullanılır. Bu senaryonun ilk sahibiyse Half-Life oyununa bir mod olarak çıkartılan Counter Strike 1.6 oyunudur.

en sevilen oyunlar

 

 

HALF-LİFE

Bazı kişiler Half-Life oyununu “Crossfire” haritasında kıyasıya mücadele edilen ve atom bombası kurulup hainlik yapılan bir oyun olarak bilir. Bazı kişilerse oyunun senaryosunu, hikayedeki bitmek bilmeyen aksiyonu, oynanış tarzını ve mekaniklerini bilir. Öyle yada böyle Half-Life oyunu gelmiş geçmiş en büyük efsanelerden biridir. Ancak Half-Life 3 oyunu piyasaya çıkartılmayarak birçok oyuncu hayal kırıklığına uğratılmıştır.

Half-Life’ın hikayesini oynayan bazı oyuncular maalesef oyunun ilk başındaki tren gezintisinden sonrasını görememiştir. O tren gezintisi herhalde 10 15 dakika sürmektedir. Durum böyle olunca bazı sabırsız oyuncular oyunun hikayesinde ilerleme kaydedemeden oyundan soğumuştur. O oyuncularda haklı bir yerde tabi…

 

en sevilen oyunlar

 

AGE OF EMPİRES 2

Strateji denince akla gelen ilk oyunlardan biri Age of Empires 2’dir. Bu oyun, Microsoft tarafından geliştirilen ve binlerce kişi tarafından oynanan çok eski bir oyundur. Age of Empires 2 günümüzde bile hala binlerce kişi tarafından seve seve oynanmaktadır. Steam platformu üzerinden satılan HD sürümü sayesinde geçmişten bugüne kadar uzanan bir efsanedir diyebiliriz.

Aynı zamanda Steam platformu üzerindeki Age of Empires 2 oyununun birbirinden farklı sürümleri de yayımlanmaktadır. Bu sürümlerde normal oyunda bilinen ırk ve ülkeler dışında farklı ülke ve ırklarda bulunmaktadır. Çeşitliliği arttırılmış bu sürümler sayesinde Steam platformunda Age of Empires 2 oyunu çok daha farklı şekillerde oynanabilmektedir.

en sevilen oyunlar

 

DİABLO

Blizzard Entertainment tarafından yapılan rol yapma oyunudur. Çok geniş bir kitleye sahip olan bir oyun değildir. Ancak sadık bir kitle tarafından sevilerek oynanmaktadır. Çok eskilere dayanan bir oyun olduğundan bugünlerde yayımlanan rol yapma oyunlarından daha farklıdır. Diablo, kitlesi tarafından sevilerek oynanmış ve bu kitle için efsaneleşmiş bir oyun olmayı başarmıştır. İlk oyunun tutmasıyla birlikte Diablo 2 ve yamalı sürümleri de piyasaya sürülmüştür.

en sevilen oyunlar

 

STRONGHOLD CRUSADER

Eski strateji oyunlarından biridir. Arap krallıklarıyla Hristiyan krallıkların arasında geçen savaşları konu almaktadır. Bu sebeple oyunun teması da bu savaşların üzerinde kurulu olduğunu söyleyebiliriz. Çok fazla geniş kitleye hitap eden bir oyun değildir. Ancak bu yayında Stronghold Crusader oyunu da dahil olmak üzere geniş bir kitleye hitap edip etmediğine bakılmaksızın efsaneleşen oyunlarla liste oluşturacağız.

Stronghold Crusader oyunu, taktik ve strateji seçenekleriyle zamanının en iyi strateji oyunlarından olmayı başarmıştır. Aynı zamanda savunma yapmanın en önemli koşulu kale kurmaktı. Bu kaleyse oyuncunun istediği gibi serbestçe kurulabilmekteydi. Böyle bir özellik strateji oyunlarında pekte görülmeyen bir özelliktir. Stronghold Crusader oyununun tutmasıyla seriye devam edildi. Ancak hiçbiri Stronghold Crusader kadar beğenilmedi. Tabi Stronghold Crusader’a benzer Stronghold Deluxe oyunu da var ama bu oyun Stronghold Crusader gibi efsaneleşen oyunlardan olamadı.

en sevilen oyunlar

 

WARCRAFT 3 FROZEN THRONE

Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen ve strateji oyunu olarak piyasaya çıkarılan bir oyundur. Warcraft 3 oyununun diğer birçok oyundan farklı bir yönü bulunmaktadır. O da oyun içerisinde oyuncunun harita oluşturmasına imkan tanıyan World Editor özelliğidir. Bu özellik o kadar gelişmişti ki birçok kişi tarafından kullanıldı. Normalde koloni kurup ordu oluşturarak savaşlar yapılan, zaferler kazanılan Warcraft 3 oyunu, amacının dışında bambaşka bir oyun olarak oynandı. Battle.NET gibi Warcraft 3’ü çevrim içi oynanmasını sağlayan platformlar sayesinde bu oyunda yapılan haritaları (modları) binlerce kişi oynadı.

Defense of the Ancients (DotA) oyunu Warcraft 3 oyununda World Editor özelliği kullanılarak oluşturulmuştur. Yani DotA denen oyun ilk kez Warcraft 3 oyununda World Editor programı kullanılarak mod şeklinde oluşturulmuş bir oyundur. Özellikle Warcraft 3’ün geniş bir kitle tarafından oynanmasını sağlamıştır. Daha sonraki zamanlarda League of Legends oyunu piyasaya sürülmüş ve ardından DotA 2 oyunu piyasaya çıkarılmıştır.

en sevilen oyunlar

 

DOOM 3

Eskilerin korku oyunlarından biridir. Sinema filminin oyunu olan Doom 3, eskiden her internet kafede bulunurdu. Aynı zamanda oyunun kopyası çok fazla yayıldığı için birçok kişi tarafından bilinen ve oynanan bir oyun haline gelmişti. Grafikleri, oynanışı açısından fena olmayan FPS tarzında bir oyundur.

en sevilen oyunlar

 

Need for speed: Underground 2

Doğrusu Need for speed serisi oldukça uzun bir geçmişe sahip bir oyundur.  Dolaysıyla serinin kendisi de bir hayli uzundur. Öyle ki bu oyunun geçmişi Windows 98 işletim sisteminde oynanan Need for speed 2 Special Edition’a kadar dayanıyor. Hatta bir sonraki oyun olan Need for speed 3 Hot Pursuit’de sizi kovalayan polis arabaları bile vardı. Hatırladığım kadarıyla bu oyun Windows 98 işletim sisteminde çalışıyordu ama Windows 2000 işletim sistemiyle uyumsuzluk sorunu yaşıyordu.

Gel zaman git zaman Need for speed serisi geliştirildikçe geliştirildi. Sonrasında Need for speed: Underground 2 oyunu ortaya çıktı. Bu oyun o kadar fazla oynandı ki herkes için bilinen bir efsane haline dönüştü. Sonrasında farklı Need for speed oyunları da geldi tabi ama Need for speed: Underground 2 hepsinden farklı, özel bir oyundu.

en sevilen oyunlar

 

Rise of Nations

Çokça bilinen ve belirli bir hayran kitlesi tarafından oynanmaya devam eden, efsaneleşen bir strateji oyunu daha. Rise of Nations oyunu ilk piyasaya çıktığı tarihte 1 milyon satış oranını yakaladı. Bu satış oranı, o zamanki oyun piyasasına göre muazzam bir satış oranıydı. Oyuna sonradan dahil edilen genişletme paketleriyle beraber satış oranı artmaya devam etti. En sonunda çokça sevilen bu oyuna herkesin ulaşabilmesi için Steam platformunda oynanabilecek şekilde yeniden güncelleme getirildi.

Rise of Nations oyunu, Age of Empires 2 ile benzetilebilir. Zaten ikisi birbirine oldukça yakın oyunlardır. Ancak Rise of Nations oyununda çeşitli farklılıklar var. Mesela bu oyunda kendi şehrinizin sınırları var ve bütün bina kurulumlarını ve kaynak toplamalarını bu sınırlarınız içerisinde yapabiliyorsunuz. Bu yüzden oyun içerisinde sınırlarınızı genişletmeniz gerekiyor.

en sevilen oyunlar

 

Grand Theft Auto: San Andreas

Oyun dünyasında eşi benzeri olmamış ve neredeyse tüm oyuncular tarafından bilinen en büyük ve en geniş kitleye hitap eden efsane oyunlardan biridir. GTA 1 ve GTA 2 oyunundan sonra 3D ve açık dünyasıyla GTA 3 oyuncular için devrim niteliğinde bir oyundu. Kontrol ettiğiniz karakterle istediğinizi yapabiliyor ve tamamen özgür bir şekilde takılabiliyorsunuz.

İlerleyen süreçlerde bu efsane daha da geliştirildi. GTA 3, GTA 3: Vice City ve GTA 3: San Andreas oyunundan sonra gelen GTA 4 ve GTA 5 ile oyuncular, GTA efsane serisini yaşamaya devam etti. Tabi bu serinin arasında GTA 3 San Andreas’ın diğer oyunlardan daha farklı bir atmosferi ve havası vardı. Günümüzde bile hala nostalji amacıyla bu oyunu oynayanlar var.

en sevilen oyunlar

 

Freedom Fighters

2. Dünya Savaşı sonrasında Rusya, İngiltere’nin ve ABD’nin sınırlarına kadar geliyor ve komünizmi bu iki ülkeye de yaymaya çalışıyor. Oyunun konusu özetle bu hikayenin üzerinde kurulu. Bizse ülkemizi kurtarmaya çalışan bir savaşçıyız. Oyunda yönettiğimiz karakter bir tesisatçı. Bu karakterle beraber Rusya’nın işgali olan ABD’yi kurtarmaya çalışıyoruz. Önemli olan binaların üstünde asılı olan Rus bayraklarını indiriyoruz. Köprüleri yıkıyor ve Rusya’nın elinde olan çeşitli önemli birimleri tekrar kazanıyoruz.

Oyun içerisinde ülkemizi kurtarmak için adam toplayabiliyoruz. Bize gönüllü olarak katılanlara da özgürlük savaşçıları deniyor. Ekibimize yeni kişileri katmak için oyun içerisindeki karizma ölçeğini arttırmamız gerekiyor. Ne kadar çok görev tamamlarsak karizmamız o kadar yükseliyor ve o kadar fazla özgürlük savaşçısı kazanabiliyoruz. Ancak en fazla 12 kişilik bir ekip oluşturabiliyoruz.

Oyun zamanında çoğu kişinin beğenisi kazanmıştır. Kayda değer sayıdaki Freedom Fighters sevenleri oyunun ikinci sürümünü de uzun bir süre beklemiştir.

 

Peter Jackson’s King Kong: The Official Game of the Movie

King Kong filmini bilmeyen yoktur sanırım ? İşte buda onun oyunu… Her ne kadar eski bir oyun olsa da grafikleri ve oyunun atmosferi hala hoş gözüküyor benim için. Tabi zevkler ve renkler tartışılmaz. Ama yine de oyunun size atmosferi çok güzel bir şekilde yaşatacağına ve sık sık olmasa da sizi korkutabileceğinden eminim. Oyun boyunca bolca manzara, uçan yaratıklar, tuhaf devasa böcekler ve dinozorlar göreceksiniz.

 

Red Faction

Red Faction aslında seri şeklinde ilerleyen bir oyundur. İlk oyunun tutmasıyla ikinci oyun yapılmıştır. Ancak ikinci oyun ilk oyun kadar tutulmamıştır. Ardından üçüncü oyun piyasaya sürülmüştür. Bunlar Red Faction: Guerrilla ve Red Faction: Armageddon’dur. Red Faction: Guerrilla Mars gezegeninin GTA’sı olarak bilinen açık dünyalı bir oyundu. Red Faction: Armageddon ise çizgisel hikayesiyle ilerleyen bir oyundur. Oyunun üçüncü serisi genel anlamda beğenildi. Ancak oyunun kendisi tutmadı.

Red Faction FPS türünde bir oyundur. Ancak diğer FPS türlerinden bazı farklı noktaları bulunmaktadır. Red Faction’da binaları rastgele, istediğiniz şekilde yıkabiliyorsunuz. Duvarlarda delikler açabiliyorsunuz. Hem de tüm bu yıkımı belirli bir çizgi üzerinde yapmıyorsunuz. Oyuncu dilediği yeri vura vura yada patlatarak yıkabiliyor.

Şuan bu listede serinin ilk oyununa yer vereceğiz. Belki ilerleyen zamanlarda serinin diğer oyunlarına da yer verebiliriz.

Serideki ilk oyunun hikayesiyse Mars’ta geçiyor. Birçok kişi Mars’a çalışmak için çeşitli vaatlerle çağrılıyor. Zengin olacağını ve bolca para kazanabileceğini düşünenler Mars’a gidip çalışmaya başlıyor. Ancak Mars gezegeni için bazı şeyler ters gidiyor. Kış aylarında çeşitli salgın hastalıklar yaşanıyor ve istihdam sağlayan şirketin özel güvenlikleri çalışanları sürekli olarak taciz ediyor. Sonrasında büyüyen olaylarsa isyanı kaçınılmaz bir hale getiriyor.

 

Generals: Command & Conquer: Generals – Zero Hour

Strateji ve savaş oyunlarını sevenler için Generals oyunu oldukça popüler ve iddialı bir oyundu. Bir zamanlar internet kafelerde çokça oynanan bir oyundu. Gerek hikayesi, gerekse çok oyunculu moduyla geniş bir kitleye hitap ediyordu. Oyundan bahsedecek olursak oyun içerisinde üç devletten biri seçilebiliyor. Bunlar ABD, Çin ve GLA devletleridir. Her bir devletin kendine has özellikleri ve beceresi bulunuyor ve bu özellikleri lehine çevirmeye çalışıyor. Örneğin ABD’nin uçakları, Çin’in tankları ve GLA’in bombacıları diğer ülkelere göre daha üstün teknolojide.

Bu şekilde ister oyun içerisindeki hikaye modunu bitirebilir. İsterseniz botlarla sadece mücadele edilebilirsiniz. Yada internet bağlantısıyla çoklu oyuncu modunu kullanabilirsiniz.

 

Max Payne

Uygun olmayan şartlar ve ekonomik koşulların yetersizliği altında geliştirilen bir oyundur Max Payne. Hikayesi ve oynanışıyla türünün ilk ve son örneği olmayı da başarmıştır. Hem grafikleriyle sağlanan oyun içindeki atmosfer hem de oyunun konusu Max Payne’yi eşi benzeri olmayan bir oyun yapmıştır.

 

Mount & Blade: Warband

Oyun dünyasında bu şaheser sayesinde ülkemiz adından çokça bahsettirdi. Binlerce kişi severek oynadı ve uzun yıllar boyunca bu oyunun bir sonraki sürümünü binlerce oyuncu sabırsızlıkla beklendi. Oyuncuların bu isteği geliştiriciler tarafından karşılandı ve ikinci sürüm olan Mount & Blade: Bannerlord’da yayımlandı.

Oyunun konusunu merak ediyorsanız aşağıdaki Vikipedia kaynaklı yazıyı okuyabilirsiniz.

Mount & Blade: Warband, Orta Çağ temalı bir rol yapma video oyunu olan Mount & Blade için geliştirilen tek oyunculu ve çok oyunculu bir genişleme paketidir. Oyun, Türk firması TaleWorlds tarafından geliştirilmekte olup, kamuoyuna ilk defa Aralık 2009 tarihinde duyurulmuştur.

 

Call of Duty 4: Modern Warfare

En büyük efsanelerden biridir kendisi. Oyunun serisi uzun bir süredir devam ediyor ve hala devam edecek gibide görünüyor. O kadar fazla kişiyi kendine hayran bıraktı ki bu oyun uzun süredir birçok geliştirici marka tarafından taklit edildi. Lider olarak görüldü. Oyunun içerisindeki karakterler o kadar başarılı bir şekilde işlenmişti ki bazı oyun içi sahneler oyuncuların yüreğini dağladı (Bkz: Cpt. Price).

 

HELLGATE: London

Öyle herkes bilmez bu oyunu. Zaten geniş kitleler tarafından da oynanmamıştır. Bir yandan da normal çok fazla kişi tarafından bilinmeyip oynanmaması. Bu oyunun piyasaya çıktığı tarihlerde Call of Duty 4 diye bir oyun vardı şu en efsane oyunlardan olan. O yüzden HELLGATE: London, azda olsa seven bir kitle tarafından oynanmıştır. Oyunun zevkli yada zevksiz olması tartışılır ama bug dolu olması fena halde gıcık edebiliyordu insanı.

 

Medal Of Honor: Allied Assult

Eğer eski silahlarla yeryüzünde gerçekleşen savaşların atmosferini yaşamayı seviyorsanız Medal of Honor: Allied Assult oyunu sevdiğiniz tarzda bir oyun olabilir. Oyun içerisinde kendinizi 2. Dünya Savaşı içerisinde buluyorsunuz. Bir ABD askeri olarak görev alıyorsunuz. Oyun içerisinde yaklaşık 6 ana görev ve 30 alt görev bulunuyor. Görev sayılarının fazla olması gözünüzü korkutmasın sakın. Çünkü oyundaki hikaye son derede sürükleyici bir şekilde ilerliyor. Bu yüzden sıkılmadan tüm görevleri ortalama 7 saat gibi bir süre içerisinde tamamlayabiliyorsunuz.

 

Cossacks: Back to War

Strateji oyunlarını sevenlerin beğenebileceği oyunlardan bir tanesidir kendisi. Aslında oyunun hikaye modu son derece sıkıcı ve tek düze bir durumda. Aynı zamanda oyunun piyasaya çıkmasıyla beraber yayımlanan incelemelerinde ciddi bir kısmı olumsuz eleştirilerle dolu. Tüm bunlara rağmen Cossacks: Back to War oyunu belirli bir kitle tarafından çok sevilmişti. Hikaye modunu beğenmiyor olsam da çok oyunculu modu oldukça iyi.

 

Quake 4

Günümüzde oldukça popüler olan FPS türünün atalarından sayılabilecek bir oyun olan Quake, oyun dünyasında yeni çağın ilk ürünü olmuştu. Sonrasında gelen Quake 2 ile aynı macera devam etti. Sonrasında Quake 3 Arena ile yeni bir oyun geliştirildi. Quake 3 Arane oyunu ilk iki sürüme göre daha çok çevrimiçi karşılaşmalara dayanan bir oyundu.

Ardından Quake 4 oyunu geliştirildi. Şimdiyse Steam platformunda var olan Quake Champions oyunuyla sanırım son buldu. Quake 4 oyununa göz atacak olursanız aslında Doom 3’ü anımsatan bir oyun görebilirsiniz. Korku severler için Quake 4 oyunu, oyuncularda hoş bir tat bırakabilir.

quake 4

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 4
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir