1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

İşletim sistemi bulunamadı sorunu ve çözümü

İşletim sistemi bulunamadı sorunu ve çözümü
0

Bilgisayarlarda en çok kullanılan ve majör sürüm olan Windows 10 işletim sisteminde birçok sorunla karşı karşıya kalınabilir. Kullanıcıların en çok karşılaştığı sorun mavi ekran sorunudur. Ancak birde “işletim sistemi bulunamadı” sorunu vardır ki bu sorun diğerlerine göre çeşitli farklılıklar taşır. İşletim sistemi bulunamadı sorunu birden fazla sebepten kaynaklanabilir. Çözüm yoluysa soruna sebep olan şeye göre değişkenlik gösterir. Bu yayında işletim sistemi bulunamadı sorunu yada diğer tabiriyle “An Operating System Wasn’t Found” sorununa en çok sebep olan durumları anlatıp çözüm yollarından bahsedeceğiz.

 

İşletim sistemi bulunamadı sorunu ve çözümü

İşletim sistemi bulunamadı sorunu, bilgisayarınız BIOS arayüzünde yanlış yapılmış bir ayarlama yüzünden yaşanıyor olabilir. Yada önyükleme kayıtlarında yaşanan bir arızadan kaynaklanıyor olabilir. Benzer şekilde UEFI güvenli önyükleme seçeneğinin etkin durumda olması, bazı cihazların bu sorunla karşılaşmasına sebep olabilir.

BIOS’u kontrol edin

Bilgisayarda Hard Disk Drive (HDD), Solid State Disk (SSD), Flash Disk, CD, DVD ve benzeri depolama birimleri kullanılır. Bunlardan bazıları taşınabilir depolama birimiyken bazıları bilgisayar içersin de sabit olarak bulundurulan depolama donanımıdır. Bilgisayarınızı her çalıştırdığınızda bu birimler sırasıyla okunur.

Bu yüzden BIOS arayüzünde işletim sisteminizin yüklü olduğu depolama biriminin ilk yüklenen durumda olduğundan emin olun. Yani bilgisayarınız çalıştırıldığında ilk olarak işletim sisteminin yüklü olduğu depolama birimini okumalıdır.

Bilgisayarınızı ilk çalıştırdığınızda Boot Menü üzerinden işletim sisteminin yüklü olduğu depolama birimini çalıştırarak bir deneme yapabilirsiniz. Yada okuma sırasını ilk işletim sisteminin yüklü olduğu birimi okuyacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Bunun nasıl yapıldığını bilmiyorsanız buraya tıklayın. Açılan yeni sayfada USB sürücüsü ilk sıraya alınmıştır. Siz, işletim sisteminizin yüklü olduğu depolama birimini ilk sıraya alınız.

 

BIOS’u sıfırlayın

Cihazınız sabit sürücüyü tanımıyor mu ? Teknoloji tutkunu olmayan yada bilgisayar kullanımı konusunda ince işlerin nasıl yapıldığını merak etmeyenlerden misiniz ? O zaman sizin için en kolay yol BIOS menüsü varsayılan ayarlarına geri döndürmek olacaktır.

BIOS menüsünün altında Kurulum varsayılanları (Setup Defaults) yada BIOS sıfırlama gibi anahtar kelimeler bulunacaktır. Birçok cihaz için bu seçenek F9 kısayol tuşuna atanmıştır. Tabi bu cihazdan cihaza göre değişkenlik gösterebilir. Bu anahtar kelimeye tıklayarak BIOS’u sıfırlayabilirsiniz.

[ BIOS arayüzüne erişemiyor musun ? BIOS arayüzüne erişmek için bilgisayar açılışında ki kısayol tuşunu kullanmalısın. Bu tuş, bilgisayardan bilgisayara farklılık gösterebilir. BIOS arayüzünün nasıl açıldığını öğrenmek için buraya tıkla. ]

Eğer BIOS’u sıfırladıktan sonra sorun düzelmez ve işletim sistemi bulunmadı sorunuyla yine karşılaşırsan sorununu detaylı bir şekilde “Topluluk” sayfasında bizimle paylaşabilirsin.

 

Önyükleme kayıtlarını düzeltin

Windows işletim sistemi, cihazınızı başlatmak için öncelikle üç kaydı kullanır. Bunlar Ana Önyükleme Kaydı (MBR), DOS Önyükleme Kaydı (DBR) ve Önyükleme Yapılandırma Veritabanıdır (BCD). Bahsettiğim bu üç kayıttan bir tanesinde bozulma, arızalanma durumu yaşanırsa işletim sistemi bulunamadı sorunu yaşayabilirsiniz.

Önyükleme kayıtlarını düzeltmek için Windows işletim sisteminin kurulum sürücüsünü hazırlamanız gerekmektedir. Yada hali hazırda var olan Windows 10 işletim sisteminizin kurulum USB yada DVD birimini kullanmalısınız.

Kurulum sürücüsünü oluşturmak için daha önceki zamanlarda yazdığımız şu yayından faydalanabilirsiniz…

Format USB sürücüsü nasıl hazırlanır

Kurulum (diğer adıyla Format) sürücüsünü hazırladıktan sonra Bilgisayarı Onar seçeneğini kullanın. Ancak kurulum sürücüsünün çalıştırılabilmesi için ön yükleme sırasının değiştirilip birinci sıraya kurulum UBS’si atanmalıdır. Bunu, yukarıdaki bağlantının içerisinde “BIOS arayüzünde kurulum USB sürücüsüne öncelik atılamaması sorunu” bağlantısına tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Bilgisayarı Onar seçeneğine tıkladıktan sonra Sorun Giderme > Gelişmiş Seçenekler > Komut İstemi yolunu takip edin. Ardından aşağıdaki komut satırlarını girin. Her birini yazdıktan sonra enter tuşuna tıklamayı unutmayın.

  • bootrec.exe / fixmbr
  • bootrec.exe / fixboot
  • bootrec.exe / rebuildbcd

Her bir komutun tamamlanması birkaç dakika sürebilir. Tüm işlemleri bitirdikten sonra bilgisayarınızı yeniden – ilk işletim sisteminin yüklü olduğu birimi okuyacak şekilde tekrar BIOS ayarı yapmanız gerekebilir. – başlatın.

 

UEFI Güvenli önyüklemeyi etkinleştirin yada devre dışı bırakın

Hemen hemen her Windows işletim sisteminde bu seçenek varsayılan olarak etkin pozisyondadır. Ancak bazı durumlardan ötürü bu özellik, önyükleme yapmayı engelleyebilmektedir. Bu yüzden bu özelliği varsayılan durumun tam tersine getirerek (yani etkinse devre dışı yada devre dışıysa etkin hale getirerek) yeniden bilgisayarımızı çalıştırmalıyız.

Bu yüzden BIOS arayüzünde UEFI Secure Boot seçeneğini etkinse devre dışı yada devre dışıysa etkin duruma getirmeliyiz. Ardından ayarları kaydedip bilgisayarı yeniden başlatmalıyız. BIOS arayüzünde bu seçeneğe Güvenlik bölümünden ulaşabilirsiniz.

 

Üçüncü taraf yazılım kullanarak sorunu çözün

Easy Recovery Essentials yazılımı ISO dosyası olarak bir CD’ye yazdırın. Ardından bu CD’yi çalıştırın ve uygulama sihirbazını takip ederek kolayca önyükleme sorunlarından kurtulun.

Topluluk – İşletim sistemi bulunamadı

İşletim sistemi bulunamadı

Bu konu hakkında daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa lütfen sitemize üye olarak Topluluk sayfasında, ilgili bölümde sorununuzu detaylı bir şekilde anlatın.

İLGİLİ BÖLÜM: Bilgisayar sorunları [Yazılımsal sorunlar]

🚩 Microsoft’dan yardım alın

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir