1. Anasayfa
  2. İşletim Sistemi Sorunları

Kulaklıktan Ses Gelmiyor Sorunu ve Çözümü

Kulaklıktan Ses Gelmiyor Sorunu ve Çözümü
0

Windows işletim sistemine ses cihazlarını kurmak oldukça karmaşık bir hal alabilmektedir. Bazı durumlarda sürücüler birbirleriyle çakışabilir. Bu durumun sonucunda birçok kişinin dile getirdiği “kulaklıktan ses gelmiyor” sorunu yaşanabilir. Ancak kullanmış olduğunuz bilgisayara takılı olan kulaklıktan sesin gelmiyor olmasının birçok sebebi bulunmaktadır.

Bazı kullanıcılarsa aynı sorunu “bilgisayar kulaklığı görmüyor” şeklinde dile getirmektedir. Aslında sıkça bahsedilen bu iki sorun bire bir aynıdır. Ancak çözümleri farklı yollardan geçiyor olabilir. Yaşanan bir diğer sorunda bilgisayarın kulaklığı hoparlör olarak görmesi şeklinde ifade ediliyor. Bilgisayar, kulaklığı hoparlör olarak görüyorsa bununda başlıca sebebi büyük ihtimalle işletim sistemi kaynaklı bir sorundur. Tabi eğer kulaklığınız fiziksel bir sebeple arızalanmadıysa…

Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarlarda kulaklıktan sesin gelmemesi sorunu en çok fiziksel bağlantı noktasından kaynaklanmaktadır. Bu durumda sorunun neyden kaynaklandığını bilmemiz gerekmektedir. Sorunun sebebi kulaklığın bağlantı noktasındaki bir sorun yüzünden mi ? Yoksa işletim sistemi kaynaklı bir sorun yüzünden mi ? diye ayırt edebiliyor olmamız gerekmektedir.

 

Kulaklıktan Ses Gelmiyor Sorunu

📌 “Kulaklıktan ses gelmiyor” sorununu yaşıyorsanız öncelikle bu sorunun neyden kaynaklandığını tespit edelim. Sorun yaşadığınız kulaklığı başka bir müzik çalar cihaza taktığınızda da sorun yaşıyor musunuz ? Örneğin sorun yaşadığınız kulaklığı telefonunuzda kullanabiliyor musunuz ? Eğer kulaklık, telefonda yada başka cihazlarda da sorun yaşatıyor ve ses çıkışı gerçekleşmiyorsa sorun kulaklığınızdan kaynaklanmaktadır. Bu yüzden bu içerik size faydalı olamayacaktır.

Eğer kulaklık başka cihazlarda son derece sağlıklı bir şekilde çalışıyor ancak bilgisayarda ses çıkışı vermiyorsa sorun bilgisayarınızdan yani işletim sisteminizden kaynaklanıyor olabilir.

Şimdi kulaklığınızı bilgisayarınıza takın. Sağ alttaki ses butonuna sağ tıklayarak “Ses sorunlarına gider” seçeneğine tıklayın. Biliyorum bu sorun gidericiler çoğu zaman hiçbir işe yaramaz ancak kulaklıktan sesin gelmemesisin sebebi basit bir ayar olabilir. Bu sorun gidericisi gerçekten de sorunu giderebilir. Yine de işe yaramadıysa bir sorundaki sorun/çözüm metoduna geçin.

 

Hangi Ses Çıkışı Seçili Durumda?

📌 Bilgisayarınızdaki varsayılan ses çıkışını kontrol edin. Bunu yapmak için öncelikle Windows 10 işletim sisteminizde Ayarlar penceresini açın. Ayarlar penceresini ister arama kutusundan yazarak açabilir isterseniz sol alttaki Windows logosuna sağ tıklayarak açabilirsiniz.

Ayarlar penceresini açtıktan sonra Sistem‘e tıklayın. Sonrasında aşağıdaki görselde gözüktüğü gibi sol kısımdaki menüden Ses seçeneğine tıklayın. Kulaklığı bilgisayarınıza taktığınızda çıkış cihazı aşağıdaki görselde de gözüktüğü gibi kulaklık seçeneğinde olmalıdır. Eğer öyle değilse bunu kendiniz düzeltin.

kulaklıktan ses gelmiyor

Eğer bu sorununuzu düzeltmediyse bir sonraki aşamaya geçin.

 

Ses Sürücüsü Ne Durumda?

📌 Ses sürücüsünün güncel olmaması ses cihazının çalışmamasına sebep olabilir. Arama kutusuna “aygıt yöneticisi” yazarak yada Bu Bilgisayar‘a sağ tıklayıp Özellikler sekmesine giderek Aygıt Yöneticisi penceresine ulaşın. Ardından aşağıdaki görselde de gözüktüğü gibi ses aygıtı sürücüsüne sağ tıklayın. Ardından Sürücüyü güncelleştir seçeneğine tıklayın. İnternet üzerinden sürücüyü güncelleştirmeyi deneyin.

Eğer herhangi bir güncelleştirme yapılırsa bilgisayarınızı yeniden başlatın ve kulaklığınızı tekrar deneyin.

Eğer güncelleme başarısız olursa yada herhangi bir güncelleme olmazsa kulaklığa ait sürücüye iki defa tıklayarak karşınıza çıkan pencerenin üst kısmından Sürücü sekmesine gidin. Sonrasında Sürücüye geri dön seçeneğine tıklayın.

Bu çözüm yine sorunun üstesinden gelemediyse bir sonraki çözüm yolunu deneyin.

 

Varsayılan Biçimi Değiştirdiniz Mi?

📌 Bilgisayarınızdaki ses konsolu penceresini gidin. Buna örnek olarak ben kendi bilgisayarımda ses konsolu penceresine gitmek için arama kutusuna “realtek” yazdım. Aşağıdaki görselde bunu görebilirsiniz.

Ardından aşağıdaki gibi sol kısımdan Headphone yani Kulaklık kısmına gittim. Sonrasında varsayılan biçimi Sıfırla butonuna tıklayarak sıfırladım.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 6
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 3
    _pheli
    Şüpheli
  • 18
    sinirli
    Sinirli
  • 4
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir