1. Anasayfa
  2. İşlemci

Mediatek Helio P65

Mediatek Helio P65
0

Mediatek Helio P65 işlemcisi, 2019 yılında orta sınıf akıllı telefonlar için ideal bir donanım olarak geliştirildi. İşlemcide 2 adet Cortex-A75 çekirdeğiyle beraber güç kullanımı açısından oldukça verimli olan 6 adet ARM Cortex-A55 çekirdeğine yer verildi. Aynı zamanda işlemci de ARM Mali-G52MC2 grafik birimine yer verildi.

Daha çok orta sınıf olarak nitelendirilen akıllı telefonlara hitap eden donanım, yüksek kapasiteli bataryalı telefonda, yüksek verimlilik göstereceğinden uzun pil ömrü vaat ediyor. Aynı zamanda sosyal medya uygulamalarında ve diğer uygulamalarda yeterlilik düzeyini karşılıyor.

İşlemcinin kullanmış olduğu ARM Mali-G52MC2 grafik birimiyle beraber büyük ARM çekirdekleri, oyuncular için tatmin edici olabilir. Çünkü tüm bu teknik özelliklere sahip olan Mediatek Helio P65 işlemcisi, 2019 yılı rakiplerine göre 1/4 oranında iyileştirilmiş performans sunuyor.

İşlemcide toplamda 8 çekirdek olduğunu belirtmiştik. Bu çekirdeklerden iki tanesi yüksek performans özelliğine sahipken (A73 çekirdekler) diğer çekirdeklerse verimliliği ve daha uzun pil ömrünü sağlıyor (A53 çekirdekler). Yüksek performanslı çekirdekler 2.0 GHz saat hızına erişebiliyor. Diğer çekirdeklerse 1.95 GHz frekans değerlerinde çalışabiliyor. Aynı zamanda işlemci için oldukça geniş kapasiteli bir L3 önbelleği de mevcut.

Mediatek Helio P65

Mediatek Helio P65 işlemcisi, yapay zeka konusunda da çeşitli iyileştirmeler yapıyor. Önceki nesil Helio serisine kıyasla ana akım 2 katına çıkarıldı. İşlemcinin Nesne tanıma (Google Lens) ve çeşitli diğer alanlarda rakiplerine göre %30 daha hızlı performansa sahip olduğu da biliniyor.

NeuroPilot desteği ve Android Neural Networks API (Android NNAPI) ile tam uyumluluk göstererek geliştiriciler ve cihaz üreticileri için birçok yaygın Al çerçevesi desteği sunuyor. Bu, özellikle Android platformu geliştiricileri için iyi bir haber olarak görülüyor.

 

Mediatek Helio P65 teknik özellikleri

Mediatek Helio P65, 6 adet yüksek verimlilik sağlayan çekirdekleri sayesinde akıllı telefonun pil ömrüne uzun vadede avantaj sağlıyor. Aynı zamanda 2 adet 2.0 GHz frekans değerine sahip güçlü çekirdekleriyle ağır iş yüklerinde başarılı performans göstermesi sağlanıyor. Bu işlemci, özellikle orta seviyeli akıllı telefonlarla eşleştiriliyor.

Saat Hızı2000 MHz
Çekirdek sayısı8/8
Üretim teknolojisi12 nm
Transistör sayısı
Özellikleri2x ARM Cortex-A75, 6x ARM Cortex-A55
GPUARM Mali-G52 MP2
64 Bit desteğiVar
Duyuru Tarihi07/01/2019

 

Mediatek Helio P65 işlemci performans testi

Mediatek Helio P65 işlemcisinin performansı hakkında net bir fikir sahibi olmak için kağıt üzerindeki bilgilere bakmak yetersiz kalabilir. Bu yüzden P65 işlemcisine oldukça yakın teknik özelliklere sahip ve rakip olan bir işlemciyle karşılaştırma yapmamız gerekiyor. Biz, P65’in karşısına rakip olarak Qualcomm Snapdragon 665 işlemcisini uygun gördük. Dilerseniz her iki işlemcinin karşılaştırmalı performans testi değerlerine göz atalım.

[ Snapdragon 665 işlemcisi hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın ]

 

CPU Performans testi

İşlemcinin tek çekirdek ve çoklu çekirdek performansını gösterir.

Helio P65: 33

Snapdragon 665: 30

 

Oyun performansı

İşlemcinin oyunlardaki performansı gösterir.

Helio P65: 22

Snapdragon 665: 21

 

Pil ömrü

İşlemcinin pil kullanımını ve verimliliğini gösterir.

Helio P65: 63

Snapdragon 665: 76

 

Birde üçüncü taraf değerlendirme yazılımların bu iki işlemciye verdiği puanlama verilerine bakalım…

 

Geekbench Puanı

Bu, iki işlemcinin sırasıyla tek çekirdek ve çok çekirdek performansını gösterir.

Helio P65: 341

Snapdragon 665: 315

 

AnTuTu 8 Puanı

AnTuTu yazılımının yapmış olduğu genel performans testi sonuçlarını gösterir.

Helio P65: 1274

Snapdragon 665: 1341

 

Mediatek Helio P65 – Genel Değerlendirme

Orta seviyeli akıllı telefonlar için ideal olan P65, üstün özelliklere sahip olamamakla beraber yeterlilik seviyesini karşılıyor. Aynı zamanda bu işlemciye sahip akıllı telefonlar diğer marka ve modellere göre daha uygun fiyat etiketine sahip olmaktadır.

Mediatek Helio P65 işlemcisini kullanan bazı akıllı telefon modelleri;

  • Samsung Galaxy A31
  • Samsung Galaxy A41
  • Vivo Y19

Daha fazla bilgi almak için mediatek.com sitesine git

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir