1. Anasayfa
  2. İşlemci

Mediatek Helio P90

Mediatek Helio P90
0

Mediatek Helio P90, 2019 yılında geliştirilen bir akıllı telefon işlemcisidir. İşlemcide 2 adet, en fazla 2.2 GHz saat hızı değerini gösterebilen büyük Cortex-A75 çekirdeğiyle beraber 6 adet verimlilik sağlayan küçük ARM Cortex-A55 çekirdeği bulunuyor. Bu çekirdeklerse 2.0 GHz saat hızına ulaşabiliyor.

Böylece 64 MP çözünürlükte fotoğraf çekebilmek ve 4K video kaydı için gerekli olan tüm ihtiyaçlar karşılanıyor. İnternet bağlantısı konusunda 4G teknolojisi desteklenirken kalıp üzerindeki bellek denetleyicisi çift kanallı LPDDR4x desteklemektedir.

İşlemcinin performansı konusunda Snapdragon 730 modelinin bir tık altında olduğunu söyleyebiliriz.

Mediatek Helio P90

Aynı zamanda Mediatek Helio P90 işlemcisi için akıllı görüntüleme özelliği de geliştirilmiş. Bu özellik sayesinde güvenlik amacıyla kullanılan yüz tanıma teknolojisinden daha fazla verim alınabilmektedir. Aynı zamanda P90 işlemcilerin kenar algılama özelliği de oldukça gelişmiş. Bokeh çekimleri yaparak yaşanan bu gelişmelere şahitlik edebilirsiniz. Tabi unutulmaması gereken bir diğer hususta yapay zeka konusunda yapılan yeniliklerdir. Geliştirilmiş yapay zekayla P90 işlemcisi düşük ışıklı ortamlarda 4 kat daha hızlı gürültü azaltma özelliğine sahiptir.

Akıllı telefon piyasasında oldukça yaygın durumda olan 64 MP çözünürlüğe sahip kameralarla donatılan akıllı telefonlar için oldukça uygun olan P90 işlemcisi, 8K çözünürlüğün ötesinde çekim yapılmasına olanak sağlıyor.

Oyun ve performans konusunda karşımıza CorePilot özelliği çıkıyor. CorePilot, işlemciyi kumanda ederek hafif yada ağır yük altında kullanıcıya en akıcı deneyimi yaşatmayı sağlıyor. Hali hazırda oldukça güçlü çekirdeklerle donatılan işlemci, bu özelliği sayesinde en ağır yük bindiren uygulama yada oyunların altından sapa sağlam kalkabiliyor.

 

Mediatek Helio P90 teknik özellikleri

İster sıradan kullanıcılar olsun isterse oyuncular olsun her bakımdan yeterlilik düzeyinin karşılanmasını isteyen, her konuda ortalama performans isteyenlerin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecek olan Mediatek Helio P90 işlemcisi, kullanıcısını üzmeyecek ortalama bir donanımdır.

Saat Hızı2200 MHz
Çekirdek sayısı8/8
Üretim teknolojisi12 nm
Transistör sayısı
Özellikleri4x ARM Cortex-A75, 4x ARM Cortex-A55, LPDDR4x-1866 Çift Kanal, UFS 2.1, LTE Cat-12 DL / Cat-13 UL, Wi-Fi 5, BT 5.0
GPUPowerVR GM9446
64 Bit desteğiVar
Duyuru Tarihi12/13/2019

 

Mediatek Helio P90 işlemci performans testi

Akıllı telefonlarda dev markaların sık sık yöneldiği MediaTek işlemciler, özellikleriyle birçok kullanıcının ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilmektedir. Aynı zamanda birçok akıllı telefon modeli için uygun fiyat etiketinin sağlanmasında yardımcı olmaktadır.

Peki ya Mediatek Helio P90 işlemcisinin performansı nasıl ? Bu sorunun cevabını bulabilmek için öncelikle P90 işlemcisine dair üçüncü taraf popüler yazılımların test sonuç verilerine göz atıp kıyaslama yapalım.

Normalde Helio P90 işlemcisi Snapdragon 730 işlemcisiyle kıyaslanır. Ancak bu kıyaslama bizce yanlış veriler elde etmemizi sağlar. Çünkü bu iki işlemci modeli arasındaki fark oldukça fazladır ve bu durum P90 için yanlış fikirlere sahip olmamızı sağlayabilir.

Bu yüzden kıyaslama için Snapdragon 730 işlemcisini kullanmak yerine P65 işlemcisini kullanmayı tercih ediyoruz.

[ Mediatek Helio P65 işlemcisi hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın ]

 

CPU Performans testi

İşlemcinin tek çekirdek ve çoklu çekirdek performansını gösterir.

Helio P90: 37

Helio P65: 32

 

Oyun performansı

İşlemcinin oyunlardaki performansı gösterir.

Helio P90: 27

Helio P65: 22

 

Pil ömrü

İşlemcinin pil kullanımını ve verimliliğini gösterir.

Helio P90: 52

Helio P65: 54

 

Birde üçüncü taraf değerlendirme yazılımların bu iki işlemciye verdiği puanlama verilerine bakalım…

 

Geekbench Puanı

Bu, iki işlemcinin sırasıyla tek çekirdek ve çok çekirdek performansını gösterir.

Helio P90: 390

Helio P65: 344

 

AnTuTu 8 Puanı

AnTuTu yazılımının yapmış olduğu genel performans testi sonuçlarını gösterir.

Helio P90: 216579

Helio P65: 181258

 

Mediatek Helio P90 – Genel Değerlendirme

Performans ve hız konusunda ortalama bir işlemci olan P90, güç verimliliği ve pil kullanımı konusunda bizce sınıfta kalıyor. Gelişen teknolojiyle beraber neredeyse tüm işlemciler güç kullanımı ve verimlilik konusunda önemli gelişmeler yaşıyorken Mediatek Helio P90 işlemcisinde bu duruma şahitlik edemiyoruz.

Mediatek Helio P90 işlemcisini kullanan bazı akıllı telefon modelleri;

  • Oppo Reno2 Z
  • Oppo Reno 3
  • Oppo Reno Z

Daha fazla bilgi almak için mediatek.com sitesine git

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir