1. Anasayfa
  2. Blog

En iyi oyun işlemcisi hangisidir ? (2020)

En iyi oyun işlemcisi hangisidir ? (2020)
0

Bir bilgisayarın yüksek grafikli bir oyunu çalıştırabilmesi ve o oyunda akıcı performans sunabilmesi için hiç şüphesiz iyi bir ekran kartına ve işlemci donanımına ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak işlemciniz ne kadar güçlü olursa olsun eğer ki bilgisayarınızın ekran kartı eski teknolojiyle geliştirilmiş güncel olmayan bir ekran kartı modeliyse oyunlarda akıcı bir performans elde edemezsiniz. Bu yüzden en iyi ekran kartı sıralamasını biliyor olmanız gerekmektedir. Ekran kartınız güncel değilse aşağıdaki bağlantı içerisindeki listede bulunan ekran kartlarından en güncel olanlarından birine sahip olmalısınız. En iyi oyun işlemcisi ve iyi bir grafik birimi istediğiniz sonucu elde etmenizi sağlayacaktır.

[ En iyi ekran kartı sıralamasını öğrenmek için buraya tıklayın. ]

 

En iyi oyun işlemcisi hangi kriterlere göre seçilir ?

2020 yılında en iyi oyun işlemcisi tercihinde bulunurken aşağıda sıralanmış olan bu kriterleri lütfen göz önünde bulundurun.

  • Ne AMD markasıyla nede İntel markasıyla kaybeden taraf olmazsınız: Bütçe dostu uygun performanslı bir işlemci arayanlar için AMD, yüksek performans arayanlar için İntel işlemcisi biçilmiş kaftan. Tercihiniz hangi yönde olursa olsun kaybeden taraf olmazsınız.
  • Oyunlar için işlemcinin saat hızı, çekirdek sayısından daha önemlidir: Saat hızı ne kadar yüksek olursa oyun gibi basit görevlerde o kadar iyi performans sergilenir. Çekirdek sayısı ne kadar fazlaysa video düzenleme gibi süreç isteyen işlemlerde o kadar iyi performans sergilenir.
  • Gerekli bütçeye sahip olun: Eğer olurda yüksek performanslı bir işlemci satın alırsanız bu işlemciyi düşük ekran kartı modeli, düşük RAM belleği ve depolama alanıyla eşleştirmeyin.
  • Hız aşırtma herkes için uygun değildir: Bazı kişiler eski donanımlarından daha yüksek performans alabilmek için hız aşırtma uygulamaktadır. Ancak bu işlem herkese hitap etmez. Aynı zamanda hız aşırtma sonucunda daha güçlü bir soğutucu sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Tüm bunlarla uğraşmak yerine yeni donanımlar satın almayı tercih edin.

Sizlere en iyi oyun işlemcisi için kısa bir liste hazırlamamızı isteseydiniz o liste aşağıdaki gibi olurdu;

  • Intel Core i5-10600K
  • AMD Ryzen 9 3950X
  • AMD Ryzen 7 3700X
  • AMD Ryzen 5 3600X
  • AMD Ryzen 3 3300X
  • AMD Ryzen 5 3400G

İntel markası, oyun performansı konusunda lider bir markadır. Ancak AMD işlemcileri çeşitli avantajlara sahiptir. Tüm bu değerlendirmeler ileride işlemcinizi değiştirmek isterseniz etkili olur. Yüksek bütçeye sahipseniz İntel işlemcileri sizin için iyi bir seçenek olacaktır. Eğer uygun bütçeyle iyi bir performans elde etmek istiyorsanız AMD işlemcileri sizin için daha iyi bir tercih olacaktır. Yine de AMD işlemcilerinde XT serisi işlemciler için ekstra ücret ödenmemelidir. X modellerinin tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Fiyat/performans yönüyle XT serisi için ödenecek ek ücrete hiç gerek yok.

 

En iyi oyun işlemcisi sıralaması

Şimdiyse en iyi oyun işlemcisi için belirttiğimiz işlemci modelleri hakkında biraz konuşalım.

 

Intel Core i5-10600K

en iyi oyun işlemcisi

i5-10600K, yüksek performans konusunda en üst noktaya ulaşmak isteyenlere hitap eden bir işlemcidir. Önceki nesil i5-9600K işlemcisiyle karşılaştırıldığında iş parçacığı iki katına çıkarılmış olan işlemci, toplamda 6 çekirdeğe ve 12 iş parçacığına sahiptir. Önemli ölçüde yüksek frekans değeri artışı yaşamış olan işlemci, performans konusunda hiçbir taviz vermeyecek güce sahiptir.

İntel işlemcilerinin en büyük rakibi olan AMD, bilindiği üzere çekirdek sayısı ve iş parçacığı sayısı konusunda İntel’e göre farklı düşüncelere sahiptir. İntel’in bu işlemcisiyse AMD ile arasındaki bu sayı farkını kapatır. Tüm bunlara rağmen AMD Ryzen 5 3600X ve Ryzen 5 3600 soğutucu ve daha düşük fiyat etiketiyle gelen bir donanım olduğundan İntel i5-10600K işlemcisinin alternatifi olabilir.

İntel i5-10600K işlemcisinin herhangi bir soğutucuyla gelmediğini unutmayınız. Bu yüzden yeni bir LGA1200 anakartı almanız gerekebilir. Aynı zamanda i5-10600K, en iyi oyun performansını sunarak önceki nesil i7 performansını i5 fiyat aralığıyla sunar.

 

Bu donanım ortalama 2590 TL fiyat değeriyle satılmaktadır.

 

AMD Ryzen 9 3950X

en iyi oyun işlemcisi

Normalde AMD işlemcisi denildiğinde kullanıcının aklına ilk gelen şey uygun fiyatla ideal performans fikridir. Ancak Ryzen 9 3950X işlemcisi için bu durum biraz daha farklı. Fiyat/performans oranı hemen hemen her zaman iyi olan AMD markası, Ryzen 9 3950X için fiyat etiketini yüksek tutmuş. Ancak bu durumun işlemcinin pahalıya satıldığı anlamına gelmemektedir. Fiyat/performans oranını koruyan bu işlemci bir kullanıcının cihazındaki işlemciden beklediği tüm istek ve arzulara cevap vermektedir.

16 çekirdeğe ve 32 iş parçacığına sahip olan Ryzen 9 3950X, oyunlarda yani tekil işlem performansında üst düzey başarı sağlarken çoğul işlemlerde de oldukça iyi performans sergiliyor. Böylece sadece oyun performansı için iyi bir işlemciye sahip olmak isteyenlerin tercihi Ryzen 9 3950X olabiliyorken aynı zamanda diğer kullanıcılarında tercihi bu işlemciden yana olabiliyor.

 

Bu donanım ortalama 7350 TL fiyat değeriyle satılmaktadır.

 

AMD Ryzen 7 3700X

Sadece ve sadece oyunla ilgileniyorsanız ve bilgisayarınızdaki işlemcinin yalnızca oyun konusunda size iyi bir performans sunmasını istiyorsanız Ryzen 7 3700X işlemcisi yerine İ5-8400 işlemcisini tercih edebilirsiniz. Ancak oyun dışında çok çekirdekli ve iş parçacığına sahip bir işlemci isterseniz, oyun dışında video düzenleme ve benzeri işlemlerde de iyi performans gösterebilecek bir işlemci isterseniz düşük bir fiyat farkıyla Ryzen 7 3700X işlemcisini tercih edebilirsiniz.

Aynı zamanda bir diğer alternatifte i7-9700K işlemcisidir. Bu işlemci iki kat daha fazla iş parçacığı sunar ve daha az güç tüketir. Aynı zamanla yüksek kaliteli grafik kartıyla 1080p kalitesinde daha yüksek kare hızlarına sahiptir. 1440p kalitesine çıkarsanız GPU biriminin darboğaz sorunu halinde işlemci kare hızı farklılıklarını eşitleme eğilimde olur. Bu sebeple yüksek yenilenme hızına sahip en iyi oyun monitörlerine sahip biri değilseniz 9700K işlemcisinden tam olarak faydalanamayabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta AMD işlemcisi son derece verimli ve çekici bir görünüme sahip olan Wraith Spire RGB soğutucusuyla birlikte gelmesidir. Ancak i7 veya i9 işlemcileri için bu durum geçerli değildir. Bu işlemcileri tercih etmeniz durumda soğutucu konusunda da düşünmeniz gerekecektir. Ek olarak işlemcinin düşük fiyatlı X470 anakartlarıyla uyumlu olduğunu da göz önünde bulundurabilirsiniz.

 

Bu donanım ortalama 2970 TL fiyat değeriyle satılmaktadır.

 

AMD Ryzen 5 3600X

AMD Ryzen 5 3600X

Uygun bir bütçeyle iyi bir oyun performansı sunacak bir işlemci arıyorsanız kesinlikle Ryzen 5 3600X işlemcisini göz önünde bulundurun. Hem üretkenlik hem de oyun performansı konusunda orta noktayı bulmuş olan Ryzen 5 3600X işlemcisi, bütçe dostu bir fiyat etiketine sahiptir. Aynı zamanda bu işlemci i5-9600K işlemcisini yenerek oyunlarda çok çok küçük bir fark olsa da başarılı İntel işlemcisine göre galip durumdadır.

Eğer hız aşırtmayla ilgileniyorsanız İntel işlemcisi sizin için daha iyi bir seçenek olacaktır. Ancak unutmayın ki hız aşırtma işlemenin sonucunda iyi bir soğutucuya ihtiyaç duyulur. Buda ek bir maliyete sebep olur. Hatta elde etmiş olduğunuz ek performansa göre değmeyecek bir maliyete bile sebep olabilir. Ryzen 5 3600X işlemcisiyse gayet iyi bir performans sunan ve kutusundan soğutucusuyla beraber çıkan bir işlemcidir. Tercih tamamen size kalmış.

 

Bu donanım ortalama 2060 TL fiyat değeriyle satılmaktadır.

 

AMD Ryzen 3 3300X

AMD Ryzen 3 3300X

Ryzen 3 3300X işlemcisi için düşük-orta seviyeli bir işlemcidir diyebiliriz. Grafik kartlarının performansını sonuna kadar kullanabilen dört çekirdekli sekiz iş parçacığına sahip bütçe dostu oyun işlemcisidir. 7 nm üretim teknolojisiyle Zen 2 mimarisine sahiptir. Dört işlemciyle 3.8 GHz saat hızında çalışabilen işlemci 4.3 GHz frekans değerini görebilir. Oyunlarda oldukça iyi performans sergiler.

AMD, işlemciyle beraber Wraith Spire soğutucuya sahiptir. Özellikle hız aşırtma yapmayı planlıyorsanız daha iyi bir düşük kalitede soğutucu tercih etmelisiniz. Ryzen 3 3300X işlemcisi, Ryzen 3000 serisi içinde hız aşırtma için oldukça elverişli bir işlemci donanımıdır. Ancak bu işlemciyi ek olarak yetenekli bir grafik birimiyle eşleştirmeye ihtiyacınız olacaktır. Buda, işlemci her ne kadar bütçe dostu olsa da size ek masraf olacaktır. Eğer ki bu işlemciye sahip olmayı düşünüyorsanız ek olarak X470, B450 anakartını göz önünde bulundurabilirsiniz.

 

Bu donanım ortalama 1220 TL fiyat değeriyle satılmaktadır.

 

AMD Ryzen 5 3400G

AMD Ryzen 5 3400G

Ryzen 5 3400G işlemcisi harikulade performans sergileyebilen bir işlemci değildir. Eğer tam anlamıyla bütçe dostu olan bir işlemci arıyorsanız Ryzen 5 3400G işlemcisi tam size göre bir donanımdır. Yüksek grafik ayarlarında muazzam bir performans sergilemese de ortalama grafik seçenekleriyle oyunlarda akıcı performans elde edebilirsiniz. Aynı zamanda Ryzen 5 3400G işlemcisi Radeon RX Vega 11 grafik motoruyla birlikte gelir. Böylece yeni sisteminizde ayrı bir grafik kartına ihtiyaç duymazsınız.

Ryzen 5 3400G, AMD markasının önceki 2400G modelinin yeni bir sürümüdür. 12 nm üretim teknolojisine sahip olan işlemci, iyileştirilmiş Zen + tasarımıyla birlikte gelir. CPU ve GPU saatlerinde dikkate değer bir artış elde edilmiş, işlemcide iyileştirilmiş bir performans elde etmeyi başarmışlardır. Aynı zamanda işlemcinin hız aşırtma için elverişli olduğunu da söyleyebiliriz.

 

Bu donanım ortalama 1400 TL fiyat değeriyle satılmaktadır.

 

İntel’in bu konu hakkında yayımladığı içeriğe git

AMD’nin en son piyasaya sürdüğü işlemciler hakkında yayımladığı içeriğe git

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir