Windows 10 yüksek bellek kullanımı sorunu ve çözümü
0

Birçok Windows 10 kullanıcısı aynı sorunlar karşı karşıya kalır. Birçok kişinin yaşadığı bu sorun “yüksek bellek kullanımı” olarak adlandırılmaktadır. Yüksek bellek kullanımı bilgisayarınızın işletim sistemiyle ilgili olabileceği gibi bilgisayarda çalıştırdığınız uygulama kaynaklı da yaşanabilmektedir. Windows 10 yüksek bellek kullanımı sorunu yaşıyorsanız işletim sisteminizde bazı iyileştirmeler yapılabilir. Böylece Windows 10 yüksek bellek kullanımı sorununu çözüme kavuşturabilirsiniz.

 

Ram nedir ?

Bilgisayarlarda yada akıllı telefonlarda RAM bellekler bulunur. Bu bellekler çeşitli verileri saklar. Ancak SDD yada HDD depolama birimleri gibi verileri kalıcı olarak saklamamaktadır. Kısaca RAM için, geçici ve hızlı çalışan bellektir diyebiliriz. Bilgisayarınızdaki yada telefonunuzdaki işlemci bir işlemi gerçekleştireceği zaman RAM belleğine başvurur. Bu bellekten alınan verilerle işlemler gerçekleştirilir. Bu yüzden RAM belleklerin kapasitesi sabit depolama birimlerine göre çok daha düşük olur. Aynı zamanda veriyi kalıcı olarak depolamazlar. Ancak sabit depolama birimleri göre çok daha hızlı çalışırlar.

Bu yüzden ister akıllı telefonlarda isterse bilgisayarlarda yada farklı bir cihazda RAM belleğinin az olması yada yetersiz olması sistemin yavaşlamasına sebep olur. RAM belleği az olan yada bir süre sonra RAM belleği yetersiz olan cihazlar eskisine göre daha yavaş açılır. Aynı zamanda çalıştırılan bir uygulama geç açılır ve uygulamada iyi performans sergilenemez.

 

Yüksek bellek kullanımı sorunu ve çözümü

Yüksek bellek kullanımı sorunu birçok kullanıcının yaşadığı can sıkıcı bir sorundur. Bilgisayarda görev yöneticisi başlatıldığında performans sekmesindeki bellek bölümünde ilk olarak fark edilir. Bu sekmede bellek kullanımı çok yüksek seviyelerde seyreder. Bu durum kimi zaman herhangi bir uygulama yada oyun çalıştırıldığında kimi zamansa sistem boştayken gözlemlenir.

Birçok bilinçli kullanıcının da farkında olduğu gibi Windows 10 işletim sisteminin problemleri bitmek bilmiyor. Gerek işletim sisteminin yanlış yapılandırılışı gerekse güncellemeyle beraber baş gösteren sorunların ardı arkası kesilmiyor. Bu sorunların başlıca sebebi Windows 10 işletim sisteminin en temelindeki çekirdekten kaynaklanıyor. Yaşanan yüksek bellek kullanımı sorunu da işletim sistemindeki yanlış yapılandırmadan kaynaklanıyor.

Windows 10 yüksek bellek kullanımı sorunu için aşağıda sizlere adım adım çözüm yollarını göstereceğim. Bu çözüm yollarını takip ederek yüksek bellek kullanımı sorunundan kurtulabilirsiniz. Bu çözüm yöntemi Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarlar için tamamen güvenilirdir.

 

Kullanmadığınız gereksiz programları ve uygulamaları kapatın

Bilgisayarınızın belleği CPU’ya ve RAM’e bağlıdır. Tüm bunlarla birlikte bilgisayarınızdaki yüksek bellek kullanımı sorunu yüklü olan ve arka planda çalışan program ile uygulamalara bağlıdır. Bu yüzden bilgisayarınızda anlık olarak ihtiyaç duymadığınız programları kapatmalısınız.

Bunun için Görev Yöneticisi‘ni başlatın. Ardından kullanmadığınız programlara tıklayarak Görevi sonlandır butonuna tıklayın. İhtiyaç duymadığınız programları kapattıktan sonra bellek kullanım oranının düştüğünü göreceksiniz. Eğer bilgisayarınızda kullanmadığınız yada ihtiyaç duymadığınız programlar varsa lütfen kalıcı olarak o programları cihazınızdan kaldırın.

yüksek bellek kullanımı

 

Bilgisayarınızın depolama alanları olan disklerinizi temizleyin

Bilgisayarınızın depolama alanları yani diskler, uygulama ve programların performansını ciddi şekilde etkileyen donanımlardır. Bu donanımlarda ki ihtiyaç duyulmayan dosyaların kapasitesi bilgisayarınızın bellek performansını ciddi şekilde etkiler. Depolama alanlarında geçici dosyalar, sistem dosyaları, küçük resimler, bellek dökümü dosyaları, önceki Windows güncellemesi ve paketleriyle beraber geri dönüşüm kutusu bilgileri burada bulundurulur.

Tüm bunlar zaman içerisinde bilgisayarınızda çok fazla alan işgal eder. Windows 10 işletim sisteminin tüm bu gereksiz dosyaları temizleyen kendi içinde küçük bir özelliği bulunmaktadır. Bu özelliği kullanarak tüm gereksiz dosyalardan kurtulabilirsiniz.

Öncelikle işletim sisteminizin yüklü olduğu yerel diski temizleyelim. Bu disk hemen hemen her bilgisayarda  “C://” olarak bilinir. Bu diske sağ tıklayın. Ardından Özellikler‘e tıklayın. Sonrasında aşağıdaki görsel de gözüken pencereyle karşılaşacaksınız. Burada Diski Temizle butonuna tıklayın.

yüksek bellek kullanımı

Diski Temizle butonuna tıkladıktan sonra karşınıza temizlenecek olan dosyaların bir özeti sunulacaktır. Bu seçenekler arasında en fazla alan tüketenler arasında geçici İnternet dosyaları, program indirmeleri, teslimat optimizasyonları ve küçük resimler bulunur.

Eğer Sistem dosyalarını temizle butonuna tıklarsanız karşınıza daha fazla seçeneğin bulunacağı bir temizleme alanı çıkacaktır. Burada eski de kalan Windows güncelleştirmelerini de görebilirsiniz. Böylece daha kapsamlı bir temizlik yapabilirsiniz.

Şimdi, aşağıdaki görselde de gözüktüğü gibi açık olan pencerede tüm seçenekleri işaretli hale getirip Tamam butonuna tıklıyoruz. Ardından küçük bir pencerede bizden bu eylemi tekrar onaylamamız isteniyor. Onayladıktan sonra temizleme işlemi başlıyor ve bu işlemin bitmesini bekliyoruz.

(Bazı bilgisayarlarda temizlik işleminin tamamlanması uzun sürebilir.)

yüksek bellek kullanımı Temizleme işlemi tamamladıktan sonra tekrar yerel diskinize sağ tıklayın ve Özellikler‘e tıklayın. Karşınıza çıkan pencerenin Araçlar sekmesinden En iyi duruma getir butonuna tıklayın. Bu, diskinizde birleştirme işlemini uygulayacaktır. Bu şekilde dosya düzenini koruyacak ve kararlı çalışan bir işletim sistemi elde edeceksiniz.

yüksek bellek kullanımı

Bu başlığın altında son olarak disk kotasının limitsiz olarak ayarlandığından emin olmamız gerekiyor. Yani yine özellikler penceresinden Kota sekmesine gitmemiz oradan da Kota Ayarlarını Göster butonuna tıklamamız gerekiyor. Sonrasında karşımıza çıkan pencerede disk kullanımının limitsiz olarak seçili olması gerekiyor. Tüm bunlar aşağıdaki görselde gözükmektedir.

yüksek bellek kullanımı

 

Sanal belleği arttırın

Windows arama kutusuna “kayıt defteri düzenleyicisi” yazın ve bu uygulamaya sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırın. Ardından aşağıdaki görselde de gözüktüğü gibi Bilgisayar \ HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ ControlSet001 \ Services \ Ndu yolunu takip ederek “Ndu” klasörüne ulaşın.

Burada Start‘ı açın ve karşınıza çıkan küçük penceredeki 2 değerini silip 4 yazın. Ardından Tamam butonuna tıklayın.

Tüm bunları yaptıktan sonra sisteminiz, sanal belleği arttıracaktır. Burada bahsedilen NDU, bir kaynak izleme ayarıdır ve birçok uygulamanın açık olduğu durumlarda ani bellek artışlarına sebep olabilmektedir. Bu başlık altındaki tüm bu ayarlamaları bu yüzden yaptık.

yüksek bellek kullanımı

 

SysMain’i devre dışı bırakın (Superfetch)

Windows işletim sisteminizde SysMain (eski adıyla Superfetch) isminde bir hizmet etkin olarak çalışmaktadır. Bu, bir zaman sonra kullanılmayan belleğinizin neredeyse tamamını kullanır. Bilgisayarınızı ölü bir hale getirebilir. Bu hizmet, bilgisayarınızdaki uygulamaların çok daha hızlı çalıştırılmasını (açılmasını) sağlar. Uygulamaları çalıştırılmaya hazır bir halde bekletir. Bu hizmeti önce kapatıp sonra devre dışı bırakmak bilgisayarınızı hızlandırabilir.

SysMain, yani Superfetch hizmetini devre dışı bırakmak için Görev Yöneticisini açın. En üstteki kısımdan Hizmetler‘e tıklayın. Ardından sol alttaki Hizmetleri Aç butonuna tıklayın. Burada SysMain‘i bulun. Sağ tıklayıp Özellikler‘e tıklayın.

Alt kısımdan Durdur butonuna tıklayın. Sonrasında üst kısımdan açılır kutudan Devre dışı seçeneğine tıklayın. Uygula/Tamam butonuna tıklayın.

yüksek bellek kullanımı

 

Windows başlangıcı en iyi duruma getirin

Görev yöneticisini açın. Ardından üst taraftaki Başlangıç sekmesine gidin. Burada karşınıza çıkan listede kullanmadığınız uygulamaları devre dışı bırakın. Ancak ses uygulamalarını devre dışı bırakmamanızı tavsiye ederiz. Aksi taktirde bilgisayarınızın sesini devre dışı bırakabilirsiniz.

Bilgisayar açılışında doğrudan çalıştırılan uygulamaları devre dışı bırakarak bilgisayarınızın açılış hızını arttırabilir ve RAM belleğindeki fazladan yükü azaltabilirsiniz.

 

RAM’i arttırma

Buraya kadar yapılan işlemlerin neticesinde gözle görülür bir performans artışı elde etmemiş olabilirsiniz. Eğer hala kararlı çalışan bir işletim sistemine sahip değilseniz RAM belleğinizi arttırabilirsiniz.

 

İnternette birçok kişinin “Bellek 100 sorunu Windows 10” sorunu için size sunabileceğimiz çözüm yöntemleri bunlardır. Windows 10 bellek sorunu özellikle de oyun oynarken sıkça karşılaşılan bir sorundur. Oyun oynadığınız esnalarda CPU kullanımı 100’e çıkabilir, yüksek bellek kullanımı sorunu yaşayabilirsiniz.

[ Windows 10 işletim sistemini kullanan ve yavaş çalışan bir bilgisayarınız mı var ? Bu bilgisayarı hızlandırmaya mı çalışıyorsunuz ? Buraya tıklayarak yapabileceklerinize bir göz atın. ] 

Microsoft’un sitesinden bu sorunun çözümüne bak

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 1
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 1
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir