1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Chromebook ile dizüstü bilgisayar arasındaki farklar

Chromebook ile dizüstü bilgisayar arasındaki farklar
0

Hemen hemen herkesin kullandığı dizüstü bilgisayarlar varken Chromebook cihazlarda nedir ? Chromebook ile dizüstü bilgisayar arasındaki farklar nelerdir ?

Mobil cihazlar arasında bugüne kadar öncülük eden cihazlar arasında dizüstü bilgisayarlar hep birinci sırada yer aldı. Ancak Chromebook cihazlarının geliştirilmesi ve piyasaya sürülmesiyle beraber dizüstü bilgisayarlarının mobil cihazlar için var olan krallığı sarsıldı. Hemen hemen her kesimde kullanılan dizüstü bilgisayarlar için genellikle Windows yada Mac işletim sistemi kullanılmaktadır. Bu işletim sistemine sahip olan cihazlarla geniş kapsamlı çalışmalar yapılırken bir yandan da bu sistemler oldukça yüksek fiyatlarla satılmaktadır.

 

Chromebook nedir ? Ne işe yaramaktadır ?

Peki ya Chromebook nedir ? Ne işe yaramaktadır ? Chromebook aslında tasarım açısından dizüstü bilgisayarlarla aynıdır. Aradaki farksa kullandığı işletim sistemidir. Chormebook’lar Google tarafından Linux platformuyla geliştirilen Chrome işletim sistemiyle çalışır. İnternet (bulut) tabanlı mobil bir cihazdır. Google tarafından geliştirilen Chrome işletim sistemi son derece hafif ve hızlı bir işletim sistemidir. Aynı zamanda bu cihazlar tam bir bütçe dostudur.

Yani dizüstü bilgisayar satın alıp Windows yada Mac işletim sistemlerine ve bilgisayar donanımlarına yüksek fiyatlar vermek yerine son derece hafif ve hızlı işletim sistemine sahip olan ve aynı zamanda dizüstü bilgisayar tasarımına sahip olan Chromebook satın almayı düşünebilirsiniz. Tabi bu cihazlar Türkiye piyasasına giriş yapabilirse…

Chromebook ile dizüstü bilgisayar arasındaki farklar

Bu cihazları kullanırken Android işletim sistemine sahip bir tablet kullanıyor hissine kapılabilirsiniz. Zaten aralarında oldukça fazla benzerlik bulunmaktadır. Hemen hemen her Android uygulama Chromebook’larda çalıştırılabilir. Bu cihazlarda da tıpkı dizüstü bilgisayarlarda olduğu gibi internette gezinebilir, film izleyebilir ve e-postanızı kontrol edebilirsiniz. Bulut sistemiyle dosyalarınıza kolaylıkla erişebilirsiniz.

Chromebook’ları öğrenciler, anneler, ofiste çalışanlar rahatlıkla kullanabilirler. Bu cihazlarla işlerini kolaylıkla yürütebilir, internette yaptığı etkinliklere devam edebilirler. Google hesabınıza giriş yaparak bulutta güvenli bir şekilde Google Haritalar, Gmail ve Dokümanlar hizmetlerine erişebilirsiniz. Bu cihazlar kolay işler için son derece uygun fiyatlı cihazlardır. Ancak dizüstü bilgisayarların yaptığı ağır işler için uygun değildirler.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bilgisayarın Ömrünü Uzatma Yöntemleri

 

Dizüstü bilgisayar nedir ? Ne işe yaramaktadır ?

Dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayarın yapabildiği her şeyi yapabilen ancak taşınabilirlik açısından kolaylık sağlayan cihazlardır. Masaüstü bilgisayarların kasasında bulunan donanımlar fiziksel açıdan daha küçük boyutlara sahip olan dizüstü bilgisayarlara sığdırılabilmek için üstün bir teknoloji kullanılmaktadır. Bu durumun sonucunda dizüstü bilgisayarların üretim süreci kolaylaşmaktadır. Ancak işçiliği arttırmaktadır. Sonuç olarak işçiliğin artması, üretim sürecinin zorlaşması ve Windows yada Mac gibi işletim sistemlerinin kullanılması bu bilgisayarların fiyatlarını bir hayli arttırmaktadır.

 

Chromebook ile dizüstü bilgisayar arasındaki farklar nelerdir ?

Şimdiyse asıl konumuza geri dönelim. Chromebook ile dizüstü bilgisayar arasındaki farklar nelerdir konusuna. İki cihaz türü arasındaki fark hem yazılım hem de donanım olarak ayrılmaktadır. Bu yüzden farkları anlatırken alt başlıklar halinde anlatacağım.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Chromium Edge ve Google Chrome karşılaştırması

 

İşletim sistemi

İşletim sistemi Chromebook ile dizüstü bilgisayar arasındaki en temel farktır. Dizüstü bilgisayarlar daha çok Windows yada Mac işletim sistemini kullanır. Bu işletim sistemleri tam anlamıyla her türlü işin üstesinden gelmek için tasarlanan kapsamlı işletim sistemleridir. Chromebook’lar ise Google Chrome tarayıcısının daha basitleştirilmiş olan Google Chrome işletim sistemiyle çalışır. Bu işletim sistemiyse Windows ve Mac’e göre son derece hafif ve hızlı bir işletim sistemidir.

 

Bulut

Chrome işletim sistemi aslında Chrome tarayıcısının yapabildiklerini yapar. Yani Gmail, Dokümanlar ve Drive gibi hizmetler Chromebook cihazlarda kolaylıkla kullanılabilmektedir. Bu yüzden yüksek performans göstermesi gereken işlemci, ekran kartına ve RAM belleğine bu cihazlarda ihtiyaç duyulmaz. Chromebook’da uygulamalar ve programlar bulutta saklanır. İşletim sistemi aslında bulut tabanında çalışır.

 

Depolama

Chromebook’lar çevrimiçi kullanım için tasarlanan cihazlardır. Bu yüzden Windows işletim sisteminde olduğu gibi yüksek kapasiteli ve son derece hızlı SSD gibi birimlere ihtiyaç duymazlar. Tüm uygulama ve programlar bulutta saklanır. Tüm işlemler bulut üzerinden yapılır. Bu yüzden depolama sürücülerine ihtiyaç duyulmamaktadır. Yine de kullanılan bir Chromebook cihazında hafıza kapasitesini arttırmak isterseniz USB aygıtı yada SD kart kullanabilirsiniz.

 

Microsoft Office

Microsoft Office paketi Chromebook cihazlarına yüklenemez. Bunun yerine Microsoft’un bulut tabanlı Word, PowerPoint, Outlook, Excel özellikleri kullanılır. Aynı zamanda Google’ın Google Dokümanları ve Sayfaları Word ve Excel yerine tercih edilebilen alternatifler olarak sunulmaktadır. Chromebook cihazları Windows cihazlar gibi indir, kur ve kullan yerine web uygulamalarıyla çalışır.

 

Yazıcı Erişimi

Chromebook’lar USB bağlantısıyla yada Wifi ağı üzerinden doğrudan bir yazıcıya bağlanamaz. Bunun yerine yazdırma işleminin yapılabilmesi için Google Cloud Print kullanılır. Yazıcılar Chromebook’larda yalnızca Cloud Print üzerinden çalışır.

 

Bilgisayar oyunları

Chromebook’lar son derece popüler olan CS:GO, League of Legends yada Call of Duty, Need for Speed gibi oyunları çalıştıramaz.

 

Sonuç olarak…

 

Öğretmen yada öğrenciyseniz ve sadece eğitim alanında kullanmak için bir dizüstü bilgisayara sahip olmak istiyorsanız bunun yerine son derece uygun fiyatlı bir Chromebook satın alabilirsiniz. Benzer şekilde iş yerinde sadece ofis programlarını kullanıp yazıcı gibi ekipmanları kullanacaksanız Chromebook cihazlar sizin için son derece uygun fiyatlı bir seçenek olacaktır. Eğer evinizde film izleyip internette takılmak için yeni bir dizüstü bilgisayar satın almayı düşünüyorsanız Chromebook tercih etmeniz sizin ve bütçeniz için yüksek bir kazanç olacaktır. Kısaca üstün performans gösteren işlemci, ekran kartı ve RAM belleği gibi donanımsal özelliklere ihtiyacınız yoksa dizüstü bilgisayar satın almak yerine Chromebook cihazlarını tercih edebilirsiniz. Böylece bu donanımlara para ödemeden son derece uygun fiyatlı yepyeni bir cihaz elde edebilirsiniz.

Tabi tüm bu anlatılanların gerçekleşmesi için Chromebook cihazlarının Türkiye piyasasına uygun bir fiyat etiketiyle girmesi gerekiyor.

 

Örnek bir Chromebook cihaz görmek için buraya tıklayın

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir