1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Dahili ekran kartı ile harici ekran kartı arasındaki fark

Dahili ekran kartı ile harici ekran kartı arasındaki fark
0

Yeni bir bilgisayar alırken sıkça karşılaşılan dahili ve harici ekran kartı terimlerinin ne olduğunu biliyor musunuz ? Dahili ekran kartı ile harici ekran kartı arasındaki fark nelerdir biliyor musunuz ? Yeni bir bilgisayar satın almadan önce bu iki terim ve arasındaki farkın ne olduğunu mutlaka bilmelisiniz.

Bilgisayar özelliklerinde “paylaşımlı ekran kartı” yada “dahili ekran kartı” gibi terimleri birçok kez görmüşsünüzdür. Dahili ekran kartı (paylaşımlı yada diğer adıyla onboard ekran kartı), günümüz teknolojisi sayesinde işlemciyle birlikte yer alan ekran kartıdır. Harici ekran kartıysa bilgisayar içerisinde işlemciden tamamen bağımsız kendi grafik birimi ve belleği bulunan ekran kartıdır. İşlemciden ayrı bir donanımdır.

Yeni bilgisayar alırken cihazın özellikleri kısmında dahili erkan kartı ve harici ekran kartı terimlerini sıkça görürüz. Aynı zamanda bilgisayarlar ekran kartı donanımına göre bu iki terim üzerinde farklı kategorilerde listelenir. Peki ya dahili ekran kartı ile harici ekran kartı arasındaki fark nedir ? Fark konusuna değinmeden önce harici ekran kartına sahip olan bilgisayarların her zaman daha üstün performans sunacağını söyleyebiliriz. Ancak sadece dahili ekran kartına sahip olan bilgisayarlarla hem harici hem de dahili ekran kartına sahip olan bilgisayarlar arasında belli başlı avantaj ve dezavantaj durumları bulunmaktadır.

 

Dahili ekran kartı ile harici ekran kartı arasındaki fark

Dahili ekran kartı ile harici ekran kartı arasındaki fark

Harici ekran kartına sahip olmayan bilgisayarlar bütçe dostu olur. Fiyatları diğer bilgisayarlara göre daha uygundur. Bu bilgisayarlarla sıradan işleri yerine getirebilirsiniz. Yani bilgisayarınızla film izleyebilir, internette dolaşabilir ve günlük işlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Ancak sadece dahili ekran kartıyla çalışan bilgisayarla oyun oynayamaz ve üretkenlik yazılımlarını verimli bir şekilde kullanamazsınız.

  • Harici ekran kartı olmayan ve sadece tümleşik grafik birimiyle (dahili ekran kartıyla) çalışan bilgisayarlar bütçe dostu olur.
  • Gelişen teknolojiyle birlikte dahili ekran kartları bazı oyunları 30 fps performans değeriyle çalıştırabilse de birçok oyun için yeterli gereksinime sahip değildir.
  • Harici ekran kartı olmayan bilgisayarlar – özellikle dizüstü bilgisayarlar – fazla ısınmazlar. Ekran kartının yanması gibi tehlikeyle karşı karşıya kalmazlar.
  • Harici ekran kartları oyun ve üretkenlik yazılımlarında akıcı performans sunarlar.
  • Harici ekran kartı olmayan dizüstü bilgisayarlar ince ve taşıması kolay bir tasarıma sahiptirler. Fazla güç tüketimi ihtiyaçları olmamaktadır.

 

Dahili ekran kartlarında yaşanan gelişmeler

Eskiden paylaşımlı ekran kartları yani onboard ekran kartları ana kart üzerinde bulunurdu. Bilgisayarınızdaki tüm görüntü işlemleri ana kart üzerinden gerçekleştirilirdi. Sonraki zamanlarda işlemcilerle beraber grafik birimleri tümleşik olarak bilgisayarlarda yer aldı. Yani CPU ile GPU birimi aynı yonga üzerinde konumlandırılmaya başlandı. Bu, dahili ekran kartının performansını arttırsa da hiçbir zaman harici ekran kartı performansının elde edilmesini sağlayamadı.

Günümüzdeyse bu grafik kartı daha da geliştirildi. AMD şirketinin APU özellikli işlemcileri sayesinde dahili ekran kartlarından daha da yüksek performans elde edilmeye başlandı. APU özelliği sayesinde AMD, CPU ve GPU birimini tek bir çatı altında birleştirdi.

APU

Bu özellik sayesinde paylaşımlı ekran kartında muazzam bir performans artışı yaşandı. Ancak APU özelliği maalesef tüm AMD işlemcilerinde bulunan bir özellik değildir. Bu yüzden yeni bir sistem toplarken yada yeni bir bilgisayar satın alırken işlemci konusunda AMD markasını tercih ederseniz APU özelliğini göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.

https://www.webdedestek.com/2020/09/intel-11-nesi-islemci-ozellikleri-belli-oldu.html

Bu özellik sayesinde dahili ekran kartı performansı konusunda AMD şirketi rakibi İntel’e fark attı. İntel işlemcileriyle birlikte gelen İntel HD Graphics ve İntel Iris grafik kartı APU özellikli AMD işlemcileri ve Radeon Vega grafik biriminin gerisinde kaldı.

Tabi bu denge her an bozulabilir. Çünkü İntel şirketi 11. nesil işlemcileriyle dahili grafik birimlerinde ciddi bir iyileştirilmeye gidiyor. Öyle ki 11. nesil İntel işlemcilerinin dahili grafik kartları Nvidia MX serisi ekran kartlarından bile daha iyi performans gösterebiliyor. Dilerseniz 11. nesil İntel işlemcileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir