1. Anasayfa
  2. Oyunlar

The Long Dark inceleme: Hayatta kalmak ne kadar zor olabilir ki ?

The Long Dark inceleme: Hayatta kalmak ne kadar zor olabilir ki ?
0

The Long Dark, Hinterland Studio tarafından üretilmiş hayatta kalma konseptli bir video oyunu. Oyunun Eylül 2014’te yayınlanmasından bu yana altı yıl geçti. Oyun her sene daha fazla gelişmeye ve takipçilerini heyecanlandırmaya devam ediyor. Birinci şahıs bir hayatta kalma oyunu olan bu oyunun geçtiğimiz yıllarda hikâye modu da çıktı ve şu ana kadar üç sezon yayınlandı. Oyunda temel olarak iki mod olduğunu söyleyebiliriz. Hikaye modu yayınlanmadan önce oynayanlardan biri olarak, hikaye modunun çıkacağı haberini aldığımızda birkaç gün kutlama yapmıştık. Oyunun esas meselesi olan hayatta kalma ise oyunun bir diğer modu.

The Long Dark’ın Türkçe meali ne diye sorarsanız, doğrudan bir çeviri yapılarak ‘’Uzun Karanlık’’ denilebilir. Fakat böyle bir çeviri oyunu tam olarak açıklayamıyor ve pek etkileyici değil derseniz de ‘’Dipsiz Karanlık’’, ‘’Sonsuz Karanlık’’ veya 16. Yüzyılda yaşıyorsanız ‘’Namütenahi Akise’’ gibi önerilerim de var.

 

Hayatta Kalma Modu

Spoiler vermemeye çalışarak oyunun hikayesine detay vermeden bir bakalım. Küresel bir felaket anında, bir gece vakti, Kanada semalarında uçmakta olan Will Mackenzie’nin yanında eski karısı Dr. Astrid Greenwood da vardır. Gece vakti bu iki eski ahbabın bir uçakta buluşturan neydi diye hiç sormayın. Felaket anında elektrikle çalışan tüm elektronik aletler çalışamaz duruma gelir. Hal böyle olunca Mackenzie’nin kullandığı uçak kontrolden çıkar ve bir dağın tepesine çarpıp ikiye bölünür.

The Long Dark

Hayatta kalma modunu oynarken hikaye sizi pek ilgilendirmiyor denilebilir. Fakat hayatta kalma modunda takip ettiğiniz bir hikaye olmasa da yaşadığınız maceralarla adeta kendi hikayenizi yazar gibi oluyorsunuz. Oyunun o karanlık ve melankolik yapısının, yanına müzikler de eklenince dünyada tek başınıza kalmış gibi hissediyorsunuz. Varoluşsal bazı düşüncelere dalıp gitmeniz içten bile değil. Kurtların saldırısından kurtulup bir dağın tepesinde elinizdeki son kibritle ateşi yaktığınızı ve elinizde domates çorbasıyla kuzey ışıklarını seyrettiğinizi düşünün. Her an ölme ihtimaliniz, havanın soğukluğuna rağmen çıtır çıtır yanan ateşinizin verdiği güven, çorbanızın lezzeti, kurtların uluması ve manzaranın güzelliği… İnsanı karmakarışık duygulara sürükleyen bu oyun, hikaye moduyla birlikte gelen karakterlerle ve yan hikayelerle insanı çok daha başka duygulara sürüklemeye aday.

 

[ Bu tarz oyunları seviyorsanız The Forest oyunu da ilginizi çekebilir. The Forest oyununa göz atmak için buraya tıklayın. ]

 

Hikaye Modu

Toplamda üç sezon yayınlanan bölümlerin devamı, oyunun takipçileri tarafından heyecanla beklenmekte. Takipçilerini bekletmesiyle ünlenmeye başlayan The Long Dark, her ne kadar bu bekletmelerle sempatizanlarını üzse de nitelikli bir oyun üretmek adına takipçilerini bekletmeyi göze alıyor.

Beş sezon olarak tasarlanan hikaye modundan üç sezon yayınlandı. İlk iki sezonu uçak pilotu Will Mackenzie’nin gözünden oynuyorsunuz. İkinci sezonun sonunda hikaye sizi öyle bir yere sürüklüyor ki, kaldığınız noktada bir şey yapamaz oluyorsunuz. Bu noktadan sonra artık ne olabilir derken üçün sezonun, Mackenzie’nin eski karısı Dr. Astrid’in gözünden oynanacağını öğrenince insanı yeni bir merak sarıyor.

The Long Dark

Hikayenin başına dönelim. Küçük bir kargo uçağı olan Mackenzie fırtınalı bir günde, içinde uçağının da olduğu hangar benzeri bir yerde oturmaktadır. Dr. Astrid Greenwood’un elinde bir çantayla gelmesiyle olaylar gelişmeye başlar. Astrid eski kocasından, kendisini elinde o esrarengiz çantayla acilen Kanada’nın kuzeyinde yer alan bir bölgeye götürmesini ister. Mevcut hava durumu göz önüne alındığında oldukça tehlikeli bir şey istediğini anlarız. Elindeki çantada ne olduğunu ve neden oraya gitmek istediği bir türlü açıklamayan Astrid, Mackenzie’den kendisine güvenmesini ister.

Eski aşıkların arasındaki çıkan kıvılcımlar, oyunu oynayan bizler tarafından hissedilir bir hale bürünür. En son uçak düşmeden hemen önce konuşmaları gittikçe derinlik kazanamaya başlar ve ikisi de birbirlerinin parmaklarında, hala çıkarmadıkları evlilik yüzüklerini görür. Eski aşıkların içindeki kor yeniden mi alevleniyor derken uçak düşer. Hikaye modunu oynarken yarım kalmış bir hikayeyi tamamlama isteği de duymanız muhtemel. Zaten film gibi olan bu oyunun film uyarlamasının yapıldığına dair haberler, oyunun takipçilerinde yeni bir heyecan yaratacağı kesin.

Hikaye modu boyunca karşınıza çıkan kısa hikayelerle, derinlikli karakterlerle sizleri maceradan maceraya sürükleyecek bir oyun. Tüm bunları yaparken hayatta kalmak için neler yapabileceğinizi kendinize sorup duracağınız ve yalnızlıklarla dolu bir oyun. Aynı zamanda oyunun tanıtımı için Hinterland Studio’nun Youtube kanalına yüklediği kısa film tadında bir video olan ‘’ELEGY’’ de izlemeye değer. The Long Dark üreticileri önümüzdeki yıllarda bizleri daha çok heyecanlandıracak gibi.

 

The Long Dark oynanış videosu

Oyunun nasıl bir şey olduğunu merak ediyorsanız daha fazla bilgi almak için ünlü Twitch yayıncısı Pinti Panda‘nın oynanış videosunu izleyebilirsiniz.

 

Oyunun Steam sayfasına gitmek için buraya tıklayın

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir