1. Anasayfa
  2. Donanım

Google akıllı telefonlar ve Chromebook cihazlar için kendi işlemcisini geliştiriyor

Google akıllı telefonlar ve Chromebook cihazlar için kendi işlemcisini geliştiriyor
0

Akıllı telefon ve bilgisayar piyasasında her marka rakip markalarda olmayan yeni bir deneyimi yaşatma konusunda istekli olur. Nitekim akıllı telefon piyasasında Huawei, Samsung ve Apple gibi markalar Qualcomm Snapdragon işlemcisi yerine kendi işlemcilerini kullanmayı tercih etmiş ve farklı bir deneyim yaşatma doğrultusunda ilerlemişlerdir. Benzer bir olayda Google tarafında yaşanıyor. Google Pixel akıllı telefonlar ve Chromebook cihazlar için kendi işlemcisini kullanmaya hazırlanıyor.

Google geçtiğimiz günlerde Whitechapel kod adıyla bilinen bir işlemci üzerinde çalıştığı doğrulandı. Bu işlemcide Google’ın makine öğrenme algoritmasının geliştirilmesi ve Google Assistant hizmetinin daha iyi bir performans vermesi için geliştirilmeye devam ediliyor. Yeni işlemcinin 5 nm üretim teknolojisiyle geliştirildiği biliniyor.

Yeni bir işlemcinin akıllı telefon piyasasında yer alması ve yeni telefon modellerinde görülmesi genellikle bir yıl sürüyor. Eğer Google için her şey yolunda giderse, geliştirilen işlemci piyasadaki rekabet ortamında performans yönüyle diğer işlemcilerle kıyaslanabilecek güçte olursa 2021 yılının son dönemlerinde Pixel akıllı telefon modellerine güç veren işlemci olacaktır.

Aynı zamanda Google şirketinin işlemci geliştirme arzusu sadece Whitechapel ile sınırlı kalmıyor. Şirketin aynı zamanda Chromebook cihazlar için yeni bir işlemci geliştirdiği de iddia ediliyor. Bu iddiaların doğru olma payı yüksek olasılıkta olsa da Google’ın ilk olarak akıllı telefonlar için yeni bir işlemci geliştirdiğini ve ilk olarak bu işlemcinin piyasaya sürüleceğini söyleyebiliriz.

 

Şimdi Snapdragon ve Mediatek düşünsün

Akıllı telefon piyasasında ister amiral gemisi modellerde, ister orta seviyedeki modellerde yada giriş modellerinde genellikle iki tip işlemci kullanılır. Bunlar Qualcomm ve Snapdragon işlemcileridir. Qualcomm, genellikle orta ve amiral gemisi akıllı telefon modelleri için kullanılan bir işlemci olmakla beraber Mediatek ise genellikle giriş ve orta seviyeli akıllı telefonlarda kullanılan bir işlemcidir. Qualcomm ile Mediatek işlemcileri arasındaki farklar birçok alanda çeşitlilik gösterse de akıllı telefon piyasasında iki güçlü marka olmayı başarmışlardır.

Her iki işlemcide performans yönüyle son derece iyi ve gelişmiş teknolojiyle üretilmiş işlemci modelleridir. Hem cpu performansıyla hem gpu performansıyla oldukça kaliteli performans sağlar. Aynı zamanda üstün teknolojiyle geliştirildikleri için kamera ve yazılımlar açısından birçok yenilik yapılmasına da imkan tanır. Ancak kullanıma hazır olan donanımlar oldukları için yetenek ve performans açısından bir cihaz için farklılaştırılabilecek özel bir donanım olma özelliği taşımazlar.

 

Google akıllı telefonlar için neden kendi işlemcisini geliştiriyor ?

Zamanında Apple şirketi A Bionic, Samsung şirketi Exynos, Huawei şirketi Kirin işlemci modelleriyle donanım değişikliğine gitmişti. Bunun sebebiyse kullanıcıya eşsiz bir deneyim sunmak, mümkün olduğu kadar maliyetleri azaltmak, kendi ürünleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaktı. Hatta Apple şirketi bu konuda daha da ileri gitti ve Mac cihazlar için kendi işlemcisini geliştirdi.  Google gibi büyük bir şirketinde bu tarz bir girişimde bulunması hiçte şaşırtıcı bir olay değil tabi.

Google şirketi kendi işlemcisini kullanarak kendi cihazları üzerinde daha fazla özgürlük sahibi olacaktır. İşlemci kaynaklı kısıtlamalardan kurtularak cihazları üzerinde tamamen farklı deneyimler üzerinde yoğunlaşabilecektir. Aynı zamanda hem üretim hem de maliyet açısından kendi işlemcisini kullanmak olumlu etkiler oluşturacaktır.

 

Kaynak: https://www.tomshardware.com/news/google-developing-own-processors-for-smartphones-and-chromebooks
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir