1. Anasayfa
  2. Donanım

İntel 10. Nesil Comet Lake ile 9. Nesil Coffee Lake arasındaki farklar nelerdir ?

İntel 10. Nesil Comet Lake ile 9. Nesil Coffee Lake arasındaki farklar nelerdir ?
0

Bu zamana kadar 10. Nesil İntel işlemcileri için ilgili birçok performans testi ve kıyaslama yapıldı. Yapılan tüm testlerin sonucunda İntel, rakibi olan AMD markasını oyun konusunda geçebiliyor. Ancak AMD işlemcilerinin çok çekirdekli ve iş parçacıklı yapısı, fiyat/performans ve uygulama performansıyla İntel işlemcilerini geride bırakmayı başarıyor.

 

İntel’in 9.Nesil işlemcileri Ryzen Zen 2’ye mağlup oldu

İntel 9. Nesil i9 işlemcileriyle hiç şüphesiz harika işler başardı. Bu işlemciler İntel’in özel işlemcileri oldu. Aynı zamanda en güçlü oyuncu bilgisayarlarının güç aldığı işlemci modeli olmayı da başardı. Ancak İntel’in başarılı olduğu tek alanda bu oldu.

AMD işlemcilerinin, İntel işlemcilerine göre avantajlı olduğu bir diğer hususta L3 önbelleğinin yüksek kapasitesi oldu. Birçok kullanıcı, işlemcilerin nasıl performans göstereceğine dair L önbelleklerinin ne kadar önemli olduğu konusunda bilinçsiz. Ancak bir işlemcinin uygulamada iyi performans göstermesi için L önbelleklerinin yüksek kapasitede olması gerekiyor. L1 ve L2 önbellekleri L3 önbelleğe göre çok yüksek maliyete sahip olduğundan genelde L3 önbelleği yüksek kapasitede tutulur.

Donanım özellikleri hakkında daha kapsamlı bilgi almak için buraya tıklayın

Ek olarak AMD işlemcilerinin PCle Gen 4 ile uyumlu olması, birçok İntel kullanıcısının işlemci konusundaki tercihini sorgulamasına sebep oldu.

 

İntel 10. Nesil Comet Lake işlemcileri AMD Ryzen Zen 2 ile rekabet edebildi mi ?

Bu sorunun cevabı aslında hem evet hem de hayırdır. Yani bazı konularda AMD işlemcilerine göre İntel avantajlı durumdayken bazı konularda da AMD işlemcileri daha avantajlı durumlardadır.

Hyperthreading teknolojisi (yani her bir çekirdeğin yazılım olarak ikiye bölünmesi) tüm işlemci modellerine getirilmişti. Bu oyuncular için harika bir haberdi. Bu teknolojinin tüm işlemci modellerinde olması demek, daha makul fiyata oyuncu bilgisayarları elde edilebilir demekti.

Bunun dışında üretim teknoloji 14 nm olacak şekilde sabit kalıyordu. Diğer bir yandan hala PCle Gen 4 uyumluluğu bulunmuyordu. 10. Nesil İntel işlemcilerinde ek olarak %25 ile %33 daha geniş kapasiteli L3 önbellek bulunuyordu. Bu kapasite artışı hiç şüphesiz 10. Nesil İntel işlemci modelleri için iyi bir haberdi. Ancak bu artış oranının pekte yeterli bir oran değildi. Son olarak İntel işlemcileri için bir dezavantaj daha vardı. Oda yeni bir İntel işlemciye sahip olmak isteyenler aynı zamanda anakart değişikliğine gitmek zorunda kalıyordu. Bu durum yine İntel kullanıcılarının işlemci konusunda tercihini sorgulamaya itiyordu.

 

Tüm bu sonuçlara göre neden Zen 2 işlemciler yerine İntel 10. Nesil Comet Lake işlemci seçilir ?

Bilgisayarda daha yüksek standartlar altında oyun oynamak isteyenlerin sayısı bir hayli fazladır. Bu sebeple yapılan birçok donanım yükseltmesi oyunlar için yapılmaktadır. Aynı zamanda oyunlar için önemli olan performans kriteri tek çekirdek performansıdır.

İntel işlemcileri kendilerini daha çok bu noktada göstermektedir. Bu zamanda kadar İntel işlemcileri AMD işlemcilerine göre daha iyi tek çekirdek performansına sahip olmuştur. Bu yüzden de oyunlar konusunda İntel işlemcileri çoğu zaman daha iyi bir seçenek olmuştur (fiyat/performans oranını göz ardı edersek).

İntel işlemcilerinin mimarisinde hız aşırtma konusuna da dikkat edildi. İşlemciler hız aşırtma için son derece elverişliydi. Böylece İntel işlemciler, oyuncular için birinci seçenek olmaya devam edecekti. Aynı zamanda İntel işlemcilerin güç tüketimi konusunda da değişikliğe gitti. Yaptığı geliştirmelerle İntel işlemciler artık yerine göre az güç tüketerek verimli çalışabiliyor, yerine göre turbo teknolojisiyle yüksek saat hızlarında çalışabiliyordu.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir