1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Qualcomm Snapdragon 888 işlemcisi: Bu yılın yeni gözbebeği

Qualcomm Snapdragon 888 işlemcisi: Bu yılın yeni gözbebeği
0

Qualcomm bu hafta içerisinde 2021 yılında amiral gemisi işlemcisi olan Snapdragon 888 modelini duyurdu. İşlemci zorlu görevlerde ARM Cortex-X1 çekirdeğini kullanacak. Qualcomm Snapdragon 888 işlemcisi için 5 nm üretim teknolojisi kullanıldı. Aynı zamanda 5G desteği sunan yeni amiral gemisi, Snapdragon 865 ile kıyaslandığında CPU bölümünde %25, grafik bölümünde %35 ve ISP’de %35 daha iyi performans gösterdiği ifade ediliyor.

 

Neden 888 ?

Normalde Qualcomm şirketi Snapdragon serisi işlemcileri için belirli bir hiyerarşik düzende isimlendirme yapıyordu. Ancak Snapdragon 888 için bu hiyerarşik isimlendirmenin bozulduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Snapdragon 865, 855 ve sonrasındaki 845 modelinin ardından Snapdragon 875 işlemcisi tanıttı. Ancak Snapdragon 888 işlemcisinin ismi tüm bu hiyerarşik düzenin dışında kaldı. Bunun sebebine değinecek olursak Snapdragon işlemcisi kendisini Çin pazarında da göstermek istemesidir. Çünkü Çin devletinde 8 sayısı bir çeşit uğurlu sayıdır. Örneğin Çin’deki uçakların çoğu sabah 8’de kalkış saatine sahiptir. Pekin Olimpiyatları 8. ayın 8. gününde ve 8. yıl tarihlerinde gerçekleştirilir. Aynı zamanda olimpiyatların bu tarihte yerel saate göre 20:08 zamanından 8 saniye öncesinde başlaması Çin’in 8 sayısına olan düşkünlüğünü ispatlıyor.

Tüm bunlara dayanarak yeni Qualcomm işlemcisinin ismi için Snapdragon 888 oluşu, Çin pazarında rekabeti ve pazarlamayı hedef aldığını göstermektedir.

 

Snapdragon 888 ve Cortex-X1 ile Cortex-A78 çekirdekleri

Yenilenen Qualcomm işlemcisi için diğer modellerde de görmeye alıştığımız gibi ağır işlerin üstünden gelmek üzere tek bir Prime çekirdek ve ön plan görevlerinde yardımcı olacak olan üç orta seviyeli çekirdek ve son olarak küçük işleri halledecek olan dört verimlilik çekirdek konumlandırılmış. Qualcomm Snapdragon 888’de farklı olarak 8 çekirdek içerisinde 2.84 GHz saat değerine sahip olan büyük Cortex-X1 çekirdeğinin bulunduruluyor. Telefonun yapacağı ağır işler bu çekirdek sayesinde gerçekleştiriliyor. Öte yandan orta seviyeli çekirdek olarak bu sefer Cortex-A78 çekirdeği tercih edilmiş. Tüm bunların yanında diğer modellerde de görmeye alışık olduğumuz Cortex-A55 çekirdeğine de yeni amiral gemisi işlemcisinde yer verilmiş.

Snapdragon 865 işlemcisinde Cortex-A76 çekirdeği kullanılırken Snapdragon 888 işlemcisinde Cortex-A78 çekirdeği kullanılıyor. Peki ya bu iki çekirdek arasında ne gibi farklılıklar bulunuyor ? Bir kere Cortex-A78 çekirdeği Cortex-A76 çekirdeğinin bir sonraki sürümüdür diyebiliriz. Aradaki farksa bir hayli fazladır. Örneğin A76 için 7 nm üretim teknolojisi kullanılırken A78 için 5 nm üretim teknolojisi kullanılıyor. A78 çekirdeği için %20 daha iyi performansın elde edildiği iddia ediliyor. Aynı zamanda bu çekirdekte fiziksel boyut, güç kullanımı ve CPU arasında daha fazla dengeye sahip olunduğu iddia ediliyor.

Tüm bunların yanında bu yılın yeni gözdesi ve ARM için yen bir boyut kazandıran Cortex-X1 çekirdeğinin varlığını da unutmayalım.

 

GPU birimi Variable Rate Shading (VRS) desteği sağlıyor

Grafik birimindeyse farklı bir yenilik mevcut. Snapdragon 888 işlemcisi Variable Rate Shading (VRS) desteği sağlıyor. Bu özelliğin Türkçe karşılığıysa Değişken Hızlı Gölgelendirme (VRS) olarak isimlendiriliyor.

VRS özelliğinin ne olduğunu ve ne işe yaradığını merak ediyorsanız hemen açıklayalım. Oyun içerisinde bir sahne karanlıksa yada bir nesne çok hızlı hareket ediyorsa tam çözünürlükte oluşturulması ve görüntülenmesine ihtiyaç bulunmamaktadır. Böylece ekrandaki görüntüde kullanıcının (yada oyuncunun diyelim) fark etmeyeceği ayrıntıların kapatılmasını sağlanıyor. Sonuç olarak GPU biriminde daha fazla güç kullanımı sağlanabiliyor.

 

Snapdragon 865 için yapılan hata Snapdragon 888 için tekrarlanmadı

Qualcomm, Snapdragon 865 işlemcisinin mimarisinde bir hata yaptı. Bu hata 5G modemi için yonganın bölünmüş yapıda kullanılmasından kaynaklanıyordu. Mimarideki hata yüzünden işlemci daha fazla ısınıyordu. Daha fazla güç tüketiyordu ve güç verdiği cihazda daha büyük kapasiteli pile ihtiyaç duyuluyordu. Tüm bunlarsa fiyat etiketini bir hayli yükseltiyordu. Ancak Snapdragon 865’deki bu hata Snapdragon 888’de tekrarlanamadı.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir