1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Windows 10 Alternatifi İşletim Sistemleri

Windows 10 Alternatifi İşletim Sistemleri
0

Dünyadaki bilgisayarların çoğu Windows işletim sistemiyle çalışır. Satın alınan Windows işletim sistemli bilgisayarla birlikte Windows işletim sistemine de belirli bir ücret ödenir. Eğer siz Windows işletim sistemini kullanmak istemiyorsanız Windows 10 alternatifi işletim sistemleri denemek istiyorsanız Linux’u tercih edebilirsiniz.

Linux tamamıyla açık kaynaklıdır ve ücretsizdir. Windows kadar popüler ve yaygın bir işletim sistemi olmasa da kullanıcısı hatırı sayılı olacak kadar çoktur. Tabi Windows alternatifi olan işletim sistemi sadece Linux değildir. Benzeri birçok işletim sistemi de bulunmaktadır.

 

İşletim sistemi nedir ?

Cihaz içerisinde çalışan donanım birimlerinin ve yazılımların yönetimini ve denetimini sağlayan bir sistemdir. İşletim sistemleri de başlı başına kompleks bir yazılımdır aslında. Örneğin ücretsiz olan Linux işletim sistemini birçok geliştirici tarafından kullanılır. Bu işletim sistemi sayesinde yeni uygulamalar ve hizmetler yapılır. Hatta akıllı telefon dünyasında en büyüklerden biri olan Android işletim sistemi bile Linux tabanlı bir işletim sistemidir.

 

Günümüzde kullanılan işletim sistemleri

Bilgisayarlarda ve akıllı telefonlarda kullanılan işletim sistemleri birbirlerinden farklıdır. Bilgisayarlarda en çok kullanılan işletim sistemi Windows olmakla beraber macOS ve Linux işletim sistemleri de birçok kişi tarafından kullanılır. Bazı işletim sistemleri başka bir işletim sisteminin tabanında geliştirilmiş olsa da kendi başına farklı ayrıcalıklara sahip olabilmektedir. Günümüzde en çok kullanılan işletim sistemlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Windows
  • Mac
  • Linux
  • Chromium
  • Ubuntu
  • Pardus
  • Windows Phone
  • Android
  • i
  • Ms-Dos

İşletim sistemleri üzerinde yeterince konuştuğumuza göre şimdiyse en güncel Windows 10 işletim sistemi yerine kullanılabilecek ücretsiz, alternatif diğer işletim sistemlerine göz atalım;

 

Linux

Windows işletim sisteminin en büyük ücretsiz alternatif seçeneğidir. Geliştiriciler, hayalperestler için çokça tercih edilen bir sistemdir. Çünkü Linux bağımsız bir yapıya sahiptir ve açık kaynaklıdır. Yani kullanmış olduğunuz işletim sistemini bile kendinize göre dilediğiniz gibi değiştirebilir, kişiselleştirebilirsiniz.

Eğer siz sadece alternatif olarak cihazınıza yeni bir işletim sistemi kurmak istiyorsanız yine gönül rahatlığıyla Linux’u cihazınıza kurabilirsiniz.

 

Chrome OS

Bilgisayarlarda hatta akıllı telefonlarda bile çokça kullanılan Google Chrome tarayıcısının işletim sistemidir. Chromebook cihazlarda kullanılan bir sistemdir. Son derece hızlı ve hafiftir. Bulut tabanlı çalışan bu sistem, Chromebook cihazlarda sıklıkla kullanılmaktadır.

 

FreeBSD

FreeBSD işletim sistemini birçok kişi Linux dağıtımı olarak bilmektedir. Ancak bu işletim sistemi Linux Unix benzeri köklerini paylaşırken Berkeley Dağıtımı’nın modern ve açık kaynaklı sürümüdür. FreeBSD işletim sistemini Linux sisteminin akrabası gibi düşünebilirsiniz. Aynı zamanda bu sistemin kodu macOS ve PlayStation 4 işletim sistemini de içermektedir.

 

Illumos

UNIX tabanlı Windows alternatifi olabilecek ücretsiz bir işletim sistemidir. 2009 yılında Oracle tarafından terk edilmiş olan OpenSolaris’e dayanmaktadır.

 

Haiku

Ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemidir. 2001 yılında piyasaya sürülmüştür. Geçen süre boyunca bu işletim sistemi sürekli olarak geliştirilmektedir. VLC Media Player gibi yazılımları ve Quake gibi oyunları çalıştırabilmektedir. Haiku, terk edilmiş olan BeOS sistemindeki bazı uygulamaları da çalıştırabilmektedir.

 

MorphOS

1980 ve 1990 yıllarındaki ev bilgisayarlarına dayanan ve PowerPC ve benzeri cihazlar için kullanılabilen Amiga benzeri bir işletim sistemidir.

 

AROS

AROS işletim sistemi MorphOS’a benzer bir mimariye sahiptir. Ancak x86 sistemleri için tasarlanmış olan ücretsiz bir işletim sistemidir.

 

MenuetOS

Asm diliyle geliştirilmiş olan Menuet işletim sistemi küçük bir diskle cihazlara yüklenebilecek kadar hafif bir işletim sistemidir. Masüstü, tarayıcı, medya oynatıcı özelliklerine sahiptir. Aynı zamanda web kamerası desteği de sunmaktadır.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir