1. Anasayfa
  2. Android

Android ile iOS karşılaştırması: Hangi işletim sistemi daha iyi ?

Android ile iOS karşılaştırması: Hangi işletim sistemi daha iyi ?
0

Akıllı telefonlar için birçok işletim sistemi seçeneğimiz var, ancak belki de çoğu kullanıcı yalnızca Google’ın Android ve Apple’ın iOS’uyla ilgileniyor. Beğenin ya da beğenmeyin, bunlar şu anda dünyada en çok kullanılan iki telefon işletim sistemidir.

 

Donanım Seçenekleri;

İOS veya Android çalıştıran cihaz seçenekleri, macOS veya Windows çalıştıran bir bilgisayar seçmekle aynıdır. Apple’ın yazılım sistemiyle, yalnızca bir üreticiden seçim yapabilirsiniz ve çoğu ürün oldukça yüksek fiyatlıdır.

Android’in daha fazla telefon üreticisi, farklı modelleri, kalitesi ve fiyatı var. Android açık kaynaklı bir işletim sistemi olduğundan (iOS kapalı kaynaklıdır) herhangi bir telefon üreticisi tarafından kullanılabilir.

 

Makine Arayüzü Ve Kullanımı;

Adil olmak gerekirse, Android işletim sistemi karmaşıklığı temsil eder (Örneğin, gerekenden daha fazla menü gezinme düğmesi, daha fazla ana ekran ve birçok farklı arabirim türü)

Apple’ın iOS’u yalnızca bir tür karmaşık olmayan, karmaşık olmayan arayüz düzeni ve gezinme kullanır.

İOS 14’te, çeşitli boyutlarda mevcut olan widget’larla daha fazla iPhone ekran ayarı yapabiliriz. Yeni Uygulama Kitaplığı özelliği ayrıca uygulamaları otomatik olarak gruplandırır ve kategoriye göre sıralar.

Geçmişten bugüne Android, kullanıcıların iOS’tan daha fazla ayarlama yapmasına, hatta kullanmak için tercih edilen arayüz düzenini seçmesine izin veriyor.

Android Google’ın ‘çocuğu’ olsa da, iOS araması, özellikle cihazda yüklü uygulamaları ararken Android’den çok daha rahattır.

Apple sonuçları uygulamaya, e-postaya ve kişilere göre gruplandırır ve yüklü olmayan uygulamaları gösterir (ayrıca App Store’a bir bağlantı vardır). Genel olarak iOS, Android’den daha tutarlı, daha basit bir deneyim sunar.

 

Yardımcı Teknoloji;

Kablosuz teknoloji, birkaç yıldır piyasada göründü ve teknoloji ürünleri için yeni bir standart haline geldi. Android genellikle iOS’tan çok daha önce yeni yapılandırmaların uygulanmasına öncülük eder.

İlk 5G telefon aynı zamanda Android’i çalıştırdı ve kablosuz şarj, 4G LTE ve ses kontrolü açısından Apple’ı tamamen geride bıraktı.

Android ayrıca katlanabilir telefonları ve çift ekranları desteklemeye başlıyor. Yine, işletim sistemi açık kaynak olduğundan, Microsoft gibi üçüncü taraflar, cihazlarını desteklemek için özellikler ekleyebilir (Surface Duo gibi).

 

Varsayılan Uygulamalar;

Hem Apple hem de Google, makineye önceden yüklenmiş birçok paketlenmiş uygulamayı destekler. E-posta, web tarayıcısı, fotoğraf galerisi, düzenleme araçları, kayıt, video kaydı gibi uygulamalar bulacaksınız.

Android ve iOS’ta bulunan uygulamalar kaldırılamaz, ancak kullanıcıların bunun yerine üçüncü taraf yazılımı kullanmasına izin verilir.

Mesajlaşma uygulaması ilgiye değer. Apple, iMessage’a entegre edilmiş emojiler, ödemeler, oyunlar ve çevrimiçi mesajlaşma ile bu konuda Android’in önünde.

Ek olarak, Apple cihazı kullanıcıları FaceTime uygulaması aracılığıyla da video görüşmeleri yapabilir.

 

Yazılım Desteği Ve Garantisi;

Bir iPhone satın alırsanız, iOS’un en son sürümünü en az birkaç yıl desteklemeniz garanti edilir. Android, özellikle Android One ile bunun üzerinde yavaşça çalışıyor, ancak yine de iOS’un çok gerisinde.

 

Gizlilik Ve Mahremiyet;

Her iki telefon işletim sistemi de optimum güvenlik önlemlerine sahiptir, ancak Android açık kaynak olduğundan kötü amaçlı yazılımların içeri girmesini kolaylaştırır.

Genellikle uygulamalar, özellikle uygulama mağazası aracılığıyla uygulama yüklerken Android’e iOS’tan daha fazla sorun çıkarır.

Gizlilik, dış uygulamaların saldırılarına karşı koruma sağlayan bir dizi özellikle Android’in son sürümlerine odaklanmıştır.

Android 11, konumunuza ve diğer özel verilerinize bir kerelik erişim sağlar, ancak iOS 14, kesin konumlar yerine yalnızca yaklaşık konumlara erişmenize izin verir.

 

Bilgisayarlar Ve Diğer Cihazlarla Kombinasyon;

Apple’ın Süreklilik özelliğini yenmek zor, ancak Windows 10’daki Telefonunuz, Android telefonların PC’lere iPhone’ların Mac’lere bağlanması kadar etkili bir şekilde bağlanmasına yardımcı olmuştur.

Apple’ın ekosistemi, Apple Watch, Apple TV, HomePod ve iPad gibi telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar dışındaki pek çok şeyi birleştiriyor.

Google’da Wear Watch OS de var, ancak Apple Watch kadar çok özelliğe sahip değil, Android’in tableti hala iPad’i takip ediyor.

 

Sanal Asistan;

Apple’ın Siri ve Google Asistanı, kullanıcıların telefonda sesli komutlar kullanmasına izin veriyor. Her ikisi de normal komutu çalıştırabilir.

Pek çok kişinin kişisel deneyimine göre, Siri genellikle gereksiz olan veya kullanıcıların sorduğu gibi çalışmayan yanıtlar verir.

Apple, Siri’nin iOS 14’te çok geliştirildiğini ve yükseltildiğini, ancak şu ana kadar kullanıcılardan çok fazla geri bildirim alınmadığını söyledi.

Google Asistanmı yoksa Siri’mi daha iyi konusuna kesin bir cevap veremiyoruz.

 

Oyun, VR, AR Deneyimi;

Apple ve Google, oyun deneyimini iyileştirmek ve akıllı telefon işletim sisteminde AR / VR teknolojisini etkinleştirmek için çok çaba harcadı.

Her ikisinde de, bir denetleyici gerektirenler de dahil olmak üzere çok sayıda başlık içeren bir kitaplık vardır. Apple’da Apple Arcade ve Android’de Google Play Pass var, her ikisi de aynı ayda 4,99 $ fiyatta olmaktadır.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir