1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Hazır sistem alırken bilinmesi gerekenler

Hazır sistem alırken bilinmesi gerekenler
0

Yepyeni bir hazır sistem satın almayı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak hazır sistem satın almadan önce mutlaka bilmeniz gereken bir takım şeyler bulunmaktadır. Aynı zamanda hazır sistem satın almadan önce tercihlerinizi çok doğru bir şekilde yapmalısınız. Bu yüzden hazır sistem alırken bilinmesi gerekenler hakkında bilgi aldıktan sonra yeni bir sistem almanızı şiddetle tavsiye ederiz.

 

Neden hazır sistem satın alıyorsunuz ?

Hazır sistem alarak düşük bütçeyle yeni bir bilgisayara sahip olabilirsiniz. Ancak bu bilgisayarla oyun oynamayı düşünüyorsanız sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Eski işlemci ve ekran kartı modelini kullandığı için bazı cihazlar düşük fiyat etiketine sahip olabiliyor.

Benzer bir şekilde sizin ihtiyaçlarınızdan daha fazlasını yapabilecek bir sistem satın almış olabilirsiniz. Ancak bu sistem için normalin çok daha üstünde para ödemek zorunda kalabilirsiniz. Daha uygun fiyatla isteklerinize cevap verecek bir bilgisayara sahip olmak varken neden daha fazla para harcayasınız ki ?

Tüm bu sorunları yaşamamak için hazır bir sistem satın almak yerine neden kendi sisteminizi toplamıyorsunuz ? Bilgisayar bileşenleri hakkında fazla bir bilginiz mi yok ? Yada bilgisayar bileşenlerinin nasıl montajlandığını bilmediğiniz için endişe mi ediyorsunuz ?

Merak etmeyin. Bilgisayar bileşenlerinden anlamak için deha olmanıza gerek yok. Sizin adınıza bu işi yapan birçok şirket ve içerik üreticisi bulunmaktadır. Bu kişileri takip ederek ihtiyacınızı karşılayacak ekran kartı, işlemci, ana kart ve diğer bileşenleri bulabilirsiniz. Böylece nokta atışı yaparak tamda istediğiniz fiyat etiketine sahip istediğiniz performansı sunabilen sistemi toplayabilirsiniz.

 

Satın alacağınız sistemi ne için kullanacaksınız ?

Hazır sistem alırken bilinmesi gerekenler

Hazır sistemler ana kart, işlemci, ekran kartı, güç kaynağı, RAM belleği ve diğer bileşenlerden oluşur. Tüm bu bileşenler daha öncesinden seçilmiştir ve size pek fazla seçim hakkı sunulmaz. Bu yüzden hangi amaç için yeni bir sistem satın almak istiyorsanız çok dikkatli olun. Çünkü uygun fiyatlı bir sistem satın almak için amacınız doğrultusunda seçim yapmanız çok önemlidir.

 

Oyuncu bilgisayarları

Örneğin siz yeni sistemi daha çok oyun oynamak için kullanacaksınız. Bu yüzden satın alacağınız sistemin oyunlarda akıcı performans sunmasını istiyorsunuz. Bu doğrultuda Nvidia GeForce 1650, Nvidia GeForce 1650 Ti, Nvidia GeForce 1660, AMD Radeon RX 5700 XT, Nvidia GeForce RTX 2080 gibi ekran kartı modellerini seçebilirsiniz.

Ekran kartı ve işlemci modelleri giriş, orta ve üst seviye olmak üzere üçe ayrılır. Bu seviyeler arasında fiyat ve performans farkları bulunur. Örneğin üst seviye bir işlemci ve ekran kartı oyunlarda muazzam bir performans sunar. Ancak fiyatları da bir hayli tuzludur. Giriş seviyesi ekran kartı ve işlemcilerse düşük fiyatlıdırlar. Ancak performans yönünden sizi üzebilirler.

Eğer bütçeniz kısıtlıysa ve akıcı bir performans elde etmek isterseniz orta seviyeli ekran kartı ve işlemci bileşenini tercih edebilirsiniz. Böylece hem daha az para harcar hem de oyunlarda ideal performans değerini elde edersiniz.

 

EBA bilgisayarları

Koronavirüs derdiyle uğraştığımız şu günlerde sizin yada çocuklarınız için EBA platformunda çalışacak yeni bir sistem mi satın almak istiyorsunuz ? Yani satın alacağınız bilgisayar için “EBA’yı kaldırsın yeter” düşüncesi içerisinde misiniz ? O zaman fazla para harcamanıza gerek bulunmamaktadır.

EBA platformu için birçok yerde sistem önerisi bulunmaktadır. Ancak bu sistemlerde RGB ışıklandırmasına sahip kasalar kullanılmakta ve İntel’in düşük fiyat/performans oranına sahip olan işlemcileri tercih edilmektedir. Bu, EBA canavarı sistemleri için oldukça yanlış bir bileşen eşleştirmesidir.

EBA için yeni bir sistem satın almak istiyorsanız AMD APU işlemcili, harici ekran kartı olmayan, basit bir kasaya sahip sistem satın almanız yeterli olacaktır. EBA için böyle bir sistem öğrencilere yeterli olacaktır. Harici ekran kartına ve şatafatlı bir görüntüye sahip kasaya gereksiz bütçe ayırmadan ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabilirsiniz.

 

Ofis bilgisayarı

Eğer sistemi ofiste üretkenlik yazılımlarını kullanmak amacıyla alıyorsanız çok çekirdekli AMD işlemcisine sahip bir sistem satın almayı düşünebilirsiniz. Yeni AMD işlemcileri çok çekirdekli yapısıyla uygulamalarda ve üretkenlik yazılımlarında epey iyi performans sunar. Aynı zamanda fiyat/performans oranı çoğu zaman daha iyidir.

 

Kişisel bilgisayar

Kişisel kullanım için yeni bir bilgisayar satın alacaksanız burada biraz daha detaylı bilgi vermeniz gerekecektir. Eğer siz bilgisayarda sadece film, video, dizi izleyip internette takılacaksanız ekonomik İntel i3-10100F işlemcisine sahip bir sistem satın almayı düşünebilirsiniz. Bu işlemci sizin için uygun ve ekonomik bir işlemci olacaktır.

Eğer bilgisayarda hem oyun oynarım hem de diğer tür işlerde kullanırım diyorsanız İntel yada AMD’nin H serisi işlemcisine sahip bir sistem tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda orta yada giriş seviyeli Nvidia GeForce GTX 1650 yada AMD Radeon RX 560 X harici ekran kartına sisteminizde yer verebilirisiniz.

Böyle bir sistem performans canavarı olmasa da uygun fiyatla elde ettiğiniz, ihtiyaçlarınızı karşılayan ortalama bir bilgisayar olacaktır.

 

Satın almayı düşündüğünüz hazır sistemin bileşenlerini araştırın

Hazır sistem alırken bilinmesi gerekenler

Satın alacağınız sistemin bileşenlerini internetten araştırın. Bu bileşenleri detaylı şekilde araştıran ve rehber niteliğinde içerikler oluşturan birçok kaynak bulunmaktadır. Bu kaynaklara başvurarak herhangi bir sistemi satın aldıktan sonra pişman olmayacaksınız.

Örneğin oyun oynamak için yeni bir sistem satın alıyorsanız sistemin ekran kartı ve işlemci bileşenlerinin internetteki inceleme ve kıyaslama içeriklerine mutlaka göz atın. Benzer şekilde üretkenlik yazılımlarını kullanmak için yeni bir hazır sistem alıyorsanız işlemci bileşenine dikkat edin. Üretkenlik ve masaüstü programları için çok çekirdekli ve iş parçacığına sahip olan aynı zamanda çok çekirdekli performansı iyi olan işlemciler daha çok işinize yarayacaktır.

Yani hazır sistem satın alırken dikkat edeceğiniz bir diğer nokta o sistemin bileşenlerini hakkında yeterli bilgiye sahip olup olmadığınızdır. İnceleme ve kıyaslama içerikleri size bu konuda çok faydalı olacaktır.

 

Akıllıca seçimler yapın

Eğer yeni bir sistem satın almayı düşünüyorsanız kesinlikle Freedos bir sistem almanızı tavsiye ederiz. Böylece Windows 10 işletim sistemi için ek ücret ödemezsiniz. Windows 10 ile beraber satılan sistemlerde Windows 10 işletim sistemi de o bilgisayarın fiyatını yükselten etkenlerden biridir.

Windows 10 için para ödemeyin. Freedos yani işletim sistemi olmayan bir bilgisayar satın alarak Windows 10’un demo sürümünü kurun. Ardından internetten 20 TL, 30 TL gibi düşük ücretlerle satılan Windows lisans anahtarı alarak bilgisayar için harcayacağınız bütçeden çok ciddi tasarruf edin.

RGB aydınlatmalı sistemler ve ekipman isimlerindeki “oyuncu” ifadesi o ekipmanın fiyatını bir hayli arttırmaktadır. Bunun yerine sade ekipmanlar satın alın. Örneğin bir sistem satın aldıktan sonra evde, bilgisayar başında oturmak için yeni bir oyuncu koltuğu satın almayı düşünüyorsanız ve internette uygun fiyatlı oyuncu koltuğu arıyorsanız birde ofis koltuklarına bakın.

Ofis koltukları, oyuncu koltuklarıyla birebir olabilmektedir. Ancak süslendirmesi olmadığı için fiyatı daha uygun olabilmektedir. Tüm bu ince ayrıntılara dikkat ederek bütçenizi akıllıca kullanabilirsiniz.

Aynı durumu sisteminizin kasa tercihini yaparken de uygulayabilirsiniz. Yeni bir sistem alırken RGB aydınlatmalı bir kasa almak yerine düz, sade bir kasa tercihinde bulunabilirsiniz. Satın almayı düşündüğünüz sistem hazır bir sistem olsa da birçok yerde hazır sistemler için özelleştirme seçenekleri sunulmaktadır.

Son olarak satın almayı planladığınız sistemde düşük kapasiteli M.2 SSD ve yüksek kapasiteli HDD birimi tercih etmenizi tavsiye ederiz. Yüksek kapasiteli M.2 SSD depolama birimlerinin fiyatları bir hayli yüksek olmaktadır. Bunun yerine işletim sisteminizi ve önemli yazılımları düşük kapasiteli SSD depolama birimine kurabilir ve diğer tüm uygulamaları yüksek kapasiteli HDD biriminde saklayabilirsiniz.

Depolama birimlerini bu şekilde eşleştirirseniz bütçenizde ciddi bir tasarruf sağlarsınız.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 1
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir