1. Anasayfa
  2. Sinema

Kişisel Gelişim İçin En İyi 15 Film

Kişisel Gelişim İçin En İyi 15 Film
0

Kendimizle bol bol vakit geçirdiğimiz bu dönemde bazen motive olmak, ilham almak için ve kişisel gelişim adına farklı yollar arıyoruz. En çok tercih ettiğimiz yol kişisel gelişim kitapları… Bizi ulaşmak istediğimiz hedeflerimize yönlendiriyor. Bizleri motive edecek birçok kitap bulunduğu gibi birçok kişisel gelişim filmleri de bulunmakta. Filmler de kitaplar gibi bazen kendimize gelmemizi, bazen bir şeylere başlamamızı sağlıyor. Eğer siz de biraz motive olmak ve harekete geçmek istiyorsanız sizin için hazırladığımız kişisel gelişim filmleri listemize göz atabilirsiniz…

 

15.Everest (2015)

IMDb: 7.1

everest

Oyuncular: Jason Clarke, Jake Gyllenhaal, Josh Brolin

Dağcılığı severek yapan bir topluluk Everest’e tırmanmaya karar verir. İki ayrı ekip olarak ayrılan dağcılar yolda yoğun bir kar yağışıyla karşılaşır, bu durum felaketlerin habercisi olur. Ekipler hayat mücadelesi yaşarken, birbirlerine yardım etmeye çalışırlar. Ne olursa olsun istedikleri şey Everest’in en üstünü görmektir. Kimse bundan vazgeçmek istemezken yolları doğru ve yanlış kararlar vermekle ayrılır.

Kaliteli oyuncu kadrosuna sahip filmin ses efektleri oldukça başarılı. Seyircinin gözünü rahatsız edecek CGI veya yeşil ekranın bulunmaması da sinematografinin çarpıcılığını sağlıyor ve ortam kesinlikle gerçekçi görünüyor. Teknik açıdan etkileyici olsa da hikayede karakterlerin biraz daha ilgi çekici olması filmi üst seviyelere taşıyabilirdi.

 

14.İyilik Bul, İyilik Yap (2000)

IMDb: 7.2

iyilik yap

Oyuncular: Kevin Spacey, Helen Hunt, Haley Joel Osment

Trevor isimli genç bir çocuğun sorunlu diyebileceğimiz bir aile hayatı vardır. Trevor’a yeni rehberlik öğretmeni değişik bir ödev verir. Ödevinde kurduğu hayali bir dünya, gerçek dünyayı da etkisi altına almaya başlamaktadır. Hayal ettiği dünyada, herhangi birinden iyilik gören kişi, hiç tanımadığı üç kişiye iyilik yapacaktır. Trevor, böylece herkesin çok daha güzel bir hayata sahip olacağını düşünmektedir. Bu durum rehber öğretmeniyle birlikte birçok karakterin yaşamını değiştirir.

Mimi Leder’in yönetmenliğindeki film, Catherine Ryan Hyde’ın aynı adlı romanına dayanan dram içerikli konuya değinmektedir. Duygusal kargaşa yaşatan ve bazen genç bir çocuğun basit bir fikre yaklaşımında bariz bir şekilde manipülatiftir. Her nasılsa üç başrolün de son derece inandırıcı olması ve onları izleyiciye sevdiren bir kırılganlık göstermesi nedeniyle film samimiyeti yakalıyor.

 

13.Steve Jobs (2015)

IMDb: 7.2

steve jobs

Oyuncular: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen

Apple şirketinin kurucusu ve 20. yüzyılın dahi isimlerinden Steve Jobs’un yaşam öyküsünü anlatan filmin yönetmenliğini Oscar’lı yönetmen Danny Boyle yapmıştır. Steve Jobs’un bilge ve bir o kadar da hırslı yönünü izleyeceğimiz film Jobs’un özel hayatına da değiniyor. Kızı Lisa ile olan ilişkisini gözler önüne seren film Walter Isaacson’ın kitabından uyarlanmıştır.

Steve Jobs filmi biyografik olmaktan çok drama türündedir. Film, Steve Jobs’un hayat hikayesinden çok Steve Jobs’un katıldığı 3 büyük basın toplantısının perde arkasına odaklanıyor. Filmin bu yönünü çok iyi çünkü film hızlı başlıyor ve pes etmiyor.

 

12.Kurucu (2017)

IMDb: 7.2

thefounder

Oyuncular: Michael Keaton, Nick Offerman, John Carroll Lynch

Kurucu, iki kardeşin ilginç ve yenilikçi fast food restoranına(McDonald’s) odaklanıyor. Aynı zamanda bu restoranı hırs, inat ve acımasızlık kombinasyonu ile dünyadaki en büyük restoran işletmelerinden biri haline getiren bir satış görevlisi Ray Kroc’un hikayesi diyebiliriz.

Dünyanın en büyük besin zincirinin nasıl büyüdüğünün hikayesi gerçekten çok etkileyici. Film bize neler olduğunu gösterirken harika bir iş çıkarıyor. Oyuncular çok iyi bir performans sergiliyor ve  Michael Keaton’ın diğerlerine göre öne çıkması etkileyici.  Nick Offerman ve John Carroll Lynch de McDonald’s kardeşler olarak uyumlu gözüküyor. Ray Kroc ilerlemek için ahlaki açıdan birçok yanlış şey yapıyor. İş dünyası, zor bir dünya ve film bu fikri hiçbir şekilde şekerle kaplamıyor.

 

11.Hayatın Başka Bir Günü (2018)

IMDb: 7.3

Oyuncular: Miroslaw Haniszewski, Vergil J. Smith, Tomasz Zietek

1975 yılında, kıdemli bir Polonyalı gazeteci olan Ryszard Kapuściński, Angola iç savaşının kalbine görünüşte intihara meyilli bir yolculuğa çıkar. İstediği şey savaşın iç yüzünü göstermektir ve bu amacından asla vazgeçmez. Angola’ya ulaştığında orada, savaşın kirli gerçekliğine bir kez daha tanık olur ve daha önce bilmediği bir çaresizlik duygusunu keşfeder. Angola onu sonsuza dek değiştirir: Polonya’yı terk eden bir muhabirken, geri döndüğünde bir yazar olmuştur.

Hayatın Başka Bir Günü, animasyon ve gerçek görüntülerin kullanıldığı, oldukça etkileyici sahnelere sahip yaşanmış bir hikaye. Normal hayatımızda düşünmediğimiz, belki de düşünürsek farkında oluruz diye kaçındığımız ama gerçekte böyle acıları yaşayan insanların olduğu coğrafyayı biraz olsun tanımak için izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz…

 

10.Çöl Çiçeği (2009)

IMDb: 7.4

çöl

Oyuncular: Liya Kebede, Sally Hawkins, Soraya Omar-Scego, Anthony Mackie

Çöl Çiçeği, büyük çölleri geçerek önce kendi dünyasını sonra başkalarının dünyasını değiştiren sıra dışı ve güçlü bir kadının hayat hikayesine odaklanıyor. 13 yaşında evlenerek satılacak olan Somalili bir göçebe, azmi sonucunda bir süre sonra Afrika’dan kaçarak nihayet bir Amerikan süper modeli haline geliyor. Şimdi 38 yaşında olan Waris Dirie, kadın sünnetine karşı BM sözcüsüdür.

Waris Dirie’nin otobiyografisini anlattığı aynı adlı kitabından filme uyarlanan Çöl Çiçeği’nde Waris’in yaşadığı şeyler o kadar kötü ki kendi doyumsuz hayatlarımızdan utanmamak çok zor. Waris Dirie yaptıklarıyla, yaşadıklarıyla dünyada büyük bir farkındalık oluşturmuş ve birçok ödüle layık görülmüş.

“Dünyanın bir tarafında insanları doyurmak için canımızı dişimize takıyoruz. Öteki tarafında ise insanlar kilo vermek için para ödüyorlar.”

 

9.Şimdi ya da Asla (2007)

IMDb: 7.4

şimdi ya da asla

Oyuncular: Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes

Ölümcül bir hastalığın pençesinde farklı hayatlar yaşan iki insana odaklanan filmin yönetmenliğini Rob Reiner üstlenmiştir. Her ikisi de hastane odasında kanser ile mücadele etmektedir. Bu sırada önemli bir ortak noktaları vardır. Ölümün gerçeğinin farkındalardır ancak hayatta daha yapmadıkları ve yapmayı istedikleri çok şey vardır. Birlikte liste yapmaya karar verirler. İki kafadar oturup hayat boyu yapmak isteyip de yapamadıklarının listesini çıkartarak yola koyulurlar. Böylelikle bu son evrede kendileri ile barışarak mutlu bir son yazacaklardır. Hastaneyi terk ederler ve birlikte bir ömür boyu sürecek bir yolculuğa çıkarlar, yol boyunca arkadaş olurlar ve iç görü ve mizahla hayatı dolu dolu yaşamayı öğrenirler.

Bu hikayenin merkezinde yer alan iki karakter inanılmaz derecede komik, çekici ve iyi yazılmış roller ve onları ekranda birlikte izlerken seyirci gerçekten çok iyi vakit geçirebilir. Sadece çok eğlenceli değil, aynı zamanda hayat ve onu yaşamaya değer kılan şeyler hakkında öğretecek birçok şeyi var.

 

8.127 Saat (2010)

IMDb: 7.5

Oyuncular: James Franco, Amber Tamblyn, Kate Mara

Gerçek hayatta yaşanmış bir hikayeden uyarlanan 127 Saat filminde genç dağcı Aron Ralston, kimseye haber vermeden çıktığı yolculuğunda Utah yakınlarında büyük bir kaya parçasının arasına sıkışır. 5 gün boyunca kolu kayaya sıkışmış bir şekilde aç ve susuz kalan Aaron, başta sevgilisi olmak üzere, ailesi ve yolda karşılaştığı iki dağcı kızdan yardım bekler. Fakat zaman geçtikçe kimsenin ondan haberi olmadığını anlar… 5 gün boyunca yaralı halde sıkışıp kaldığı kayada içsel sorunlarıyla baş başa kalan Aaron aynı zamanda cesareti ve kendisini metrelerce derinlikteki bu beladan kurtarmaya yarayacak tüm yönleriyle de yüzleşir.

İlham verici olarak nitelendirebileceğimiz birçok film var ama hiçbiri insanlığı bu filmde olduğu gibi evrensel ve göreceli bir şekilde aktarmamıştır. Filmin temposu mükemmel, bu da izleyici olarak James Franco’nun sıkışmış olduğu o küçük çatlağı paylaşmanıza izin veriyor, tam yanındasınız ve bu da seyirciye çok ilgi çekici bir deneyim sağlıyor. Bu filmin insanın sadece hayatta kalma ihtiyacıyla ilgili olması basitleşmesine neden olabilirdi ve kesinlikle bunu da içeriyor, ama daha çok insanın arkadaşlık ihtiyacıyla ilgili. Franco’nun karakteri, onu orada hapseden kaya sayesinde derin bir şekilde değişiyor.

 

7.Malcolm X (1992)

IMDb: 7.7

m

Oyuncular: Nelson Mandela, Denzel Washington, Albert Hall

Yaşadığı dönemde diğer birçok siyahi vatandaş gibi oldukça zorlu bir hayat yaşayan Malcolm, şartların onu zorlamasıyla küçük hırsızlıklar yapan birine dönüşür. Yakalandığında hapishaneye gönderilir ve burada bambaşka bir insan olmaya başlar. Hapishanede tanıştığı kişi vasıtasıyla dini kimliğini bulur. Hapis süresi dolup dışarı çıktığında ise çok farklı birine evrilir.  Artık kendilerini suçlu olmaya zorlayan genel zihniyete karşı başkaldırma zamanıdır.

Hayat merdivenlerini yavaş yavaş çıkan, en sonunda gerçek kendini bulan biri Malcolm X. Ve bu yolculukta her türlü karakteri denemiş, kendini bulup severken birçok insana da ilham kaynağı olmuş. Filmin son saatinde gerçek Malcolm’u görüyoruz ve en etkileyici kısım da burası. Hayatındaki dönüm noktası ne kadar hapis zamanları olarak görülse de, asıl doğruya bu kısımda ulaşıyor. Filmin akıcılığında yer yer kopukluklar olsa bile biyografi filmi için izleyiciyi yeterince kendisine odaklıyor.

 

6.Mucize (2017)

IMDb: 8.0

wonder

Oyuncular: Julia Roberts, Jacob Tremblay, Owen Wilson

Yaşıtlarından farklı bir hayat yaşayan Auggie’nin yüzünde ciddi bir deformasyon vardır. Bir zaman sonra, diğer çocuklarla okula gitmeye karar verir ve normal olduğunu kanıtlamaya çalışır. Kötü şeyler yaşasa da olgunca davranıp fikrini değiştirmez, vazgeçmemesinin güzel sonuçlarını da alır. Çünkü esas güzellik derinin altında, içeride saklıdır.

2017 yılının duygusal açıdan en manipülatif filmlerinden biri olan Wonder , Jacob Tremblay’in iyi performansı, Stephen Chbosky’nin iyi yönetmenliği ve karakter merkezli bir hikaye sayesinde başarılı olmayı başarıyor. Film yeni bir çığır açmak için çabalamıyor veya normalden farklı bir şey yapmaya kalkışmıyor, ancak aynı zamanda ilham verici ve başarılı, zorbalık ve nezaket hakkında güçlü bir mesaja sahip.

 

5.Umudunu Kaybetme (2006)

IMDb: 8.0

Oyuncular: Will Smith, Thandie Newton, Jaden Smith

Chris Gardner, işinde sorunlar yaşıyor ve maddi açıdan sıkıntı çekiyor olsa da iyi bir baba ve eştir. Maddi sıkıntılardan bunalan eşi onu terk eder. Oğlu kendisiyle kalmaya karar verir. Sorunlar yetmezmiş gibi ev sahibi baba ve oğlu dışarı atar. Oğlunun sevgisi bu mücadeleci baba için her şeydir. Para kazanabilmek için satıcı rolüyle hayatını değiştirecek kariyere odaklanır.

Gabriele Muccino’nun yönettiği film, istikrarlı bir hızda ilerliyor ve ilgiyi çalışma süresi boyunca canlı tutabiliyor. Kahramanımızın maruz kaldığı mücadeleler, hayal kırıklıkları ve çaresizlik, temelli bir şekilde vurgulanıyor. Karakter odaklı hikayesi ve ustaca yazılmış senaryosu, başrol oyuncumuzun yayına, izleyicilerin yolculuğuna çaba harcamadan yatırım yapmalarına olanak tanıyan yeterli derinlik sağlıyor.

 

4.Özgürlük Yolu (2007)

IMDb: 8.1

özgürlükyolu

Oyuncular: Emile Hirsch, Marcia Gay Harden, William Hurt

Üniversitesinden mezun olduktan sonra, en iyi öğrenci ve atlet Christopher McCandless mal varlığını terk eder, biriktirdiği 24.000 dolarlık hesabının tamamını hayır kurumlarına bağışlar. Her zaman hayalini kurduğu dünya turuna çıkar, otostopları ile vahşi doğada yaşamak için Alaska’ya gider.

Filmin konusunu gerçek benliğini bulmaya çalışan genç bir adamın dokunaklı gerçek hayat hikayesi olarak sınırlandırabiliriz . Çok güzel bir yolculuk ama hayattaki engeller, zorluklar ve trajedi bütün gerçekçiliğiyle seyirciyi sarsıyor. Gerçek bir hikaye olması ise onu hem acı  hem tatlı kılıyor…

 

3.Ölü Ozanlar Derneği (1989)

IMDb: 8.1

ölü

Oyuncular: Robin Williams, Ethan Hawke, Robert Sean Leonard

Peter Weir yönetmenliğindeki filmde New England’daki seçkin, eski moda bir yatılı okulda, tutkulu bir İngilizce öğretmeni, öğrencilerine geleneğe karşı isyan etmeleri ve bağnaz müdürün küçümsemesine karşı koyarak her günün potansiyelini yakalamaları için ilham verir.

Ölü Ozanlar Derneği, şiirlerin harikalığını, güzelliğini ve ilhamla neler yapabileceğini gün ışığına çıkarıyor. Film, reşit olmaya başlayan, kendileri için nasıl düşüneceklerini öğrenen ve hayatı dolu dolu yaşamayı deneyimleyen gençlerin dokunaklı, canlandırıcı bir portresi.

 

2.Can Dostum (1997)

IMDb: 8.3

candostum

Oyuncular: Chris Britton, Matt Damon, Robin Williams

Can Dostum filmi genel iq’nun çok çok üzerinde bir zeka seviyesine sahip, MIT’de temizlikçi olarak çalışan genç bir çocuğun temizlik yaptığı akşamlardan birinde, bir sınıfın tahtasında yazılı olan matematik sorusuna denk gelmesiyle başlar. Çözülmesi imkansız olan bu soruyu çözmesiyle bir profesör onu keşfeder. Profesör iletişim kurmaya çabalarken genç çocuk onu sürekli reddetmektedir. Ancak bir kavga sebebiyle hapis cezasına çarptırılan gencin, bu beladan kurtulabilmek için profesöre ihtiyacı vardır.

 

1.Forrest Gump (1994)

IMDb: 8.8

Oyuncular: Tom Hanks, Gary Sinise, Robin Wright

Düşük IQ’ya sahip olan bir adam, hayatında büyük şeyler başarmaktadır. Birinin hayal ettiğinin çok ötesinde, tarihe geçecek olaylar yaşar. Ancak başardığı her şeye rağmen, tek gerçek aşkı ondan kaçar.

Hayatlarımız, hayatlarımızı tanımlayan kalp kıran anlar, trajediler, mutluluklar ve sonsuz anlarla dolu sürekli bir döngüden geçer. Forrest Gump, dünyayı, kötü hiçbir şeye karışmayan, daha çok etrafındaki insanların hayatlarını daha iyi bir şekilde değiştirmeye hizmet eden saf bir ruhun gözünden gördüğümüz tatlı ve içten duygulara sahip bir film…

 

Keyifli Seyirler dileriz…

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir