1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Nvidia denetim masası ve 3D ayarlarının yönetilmesi

Nvidia denetim masası ve 3D ayarlarının yönetilmesi
0

Eğer bilgisayar kullanma konusunda ince ayarları ve detayları merak ediyorsanız birde kullandığınız bilgisayarda Nvidia ekran kartı modeli bulunuyorsa mutlaka Nvidia denetim masası penceresini görmüşsünüzdür. Burada var olan 3D ayarlarının yönetilmesi sekmesi altındaki ayarlamaları merak etmişsinizdir.

Ancak 3D ayarlarının yönetilmesi penceresinde var olan ayarların ne olduğunu bilmediğiniz için bu ayarlarla hiç uğraşmadınız değil mi ? İşte sizlere bu içerikte Nvidia denetim masasında 3D ayarlarının yönetilmesi sekmesinde var olan seçenekleri gösterecek ve bunların ne anlama geldiğini anlatacağız.

 

Nvidia denetim masası nedir ?

Nvidia denetim masası, Nvidia ekran kartı kullanıcılarına sunulan destek ve kumanda yazılımıdır. Bu denetim masası sayesinde Nvidia ekran kartınızın birçok yapılandırma ayarına erişebilirsiniz. Nvidia denetim masası sayesinde ekran kartınızın hangi oyuna yada programa ne kadar destek vereceğini ayarlayabilirsiniz.

 

Kontrol Paneli ve 3D ayarlar

Nvidia denetim masasını açtığınız zaman karşınıza aşağıdaki görselde de gözüktüğü gibi bir pencere açılacaktır.

Burada bir takım ayarlamalar yaparak oyunlarda aldığınız FPS değerini arttırabileceğinizi biliyor muydunuz ? Öncelikle ayarlamalara geçmeden önce oyunlarda bu seçeneklerin nasıl etki gösterdiğini kendi gözünüzle görmek için MSI Afterburner yazılımını kullanabilirsiniz. Bu yazılım sayesinde cihazınızın oyunlarda kaç FPS aldığını gözlemeyebilirsiniz. Böylece ayarlar değişmeden önceki performansı ve ayarları değiştirdikten sonraki performansı kendi gözünüzle görebilirsiniz.

MSI Afterburner yazılımını cihazınıza kurmak ve performans izleyiciyi açmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Nvidia denetim masası penceresinde gelişmiş 3D ayarlarını değiştirerek oyunlarda FPS artışı sağlayabilirsiniz. Ancak öncelikle buradaki ayarların neler olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Ayarları değiştirmek için Nvidia denetim masasını açın ve Gelişmiş 3D görüntü ayarlarını kullan kutusunu işaretli hale getirin. Ardından bu seçeneğin hemen sağında bulunan Beni oraya götür‘e tıklayarak bu ayarların olduğu kısma gidin.

Karşınıza aşağıdaki görselde de gözüktüğü gibi birçok yapılandırma ayarı gelecektir. Oyunlarda FPS artışı sağlamak için bu yapılandırma ayarlarının ne olduğunu öğrenelim.

  • Çevresel perdeleme: Oyunlardaki gölgelerin daha güzel gözükmesini sağlar. Bu özelliğin kapalı olması oyunlardaki FPS değerini düşük oranda arttırır.
  • Anizotropik filtreleme: Dar açılarda dokuların çok daha keskin gözükmesini sağlar. Bu seçeneğin performansa olan etkisi düşüktür. Ancak oynadığınız oyuna göre görselliğe olan etkisi büyük olabilir.
  • Kenar yumuşatma: Nesnelerin kenarlarında bulunan pürüzlü çizgileri düzeltir. Oyun içerisinde birçok ayarlarda “AA” seçeneği yerine “FXAA” seçeneği kullanılabilir.
  • CUDA-GPU’lar: PhysX gibi yazılımların ve diğer grafik gelişmelerini iyileştirmek için GPU gücünü kullanmaktadır. Kullanılmasını şiddetle tavsiye ederiz.
  • DSR: Oynadığınız bir oyunu daha yüksek çözünürlüklerde işlemeyi sağlar. Aynı zamanda daha iyi görüntü kalitesi almanızı sağlar. Ancak cihazınızın performansını olumsuz etkiler. Oyun oynarken çok düşük performans alıyorsanız bu ayarı devre dışı bırakabilirsiniz.
  • Önceden oluşturulmuş maksimum çerçeveler: Çerçeveler GPU birimine ulaşmadan önce CPU birimine önceden yükleyerek arabelleğe alınır. 1 ile 4 arasında istediğiniz değere ayarlayabilirsiniz.
  • Monitör teknolojisi: Bu özelliği etkin hale getirerek G-SYNC özelliğini kullanabilirsiniz. Böylece daha yüksek yenileme hızlarına erişebilir ve ekran yırtılması gibi sorunları çözüme kavuşturabilirsiniz.
  • Çoklu çerçeveli örneklemeli AA: Herhangi bir performans kaybı yaşamadan kenar yumuşatmayı arttırır.
  • Güç yönetimi modu: Optimal güç seçeneğinin etkin olmasını tavsiye ederiz. Ancak daha yüksek performans elde etmek için maksimum performans seçeneği de seçilebilir. Bu seçenek, GPU birimini tüm gücüyle çalıştırır. Haliyle GPU biriminin ısınmasına ve soğutucuların çok ses çıkarmasına sebep olur.
  • Doku filtreleme: Düz dokuların görüntüsünü iyileştirir.
  • Sıralı optimizasyon: Çok çekirdekli CPU’nun oyun sırasında bazı GPU görevlerinin yerine getirilmesini sağlar.
  • Üçlü arabelleğe alma: OpenGL oyunlarını oynarken GPU birimine üçüncü bir arabellek çerçevesi eklemeyi sağlar. Böylece çerçeveyi arabelleğe alırken bazen yaşanan performans kayıplarının önüne geçilmesini sağlar.
  • Dikey eşitleme (VSync): Oyun içi kare hızının monitörünüzün Hz değerine eşitler. Hz değeri FPS değerinden düşük olduğunda ekran yırtılması önlenir.
Kaynak: https://www.techradar.com/how-to/how-to-boost-your-pc-game-graphics-with-nvidia-control-panel#:~:text=The%20Basics,you%20make%20to%20take%20effect.

 

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 1
    _rendim
    İğrendim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir