1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

DDR5 RAM: Güzel şeyler vaat ediyor mu ?

DDR5 RAM: Güzel şeyler vaat ediyor mu ?
0

Bir bilgisayar için donanım performansı konusunda en önemli bileşenler CPU, GPU, anakart ve RAM belleğidir. 2020 yılı içerisinde birçok yeni işlemci ve ekran kartı serisiyle karşılaştık. AMD, Nvidia ve Intel taraflarında çok ciddi gelişmeler ve yeni ürünler ortaya çıktı. Aynı zamanda anakart konusunda da önemli gelişmeler yaşadık. Peki bunca yenilik arasında DDR5 RAM belleği piyasaya çıkar mı? Yada yeni bir sistem toplarken var olan bileşenleri tercih etmek yerine DDR5 RAM belleği beklemeye değer mi?

Bir sonraki toplayacağınız sisteme yardımcı olmak için teknik özellikler, performans ve olası bir DDR5 RAM belleği hakkında size elde ettiğimiz bir takım bilgileri sunacağız.

 

DDR5 RAM ne zaman piyasaya çıkacak?

DDR5 RAM ne zaman piyasaya çıkacakDDR5 RAM bellekleri ne zaman piyasaya çıkacak? Muhtemelen en çok merak edilen konulardan biriside budur. Şuan için DDR5 RAM belleğinin mobil cihazlarda bir dereceye kadar piyasaya sürüldüğünü söyleyebiliriz. Samsung LPDDR5 RAM, şu an için Samsung Galaxy S20’de kullanılıyor. Aynı zamanda Xiaomi Mi 10 modeli Micron’un LPDDR5 RAM belleğini kullanıyor.

Aslında dizüstü bilgisayarlar için DDR5 RAM belleği teknolojisine geçilebilirdi. Ancak uyumlu CPU birimlerinin eksikliği yüzünden bu RAM türünün dizüstü bilgisayarlar için kullanılması engellenmektedir.

DDR5 RAM belleğiyle uyumlu CPU birimleri hakkında konuşmak gerekirse 10. Nesil Intel işlemcilerin uyumlu olmadıklarını ve Z490 anakartlarınında aynı şekilde uyumlu olmadıklarını söyleyebiliriz. Diğer tarafta bulunan AMD, AM4 yonga setine sadece 2020 yılına kadar destek verecek. Bu, AMD tarafından yapılan resmi bir açıklamadır. Yani son uyumlu nesil Ryzen 4000 CPU birimleridir. Bundan sonra Ryzen 5000 serisi işlemciler, yeni yonga setleriyle beraber – muhtemelen AM5 – birlikte DDR5 RAM uyumluluğuna kavuşacak.

DDR5 RAM belleklerinin 2019 yılının dördüncü çeyreğinde piyasa sürülmesi bekleniyordu. Ancak yapılan tahminler pekte doğru çıkmadı. Bu yüzden DDR5 RAM belleğinin çıkış tarihinin gecikmeli olacağını söyleyebiliriz. Ryzen 4000 serisi APU’lar piyasaya sürülmüş olmasına rağmen DDR5 RAM belleğinden hâlâ haber alınamadı. Bu yüzden DDR5’in piyasaya çıkış tarihi hakkında kesin bir bilgi vermek oldukça zor. Ancak en iyi tahmin bu belleğinin 2022 yılı içerisinde piyasaya çıkış yapacağı yönündedir.

 

DDR5 RAM verimliliği nasıl olacak?

DDR5 RAM verimliliği nasıl olacakYeni bir sistem toplamak için 2022 yılını beklemek zor gelebilir. Peki sırf DDR5 RAM belleğine sahip yeni bir bilgisayar satın almak için bu bekleyişe değer mi ? DDR5 RAM bellekleri 128 GB maksimum UDIMM boyutu sunuyor. Aynı zamanda 4800 MHz, 6400 MHz ve 8400 MHz maksimum veri hızı boyutlarında piyasaya sürülmesi planlanıyor. Ayrıca DDR5 RAM belleğinin ECC olmayan genişliği bir önceki bellek türü olan DDR4 gibi 64 bit olacağı biliniyor. Ama DDR5 RAM’ler DDR4 RAM’lere göre tek kanalda iki kat daha fazla işlem yapma yeteneğine sahip olacak. Üstelik bunların tümünü 1.1 Volt gibi düşük bir gerilim değeriyle yapacak.

Bahsedilen bu özelliklerin hepsi çok etkileyici ve heyecanlandırıcı görünebilir. Ancak önemli bir konu da DDR5 RAM’de yaşanacak olan CAS gecikmesidir. DDR RAM bellekleri için mutlak gecikme süreci 7 ile 15 ns aralıklarında yaşanmaktadır. Ama saat hızları arttıkça CAS gecikmesinde yaşanan gecikmelerde artar. Bu durumda DDR5 RAM belleklerinde CAS gecikmesinin normalin üstünde olacağını bizlere gösterir. Veri aktarma konusunda DDR5 RAM bellekleri kesinlikle daha hızlı olacaktır. Ancak gecikmeye duyarlı olan iş yüklerinde DDR5 RAM’in nasıl bir performans göstereceği de ayrı bir merak konusudur.

 

DDR5 RAM belleği fiyatları ne kadar olacak?

DDR5 RAM belleği fiyatları ne kadar olacakTahmin edeceğiniz üzere DDR5 RAM belleklerinin fiyatları konusunda şuan için net bir bilgi vermek mümkün değil. Ancak DDR4 belleğinden sonra yaşanan performans yükseltmesi muhtemelen belleğin DDR4’e göre daha pahalı olmasına sebebiyet verecektir. Aynı zamanda DDR5 RAM belleklerinin piyasaya çıkış yaptığı günlerde fiyatlarının çokta uygun olacağını söyleyemeyiz. Bu bellek piyasaya çıkış yaptıktan sonra pahalı fiyat etiketiyle satılacaktır. Sonrasında geçen bir yıl yada daha fazla sürenin ardından uygun fiyatlar ve daha iyi fiyat/performans oranları yakalanacaktır. Daha öncesinde de DDR3’den DDR4 hatta DDR2’den DDR3’e geçiş yapılırken bu bir yıllık uygun olmayan fiyatlar durumu yaşanmıştır. Benzer bir durum DDR5 içinde büyük ihtimalle yaşanacaktır.

 

Sonuç?

DDR4 belleklerinin son dönemlerinde olduğumuz gayet açık olan bir gerçektir. Buda bizim bu devrin en son ve en iyi cihazları, en uygun fiyatlarla elde etmemizi sağlamaktadır. Aynı zamanda DDR4 için yeni nesil CPU, GPU birimleri, anakartlar ve yeni konsol ürünleri ortaya çıkıyor. Eğer İntel markasını seviyorsanız 10. Nesil yada 11. Nesil CPU birimiyle Z490 anakartını kullanabilirsiniz. Yada AMD taraflı bir seçim yapmayı düşünüyorsanız Ryzen 3000 serisi XT modelleri harika bir seçim olacaktır. Ryzen 3300X ayrıca Ryzen 4000 serisi masaüstü CPU birimi için müthiş yer tutucu bir donanım olma özelliği barındırmaktadır.

Uzun lafın kısası, bu devirde yeni bir sistem toplamak istiyor ancak kararsız kalıyorsanız önünüzde iyi bir fırsat var. Bu devirde DDR4 bellek türü için var olan bilgisayar bileşenlerinin son ürünleri piyasaya sürülecektir. Son olması sebebiyle bir sonraki nesil bilgisayar bileşenleri için farklı uyumluluklar ve eşleştirmeler söz konusu olacaktır. Şuan mevcut olan bilgisayar bileşenleri sayesinde günümüzün modern yada popüler oyunlarını rahatlıkla çalıştırabilir ve oynayabilirsiniz. Bu yüzden herhangi bir DDR5 RAM belleği yükseltmesine ihtiyacınız bulunmamaktadır. Sonuç olarak yeni bir sistem oluşturmak için DDR5 RAM belleğini beklemek yerine DDR4’ün sunduğu son fırsat ürünleri değerlendirebilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir