1. Anasayfa
  2. Bilim

Hıçkırık nedir ? Neden hıçkırık tutar ?

Hıçkırık nedir ? Neden hıçkırık tutar ?
0

Bizi sinir eden ve durması için çoğu yolu denediğimiz rahatsızlık olan hıçkırık aslında bir refleks olarak gerçekleşir.  “Hıçkırık nedir” sorusunu tam olarak açıklayacaksak, hıçkırık – tıp dilinde Singultus – adındaki rahatsızlık göğüs boşluğu ve karın bölgesinin arasında yer alan diyaframın ani ve istemsiz bir şekilde kasılması sonucu gerçekleşir. Ses tellerinin olduğu gırtlak boşluğunun bir anda kapanmasıyla ve bu olay gerçekleşirken bir anda alınan nefesin ortaya çıkardığı ses ile birlikte görülür.

 

HIÇKIRIK KİMLERDE GÖRÜLÜR ?

Bu rahatsızlık için cinsiyet, yaş gibi faktörler önemli değildir. Herkes bu rahatsızlıktan rahatsız olabilir kısacası. Fakat bazı hastalıklar buna davetiye çıkarabilir. O hastalıklar ise zatürre, kalp büyümesi, mide rahatsızlıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları gibi hastalıklardır. Bundan dolayı da çoğu zaman basit bir refleks olan hıçkırığı küçük bir şey olarak düşünmeyin. Eğer  bu konuda aklınıza takılan ve cevaplayamadığınız sorular, kuşkulandığınız durumlar olursa en yakın sağlık danışmanına başvurun.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

https://www.webdedestek.com/2021/01/dis-fircalamak-curumeyi-engelliyor-mu.html

 

NEDEN HIÇKIRIK TUTAR ?

Ruh halimizin her şeye etkisi olduğu gibi  bu rahatsızlıkta da etkisini gösteriyor. Stres, kaygı, üzüntü ve bunlar gibi aniden ortaya çıkıp bizi çok ağır bir şekilde etkileyen duygu değişimleri diyaframı uyaran hormonların salınmasına ve diyaframın kasılmalarına sebep olur. Bunun sonucunda oluşan hıçkırık dakikada 6 ile 12 defa olur. Çoğu zaman müdahale edilmeden kendiliğinden birkaç dakika içinde kesilir fakat bazen bir aydan daha uzun bir sürede devam eden hıçkırık birçok hastalığın sebebi olarak bizi uyarabilir. Sadece bu kadar uzun süren hıçkırık değil 2-3 saat boyunca durmadan devam eden hıçkırık durumu olursa da doktora danışmalısınız.

Doktor, fizik muayenesi yapmak isteyecektir. Bundan önce de ne zamandan beri olduğunu, hıçkırığın süresini, başka bir hastalığa sahip olunup olunmadığını, sigara ve alkol tüketimi gibi sorular soracaktır. Eğer bu muayene yeterli görülmezse hekimler tarafından laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme yöntemleri de istenebilir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

https://www.webdedestek.com/2020/08/gozlerimiz-neden-bozulur-hazirlaniyor.html

 

HIÇKIRIK NEDEN OLUŞUR ?

Hıçkırığın nedeni tek bir oluşumla açıklanamamaktadır. Çünkü birçok faktörü vardır. Bunlarda çoğu zaman istemsiz hava yutulması, gazlı içecekler, aşırı alkol tüketimi, aşırı yemek, mide ve bağırsak sisteminde ani ısı değişimleri diyebiliriz. Heyecan, korku, stres gibi ani duygu değişimleri hıçkırığa sebep olabilir.

Ameliyat sonrası genel anestezi, tümör, menenjit, kalp damar hastalıkları da sebep olarak sunulabilir. Aynı zamanda kullanılan ilaçlar, guatr, zatürre, kalp zarı iltihabı, astım, karaciğer, bağırsak, pankreas hastalıklarını da söyleyebiliriz. Bazı durumlarda ise sadece kalp krizinin belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Sürekli olarak sorulan “Hıçkırık neden oluşur?” sorusunun cevabının birçok fazla yanıtı bulunduğu için uzun süre geçmeyen durumlarda hekime danışabiliriz ve bu tür hıçkırığı 3 gruba ayırabiliriz.

  • 48 saatle geçmeyen hıçkırık-
  • 48 saat ile bir ay arasında devam eden inatçı hıçkırık
  • 1 ay ve daha fazla süre var olan inatçı hıçkırık

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

https://www.webdedestek.com/2020/03/antibiyotik-ilaclar-hakkinda-bilinmesi-gerekenler.html

 

HIÇKIRIK NASIL GEÇER ?

Hıçkırık rahatsızlığının en zor ve en merak edilen kısmıdır. Nasıl oluştuğundan ziyade insanlar için nasıl geçtiği daha önemlidir. Düşünüldüğü zaman bile insanı rahatsız eden hıçkırığın saatlerce devam etmesi ise tam bir işkencedir. Bundan kurtulmak için de bazı solunum manevraları uygulanabilir.

Valsalva manevrasını açıklayacak olursak ağız yoluyla nefes alındıktan sonra burun kapatılarak hava ile burunda küçük bir basınç oluşturulması ve bu sayede kulak zarının dışarı doğru hareket etmesidir. Sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Aksırmak, nefes tutmak da hıçkırığı geçirmek için kullanılan yöntemlerdir.

Buzlu su ile gargara, toz şeker ya da sert bir ekmek parçası yutulabilir, dil dışarı çekilerek ya da limon ısırırarak da geçirebiliriz. Bu yöntemlerin uygulanmasının sebebi üst yutak bölgesinin kateter ile uyarılmasıyla da geçebilecek olmasıdır.

Soluduğumuz havada karbondioksit miktarının artmasıyla da geçebilir. Karbondioksit miktarını arttırmak için de kısa aralıklarla kese kağıdı ve benzeri cisimlerinin içinde solunum yapılabilir.

 

HASTALIK KONUSUNDA UYARICI !

Hıçkırık bizi aynı zamanda hastalıklar konusunda da uyarabilir. Bu yüzden sadece refleks olarak kalmamalı hıçkırık. Bize ne derecede etki ettiğine de bakarak ve süresini göz önüne alarak bir hekime başvurmak çok akıllıca bir karar olacaktır. Unutulmamalı ki erken teşhis hayat kurtarır.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir