1. Anasayfa
  2. Donanım

Hyper-Threading nedir ? avantajları nelerdir ?

Hyper-Threading nedir ? avantajları nelerdir ?
0

İşlemcilerin özelliklerine bakacak olursanız çekirdek ve iş parçacığı (thread) isminde iki terim göreceksiniz. Çekirdek, bilgisayarda yapılan işlemlerin gerçekleştiği alandır. İşlemcilerde birden fazla çekirdek bulundurulabilir. Aynı zamanda işlemci özellikleri içerisinde iş parçacığı (thread) isminde bir terim daha bulunmaktadır. Bu terim, işlemcide var olan çekirdeklerden elde edilen sanal çekirdeklerdir.

 

Hyper-Threand nedir ?

İntel işlemcilerinin çekirdekleri sayesinde iki ek sanal çekirdek daha oluşturulur. Böylece işlemcilerin çekirdek sayısı iki katına çıkarılır. Örneğin, dört çekirdekli İntel işlemcisi Hyper-Threading ismini verdiği bu teknoloji sayesinde sekiz çekirdeğe sahip olur. Aslında bu işlemcide sadece dört çekirdek bulunur. Ancak her bir çekirdek iki parçaya ayrılarak ek olarak bir sanal çekirdek elde edilir. Böylece çekirdek sayısı iki katına çıkarılır. Benzer şekilde altı çekirdekli bir işlemci on iki çekirdeğe ve sekiz çekirdekli bir işlemci de on altı çekirdeğe sahip olur.

Hyper-Threading sayesinde bir işlemcideki tüm çekirdekler tam anlamıyla kullanılabilmektedir. Buda işlemcinin verimliliğini arttırmaktadır.

 

Hyper-Threading ne işe yarar ?

Bilgisayarlarda işlemcilerin çok ağır işleri gerçekleştirebilmesi için fazladan çekirdek sayısına ihtiyaç duyar. Örnek verecek olursak dört çekirdekli bir işlemci Hyper-Threading teknolojisi sayesinde 4 sanal çekirdeğe yani iş parçacığına (thread) sahip olur. Böylece işlemci 8 çekirdeğe sahip olur. Sonuç olarak ağır işlemleri çok daha kolay bir şekilde halledebilir.

Örneğin profesyonel bir video düzenleme uygulamasıyla yapılan çalışmada Hyper-Threading sayesinde %30 daha hızlı sonuçlar elde edildi. Benzer ağır işlerde Hyper-Threading teknolojisi birçok avantaj sunmaktadır.

Tabi burada sanal çekirdek olarak nitelendirilen iş parçacıkları çekirdeğin kendisi kadar yüksek bir performans göstermez. Ancak gerçekten de işlemcinin verimliliğine büyük ölçüde fayda sağlar.

Hyper-Threading teknoloji her işlemci modelinde kullanılmamaktadır. Bu yüzden yeni bir sistem toplarken yepyeni bir işlemci tercih edecekseniz bu teknolojiyi destekleyen yada desteklemeyen bir işlemci modeli seçtiğinizden emin olun.

 

AMD işlemcilerinde Hyper-Threading teknolojisi yok mu ?

Hyper-Threading teknolojisinin öncüsü İntel’dir. Bu sebeple teknolojiye ait olan isim, İntel markası tarafından verilmiş bir isimdir ve AMD tarafından kullanılamaz. Ancak Hyper-Threading teknolojisine benzer bir teknolojisi tabi ki AMD tarafında da bulunmaktadır. Ancak AMD burada özel bir isim kullanmak yerine bu özelliğe Simultaneous Multithreading (Eşzamanlı Çoklu Okuma) demektedir. Bu, Hyper-Threading ile birbirine çok benzer olan bir teknolojidir.

 

Hyper-Threading (HT) ile elde edilen sanal çekirdek ile fiziksel çekirdek arasındaki fark

İki tip işlemci düşünün. Bunlardan ilki Hyper-Threading teknolojisine sahip çift çekirdekli bir işlemci olsun. Diğeri de Hyper-Threading teknolojisine sahip olmayan dört çekirdekli bir işlemci olsun. Böyle bir senaryoda HT teknolojisine sahip olmayan dört çekirdekli işlemci, HT teknolojisine sahip 2 çekirdekli (2 çekirdek ve 2 iş parçacığı) işlemciden daha iyi performans gösterecektir.

HT ile oluşturulan sanal çekirdekler gerçekten de işlemcinin performansını olumlu etkiler. Bu teknoloji sayesinde işlemcinin %100’ü kullanılır. Ancak yine de bir fiziksel çekirdek kadar performans gösteremez.

 

Kaynak: https://www.intel.com.tr/content/www/tr/tr/gaming/resources/hyper-threading.html
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir