1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Kayıt defteri nedir ? Ne işe yarar ?

Kayıt defteri nedir ? Ne işe yarar ?
0

Windows işletim sistemine bir uygulama kurulduğu zaman kayıt defteri içerisinde yeni bir alt anahtar oluşur. Bu anahtarla birlikte uygulamanın yürütülebilir dosyası ve o uygulamanın ayarları hafızaya alınır. Windows işletim sistemi piyasaya ilk çıkış yaptığında (örneğin Windows 3.1’da) Windows program yapılandırmaları ve ayarları depolamak için .ini dosyalarını kullanılıyordu. Günümüzde .ini dosyaları hala kullanılıyor olsa da Windows uygulamaları kurulduktan sonra tüm ayarlar kayıt defteri içerisinde saklanır.

 

Kayıt defteri nedir ?

Kayıt defteri, işletim sisteminizde yer alan girdilerin depolandığı bir yazılımdır. Burada ayarlar, tercihler ve diğer veriler barındırılır.

Bilgisayarınıza yeni bir uygulama yüklendiği o uygulamaya dair çeşitli bilgilerin bilinmesi gerekmektedir. Bu uygulama nereye, hangi dizine yüklendi ? Kurulu olan uygulamanın sürümü nedir ? Hangi varsayılan ayarları kullanmaktadır ? gibi sorulara verilen cevapların saklandığı kısma kayıt defterinde denir. Bir uygulama çalıştırıldığında o uygulama çeşitli ayarları etkin olacak şekilde çalışır. İşte başlangıçta o ayarların etkin olmasını sağlayan şey kayıt defterinin kendisidir.

Kayıt defterinin her zaman temiz ve düzenli tutulması gerekir. Yeni bir uygulama yükledikçe, uygulama kaldırdıkça kayıt defterindeki düzen bozulabilir. Kayıt defterine erişmek için arama kutusuna “çalıştır” yazabilir yada Windows + R tuş kombinasyonunu kullanarak çalıştır penceresini açabiliriz. Ardından “regedit” yazarak Tamam’a tıklayabilirsiniz. Böylece kayıt defterine erişebilirsiniz.

Ama konu hakkında detaylı bir bilgiye sahip değilseniz kayıt defterinde herhangi bir değişiklik yapmayınız. Kayıt defterini düzende tutmak için CCleaner veya benzeri yazılımları da kullanabilirsiniz.

 

Kayıt defteri hakkında daha fazla bilgi

Kayıt defterinin görüntüsü aşağıdaki gibidir. Sol tarafta bir gezinme menüsü bulundurulur. Sağ tarafta ise anahtarlar bulundurulur.

Sol menüde çeşitli klasörler bulunuyor. Peki bu klasörler nedir ? Hangi bilgiler burada saklanmaktadır ? Hangi klasörde hangi bilgilerin saklandığını aşağıdan öğrenebilirsiniz.

  • HKCR (HKEY_CLASSES_ROOT) : Dosya türü, dosya uzantıları burada saklanır.
  • HKCU (HKEY_CURRENT_USER) : Bilgisayarı açarken giriş yaptığınız Windows oturumunun (kullanıcının) ayarları bu klasör içerisinde saklanır.
  • HKLM (HKEY_LOCAL_MACHINE) : Yüklenen donanımın ve yazılımın ayarlarıyla diğer bilgileri burada saklanır. Burada bilgisayara özel bilgiler saklanır. Kullanıcıların kayıt defterinde yaptığı çalışmaların çoğu bu klasörde yapılır.
  • HKU (HKEY_USERS) : Kullanıcıya özel yada genel bilgilerin dahil olduğu ve bilgisayarda oturum açan tüm kullanıcılar hakkında bilgiler bu klasörde bulunur.
  • HKEY_CURRENT_CONFIG (HKCC) : Bilgisayara bağlı olan donanımların mevcut yapılandırmasıyla ilgiler ayrıntılar bu klasörde bulunur.

 

Kaynak: https://www.computerhope.com/jargon/r/registry.htm
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir