1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

AMD mi İntel mi? Hangisini tercih etmeli?

AMD mi İntel mi? Hangisini tercih etmeli?
0

AMD ve Intel, en iyi işlemciler arasında yer alıyor. En çok merak edilen işlemcilerin arasında ne tür farklar olduğu konusuna yazımızda değineceğiz. İşlemcilerin performansı, avantajları, bütçeye etkisi konusunda detaylı inceleme yapmanıza olanak tanıyarak, AMD mi İntel mi sistem toplamak gerekiyor sorusuna net bir cevap vereceğiz.. Bilgisayarınıza en iyi gücü sağlayacak işlemcinin hangisi olduğunu merak ediyor ve araştırma yapıyor olabilirsiniz.

İki işlemcinin kendine özgü avantajları içerisinde kendinize en uygun sistemi oluşturabileceksiniz. Bu sistemi elde etmek için Amd mi İntel mi kıyaslamasının yapılması ve konu hakkında detaylı bilgiye ulaşılması yeterli olacaktır. Kıyaslama yaparak kullanıcı yorumları, fiyatına ve performansına göre uygun bilgisayarı elde edebileceksiniz. Peki, sistem oluştururken en iyi işlemci konusunda dikkat edilmesi gereken püf noktalar nelerdir? En yeni teknoloji ile eski teknolojinin kıyaslanması biraz gereksiz olabilir. İstisnalar hariç bazen eski ürünler verimli olsa da genellikle yeni teknoloji çoğu konu da öndedir.

 

Oyun Performansına Göre Kıyaslama

AMD ve İntelOyuncular için işlemci donanımının iyi yada kötü olması hayati önem taşır. İyi bir AMD yada İntel işlemciye sahip olduğunuzda oyun performansı o denli iyi olacaktır. AMD işlemcilere göz attığımızda %5–15 oranında daha iyi oyun performansına sahip olduğunu görüyoruz. Yeni nesil AMD işlemciler ve yeni nesil Intel işlemciler arasında elbette bazı farklar bulunuyor. Birçok kullanıcının gözünden bakıldığında “Amd mi İntel mi” gibi sorularda bu farklar yok denecek kadar az olabilir. İki işlemci de temel işlemler bakımından yeterli performansa sahiptir.

Akıcı kullanıma uygun olsa da daha zor işlerin altında kalkma noktasında farklar yavaş yavaş ortaya çıkar. İki işlemcinin ekran kartlarını incelediğimizde özellikle RTX 2080 ve RTX 2080 Ti gibi ekran kartlarında Intel işlemci %5–15 oranında daha verimli çalışır. Tüm bu kıyaslamalarda AMD bazı konularda sınıfta kalabiliyor. Bunun nedenleri arasında 4–6 çekirdek sınırına sahip olmasıdır. Diğer çekirdekler ise atıl durumda kalıyor. Verilere erişim hızını incelediğimizde ise işleme süresinin oldukça altında kaldığını gözlemliyoruz.

AMD, önbellek, bellek gecikme sürelerinde ise Intel işlemciden daha iyi bir ivme yakalıyor. Oyunlarda “Amd mi İntel mi daha iyi?” sorusunun cevabını yorumlardan anlayabilirsiniz. AMD Ryzen 9 5900x modelinde, geçmiş 9 3900 XT modelinden daha iyi performans gösteriyor. %19 oranında saat hızına göre bir performans söz konusudur. Intel ise 7 nm mimari geçişinde epey zorlandı.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

Genel Performansa Göre Kıyaslama

amd mi intel miAMD, oyun performansı dışında oldukça hızlı bir ana akım işlemci üreticisi olarak biliniyor. Intel işlemcileri hakkındaysa oyuncular için biçilmiş kaftandır diyebiliriz. İşlemciler arasında en iyi koşullar rekabet sonucu oluşuyor ve kullanıcıların yüzünü güldürüyor. En kısa sürede oyun için sistem toplamak istiyorsanız aklınızdan geçen soruları tahmin edebiliyoruz. İlk olarak AMD mi İntel mi kıyaslamasını yapacağınızı da biliyoruz.

Teknolojinin hızlı gelişmesi aynı zamanda bilgisayar donanımlarına karşı olan beklentiyi de arttırıyor. İşlemci konusunda İntel ile AMD’nin rekabeti de oyuncuların işine geliyor. Sizler için en iyi deneyimi sağlayacak markalar arasından AMD ve Intel işlemcilerini kıyasladık. Şimdi sadece araştırmalara değil, istatistiksel verilere dayalı bir kıyaslama sunacağız. Bu istatistikler sonucunda hangi işlemci markasının daha iyi olup olmayacağına karar vereceğiz. Ancak bu kararı farklı başlıklar altında irdeleyeceğiz.

2017 yılına baktığımızda AMD tarafından piyasaya tanıtılan Ryzen işlemci serisinin ve Intel Core işlemci serisinin bir rekabet içerisinde olduğunu gözlemledik. Ryzen 2017 yılından itibaren ilgi odağı olmaya devam ediyor. 2017 yılının öncesinde İntel’in hakim olduğu piyasada AMD’de baş göstermeye başlamış ve İntel’in bile önüne geçmeyi başarmıştır. Bu konuda AMD, 4 Ocak 2021 tarihli Pass Mark Software verileri göre, Windows masaüstü CPU pazar payında %50,8 kullanıcı oranıyla Intel Core’u gerisinde bıraktı.

Bu rakamdan daha fazlası ise 2006 yılı içerisinde %53,9 oranıyla gerçekleşti. AMD Ryzen çıkmadan önce 11 yıl boyunca İntel işlemcileri her seferinde öndeydi. Örneğin 2016 yılının dördüncü çeyreğinde bu oran %80 civarındaydı. İntel, CPU pazarının çoğunu ele geçirmişti. Bu veriler x86 işlemci ya da PC’ler bakımından belirlenen oranlardır. Oyun konsolları yada diğer farklı platformlar bahsedilen istatistiklere dahil edilmemişti. Windows işletim sistemi haricinde olan Apple ya da Linux yüklü cihazlarda değerlendirmeye alınmamıştı.

AMD Ryzen 4000 serisi işlemciler, dizüstü bilgisayarlarda oldukça güzel performans göstermiş ve AMD kendini bu işlemcilerle kanıtlamıştır. AMD Ryzen 7 4800U modeli ise dünyada ilk 15W TDP teknik özelliğine sahip olan işlemcisi olmuştur. Yani 15W güç tüketerek çalışan bu işlemcide aynı zamanda 16 iş parçacığı, 8 çekirdekli bir yapı bulunmaktadır. AMD Ryzen serilerinden olan 5000 serisi ise piyasada adından sıkça söz ettirmeyi yine başarmıştır.

 

Bütçeye Göre Kıyaslama

amd ve intelGenel performans adına amd mi intel mi sorusunun cevabı ise AMD işlemcilerin ekonomik fiyata sahip olduğunu söyleyebiliriz. Intel işlemci fiyatları ise AMD işlemcilere göre daha yüksek bütçe gerektirir. Aynı zamanda üst seviye işlemci modellerinde İntel işlemcilerinde dahili bir soğutucu bulunmazken AMD işlemcilerinde dahili bir soğutucu bulunur.

AMD işlemcilerinin hem daha ucuz olması hem de dahili olarak soğutucu barındırıyor olması ekonomik açıdan çok daha iyi bir seçenek haline gelmektedir. İntel tarafındaysa fiyat konusunda AMD’nin çok ama çok gerisinde kaldığını söyleyebiliriz.

 

Fiyat-Performans Oranına Göre Kıyaslama

amd ile inten cpu farkıİşlemci fiyatlarına göre markaları kıyaslayacak olursanız AMD işlemcilerinin İntel işlemcilerine göre daha ucuz olduğunu söyleyebiliriz. Kısıtlı bütçenizin olması durumunda AMD mi İntel mi tercih edilmeli ikilemesinin ortasında kalıyorsanız AMD’nin net bir ifadeyle daha uygun fiyatlı bir seçenek olacağını söyleyebiliriz.

İşlemcilerin çalışma performansı çekirdek sayısına bağlıdır. Performansın yüksek olmasını sağlayan çekirdek sayısıysa doğrudan işlemcinin fiyatına etki ediyor. Yani bir işlemcinin çekirdek sayısı ne kadar fazlaysa fiyatı da o kadar yüksek oluyor. Çekirdek konusunda ilk hamle olan çift çekirdek teknolojisi, günümüzde yerini 4 çekirdeğe bırakmaktadır.

Günlük kullanım için 2 çekirdekli bir işlemcinin yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak video düzenleme programları gibi üretkenlik yazılımlarını kullanmak istiyorsanız en az 4 çekirdekli bir işlemciye sahip olmanız gerekmektedir. Bu işlemciler sayesinde tüm üretkenlik yazılımlarını oldukça iyi bir performansla kullanabilirsiniz. Ancak sıradan bir kullanıcıysanız ve bilgisayarda bu tür işlemlere ihtiyaç duymuyorsanız 2 çekirdekli yapıya sahip olan işlemci sizin için yeterli olacaktır.

 

Hız Aşırtma Açısından Kıyaslama

hız aşırtmaAMD mi İntel mi tercih edilmeli konusunda dikkat edilen bir diğer önemli konuda hız aşırtmasıdır. Okumakta  olduğunuz bu içeriği hazırlarken bu konuya da dikkat ettik. Sunucu bazında farklı çözümler sunan iki markada mobil ve masaüstü çipler kullanılıyor. Mobil çiplerin yapısı hemen hemen masaüstü çipleri ile aynıdır. Mobil çipler daha düşük bir saat hızına ve düşük güç tüketimine sahiptir. Sunucu, iş istasyonu bazında ortaya çıkan  çözümler daha fazla bütçeye mal oluyor.

Tüketicilerin tercih etmemesi gereken ve gereksiz maliyete neden olan çözümlerdir. Hız aşırtma; 3 GHz olan işlemcinin daha yüksek hıza çıkartılması işlemi olarak bilinir. Overclock adı verilen işlem sayesinde üreticinin belirlemiş olduğu en yüksek hıza ulaşabiliyorsunuz. Overclock işlemi yapıldıktan sonra donanımınızın hızı iyileşir ve en iyi performansı sunar. Yüksek performans beklentisi olanların dikkat etmesi gereken en yüksek frekans hızıdır. Hız aşırtma sağlayan overclock işleminin en büyük dezavantajı ise işlemcinin yıpranmasına sebep olmasıdır.

Hız aşırtma işleminden sonra donanımlarınız daha yüksek hızlarda çalışır. Bunun sonucunda daha fazla ısınma durumu ortaya çıkar. Soğutucu görevini üstlenen fanlarsa bu ek ısıya karşı yetersiz kalır. Yüksek ısıyla çalışan işlemcinin kullanım ömrü bu yüzden bir hayli fazla kısalır. Yüksek hız önemli değil diyorsanız o halde hız aşırtma işleminden uzak durabilirsiniz.

Tek çekirdekli olan işlemcilerin kullanılmaması sonucu saat hızı etkisinin daha önceki modellere nazaran daha az olduğu gözlemleniyor. Çok çekirdekli olan birçok işlemci zaten birden fazla görevi yerine getirebiliyor.

Daha fazla görevi yerine getirmekte zorlanmayan işlemci tek görevi de kolaylıkla yapabilir. Bu yüzden 2 çekirdekli ve 4,2 GHz hıza sahip işlemcinin performansını 4 çekirdekli ve 3 GHz hızına sahip işlemci ile kıyaslamak yanlış olur. Frekans değerine göre bir işlemcinin iyi olduğunu söylemek mümkün değildir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

Kullanıcı Yorumları

kullanıcı yorumlarıSoket yapısına bakıldığında işlemcilerde LGA olarak kullanılan soket yer alıyor. Bunun yanı sıra PGA soketi de kullanılabiliyor. Hem işlemci hem de anakart için uyumluluk göstermesi gereken bu soketler, işlemcinin çalışmasını engeller. Soket yapısının yanı sıra pin sayısını da uyumluluk bakımından dikkate almak gerekir.

Yonga seti uyumlu değilse soket ya da pin sayısı önemli değildir. AMD’ye ait yonga setinde bulunan anakart, Intel yonga setinde kullanılamaz. İşlemci alırken sistemin sorunsuz çalışmasını istiyorsanız yonga seti uyumluluğuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Ürün satın alımlarında her tüketici muhakkak kullanıcı yorumlarına göz atar. Elbette tüm yorumların doğruluk payı vardır diyemeyiz. Ancak bir donanım seçerken kullanıcı yorumlarına gerçekten önem vermeliyiz.

Bu nedenle öncelikle uzman görüşlerini almalı, yazımızı inceledikten sonra Amd mi İntel mi yorumlarının doğruluk payına karar vermelisiniz. Yorumların tutarlı olduğunu anlatımdan anlamanız mümkündür. Bazı kullanıcılar sadece olumsuz yorum yapmak adına fikir beyan ederler. Bu yorumları dikkate almanıza gerek bulunmamaktadır.

Teknoloji rehberi, teknoloji haberleri, dünya genelinde teknoloji uzman yorum çevirileri ve Youtube gibi güncel teknoloji videolarından yararlanabilirsiniz. İşlemci satın alan firmaların oluşturduğu bloglar üzerinden de istediğiniz en sağlıklı AMD mi İntel mi yorumlarına ulaşabilirsiniz. Birçok işlemci incelemesinden yararlanarak doğru bilgiye ulaşmak mümkün olabilir. İşlemci alımında tercihleriniz arasında öncelikli olarak güç sorunlarını göz ardı etmemelisiniz.

İşlemci tercihinde bulunurken ürünün fiyat karşılaştırmasına da mutlaka göz atınız. Yorumlar kısmında seçtiğiniz işlemcinin fiyat etiketine göre kıyaslamasını yapan, değerlendiren kullanıcıların yorumları mutlaka bulunur. Bu yorumları göz ardı etmeden dikkatte alın. Yorumda yapılan karşılaştırmayı internette araştırın. Bu, sizi fazladan ödeyeceğiniz ücretten kurtarır. Yada sizin için ufak bir ek ödemeyle daha avantajlı bir ürünü tercih etmenize sebep olabilir.

Bütçeyi aşmanız halinde birkaç ufak değişiklik yaparak ya da acele eden bir haliniz yoksa kısa sürede bütçenizi tamamlayarak daha üst model olan farklı bir işlemciyi de tercih edebilirsiniz. İşlemci ya da bilgisayar bileşenleri almak istediğinizde test sonucu, teknik özellik ve bazı analizleri yapmanız gerekebilir. Oyun için oluşturacağınız sistemde işlemcinin performansını test edebilirsiniz. Kullanıcı yorumları içerisinde özellikle bazı sosyal medya kanallarında yapılan incelemeler, uzman fikirleri ve yorumları yer alıyor. 2021 yılına özel son gelişmeler ve tercihlerin yanı sıra kullanıcıların deneyimlerini paylaştıkları platformlar etkili bir karar almanızı sağlıyor.

İşlemcilerin farklı kullanımlarda gösterdiği performans ve sonuçlar test olarak kullanıcılarla paylaşılıyor. İncelemede bulunan yorumcuların öncelikle uzmanlık alanı işlemciler ve markalar bazında olmalıdır. Geçmişten günümüze kıyas yapabilme kabiliyetine sahip olan kişiler tarafından yapılan amd mi intel mi incelemesi sonuçları her zaman daha verimli olur. Performans kıyaslamaları ve testler yapılırken her zaman bir takım test yazılımları kullanılır. Bu yazılımlar sayesinde işlemcinin performansı matematiksel olarak değerlendirilir. Yeni bir işlemci satın alırken test yazılımlarının sonuçlarını da ciddiye almanız gerekmektedir.

 

Kaynak: https://www.tomshardware.com/features/amd-vs-intel-cpus
Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir