1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

İkinci el laptop alırken dikkat edilmesi gerekenler

İkinci el laptop alırken dikkat edilmesi gerekenler
0

Günümüzde pek çok insan için ikinci el bir teknolojik alet satın almak fiyat açısından daha avantajlı görülüyor. Bu durum en çok da dizüstü bilgisayarlar için geçerli. Sıfır bir bilgisayar almaktansa işlevselliği ön planda olan çoğunlukla daha az ya da çok iyi kullanılmış ikinci el bilgisayarlar tercih ediliyor. Ancak kullanılmış bir dizüstü bilgisayar alırken diğer pek çok teknolojik alette geçerli olduğu gibi dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar mevcuttur. Kontrolleri sağlanmadan ve dikkatlice incelenmeden dizüstü bilgisayar satın alınmamalıdır. Alındığı takdirde ise ilerleyen süreçlerde problemlerle karşılaşmanız mümkündür. Peki ikinci el bir bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz?

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

İkinci El Bilgisayarda Kendinizi Güvenceye Alın

Öncelikle ikinci el dizüstü bilgisayar alırken fiyat araştırması yapmanız gerekmektedir. Bu pazarda ürünler oldukça çeşitli fiyatlara sahiptir. Ancak bilgisayarın ikinci el olsa bile unutmamalısınız ki ekipmanları için de ayrıca bir araştırma yapmalısınız. Orijinal olarak alınması gereken ürünler söz konusu olabilir. İkinci el bir bilgisayar satın alırken ödeme konusunda kendinizi garanti altına almanız gerekmektedir. Bu durum bilgisayar hakkında herhangi bir sıkıntı yaşandığında işlemlerinizi daha kolay halletmenizi sağlayacaktır.

Bu durumda en çok tercih edilen eBay ve Amazon aracılığıyla ikinci el bir dizüstü bilgisayar satın almak daha mantıklı olabilir.  Hem güvenlik açısından hem de satıcı değil alıcı odaklı olma eğilimlerinden dolayı bu iki sitede rahatlıkla alışveriş yapabilirsiniz. Ebay, genellikle alıcıdan yana bir politika izleyerek haklarınızı güvence altına alır. Satın almış olduğunuz ürün, tahmin ettiğinizden daha kötü durumda çıkarsa ya da size tamamen bozuk gönderilirse, satın almış olduğunuz kişi tüm masrafları üstlenerek iadeyi kabul etmek durumunda kalır.

Bunların dışında Craigslist ve Gumtree gibi ikinci el dizüstü bilgisayar satın alabileceğiniz iki site daha bulunuyor. Bu sitelerden ürün satın alırken kendinizi garanti altına almak istiyorsanız, ürünün kontrolünü yine kendiniz yapmalısınız. Ancak bunu yapabilecek yeterli donanıma sahip değilseniz eBay gibi Paypal da kullanabileceğiniz bir sitedir. Aynı şirketin bir parçası olması sebebiyle Paypal’ın politikası da yine alıcı taraflıdır. Bu durum ödeme yaparken herhangi bir sıkıntı yaşamamanızı sağlar. Ancak buradaki en önemli nokta satın aldığınız ürüne banka havalesi yoluyla ödeme yapmamanızdır. Eğer banka havalesi yolunu tercih ederseniz ödemeyi geri almanız zorlaşabilir.

 

Bilgisayar Gövdesini İnceleyin

Satın alacağınız ikinci el dizüstü bilgisayarın öncelikle gövde kısmını çok iyi incelemeniz gerekmektedir. Her ne kadar kullanılmış bir bilgisayar satın alıyor olsanız da bilgisayarınızın çatlak ya da kırık olmasını istemezsiniz. Bilgisayarın gövdesi hakkında kapsamlı bir inceme yapmalısınız. Bilgisayarın herhangi bir yerinde çatlak, kırık ya da vidası gevşemiş bir yer olmamalıdır.

Dış kısmı hasar görmüş ve zedelenmiş bir bilgisayar hem görünüş açısından sizi memnun etmeyebilir hem de dışı bu kadar hasar görmüş bir bilgisayarın içi kısa ömürlü olabilir. Dışına baktığınızda darbe almış düşmüş olarak gözüken bir bilgisayarın geri kalan kısımlarında nasıl tahribatlar ve hasarlar olduğunu bilemeyebilirsiniz.

 

Bilgisayar Ekranı Konusunda Dikkatli Olun

Kontrol edilen bütün aşamalardan olumlu not alan bir bilgisayar bulduysanız üçüncü adıma geçebilirsiniz. Kullanılmış olan bu bilgisayarın ekran kontrolünü iyi sağlamalısınız. Eğer kötü piksele sahip bir ekransa, titreme, renk bozulması ya da parlaklık açısında sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Ekranın iyi çalışıyor olması bilgisayarda yapacağınız işlerin kalitesini de olumlu yönde etkileyecektir ve daha uzun yıllar kullanmanızı sağlayacaktır.

İkinci el dizüstü bilgisayar alırken mutlaka birkaç iyi bilgisayar ile karşılaştırma yapmalısınız. Bu sayede aradaki farkları daha iyi görebilirsiniz. Ekranı kontrol ederken bir video açarak renk kalitesini, ekranda herhangi bir kayma olup olmadığını anlayabilirsiniz.

 

Klavye ve Trackpad Kontrolünün Sağlanması

Bilgisayarın en önemli ve en çok kullanılan iki parçası klavye ve trackpad olarak bilinen izleme panelidir. En çok kullanacağınız bu iki parçanın çok iyi durumda olması ve kullanırken size herhangi bir sorun yaşatmaması gerekmektedir. Kullanılmış bilgisayarlarda genel olarak bu iki parçada sorunlar yaşanmaktadır. Bu yüzden incelemenizi detaylı yapmalısınız. Gerekiyorsa diğer bilgisayarlar ile karşılaştırabilirsiniz. Klavye tuşları yerinde ve sağlam olmalı, bastığınızda bir sorun çıkarmamalıdır. Ayrıca daha kolay yazılabilen bir klavye seçmek avantajlı olacaktır.

Trackpad içinse önemli olan verdiğiniz komutları hızlı algılıyor ve uyguluyor olmasıdır. Herhangi bir şeyi yakınlaştırma, uzaklaştırma ya da kaydırma gibi hareketleri problem çıkarmadan yapıyor olması gerekmektedir. Bu iki önemli parçanın çok iyi çalışıyor olması durumunda bilgisayarınızın ömrü uzayacak ve işlerinizi daha hızlı yapıyor olacaksınız.

 

CD/DVD ve Bağlantı Noktalarının Kontrol Edilmesi

Bağlantı noktaları dizüstü bir bilgisayar için çok önemlidir. Bu noktaların hasarsız çalışıyor olması gerekmektedir. Hasar olan noktalarda bazı işlerinizi halletmeniz oldukça güç hale gelebilir. Bilgisayarda bulunan tüm USB bağlantı noktalarını, kulaklık jakını, Ethernet bağlantı noktasını, HDMI bağlantısını, SD kart girişini ve diğer girişleri kontrol etmelisiniz.

Bu noktalar bilgisayarın dış hattı olarak gözükse de doğrudan anakarta bağlıdır. Herhangi bir problem yaşandığında değiştirilmesi oldukça masraflıdır. Ayrıca artık her ne kadar kullanılmıyor olsa da eğer alacağınız bilgisayarda mevcutsa CD ve DVD girişlerinin de kontrollerini sağlamalısınız.

 

İyi Çalışan Bir Wi-Fi Ağı

Hiçbir dizüstü bilgisayar Wi-Fi ağı olmadan kullanılmaz. Wi-Fi bir bilgisayarın en önemli kısımlarından biridir. İnterneti olmayan, bağlanma sorunları yaşayan bir bilgisayar satın aldığınızda o bilgisayarda yapmak isteyeceğiniz hiçbir şeyi yapamayacaksanız. Bu sebeple kullanılmış bir bilgisayar satın aldığınızda, Wi-Fi ağlarına bağlanmakta zorluk çıkarıp çıkarmadığını iyi kontrol etmelisiniz. Bunun dışında size lazım olabilecek bir diğer ağ ise Bluetooth’tur. Bu yüzden Bluetooth kısmını da kontrol etmeyi unutmayın.

 

Web Kamerası ve Hoparlör Testi

Birçok dizüstü bilgisayarın web kamerası sıkıntılıdır ancak yine de bütün dizüstü bilgisayarlarda web kamera olması bilgisayarı kullanmayı kolaylaştırır. Web kamerası, dizüstü bilgisayarın üretim amacına en uygun bağlantı noktasıdır. Web kameranız olmadığında ya da iyi çalışmadığında herhangi bir toplantıya ya da görüşmeye katılmanız mümkün olmayacaktır.

Ayrıca kullanılmış bir bilgisayar satın alırken mutlaka hoparlörlerini de kontrol etmelisiniz. Seslerin hiç çıkmıyor olması bozuk olduğu anlamına gelir. Ancak çalışsa bile seslerin boğuk ya da az çıkma ihtimali yüksektir. İyi bir dinleme keyfi yaşamak istiyorsanız cızırtılı çalışan, boğuk çıkan hoparlörlere sahip bir bilgisayarı tercih etmemelisiniz.

 

Pil Ömrü ve Pil Sağlığı

Şarjı uzun süre giden bir dizüstü bilgisayar her şey demektir. Bilgisayarın pil ömrünün uzun olması ve sağlıklı durumda olması sizi en çok rahatlatacak noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden bilgisayarın kurulu işletim sisteminin güç yönetimi ayarlarını dikkatlice kontrol ederek pil sağlığının ne durumda olduğunu görebilirsiniz.

 

Yazılım Kontrollerinin Sağlanması

İkinci el bir bilgisayar satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri ise yazılım kontrolünün yapılmasıdır. Bilgisayara daha önceden yüklenmiş olan işletim sisteminin orijinallik durumuna mutlaka bakmalısınız. Yazılımın lisansını ve tüm ürün anahtarlarını kullanıp kullanamayacağınızı da kontrol etmelisiniz. Eğer imkanınız varsa dizüstü bilgisayar ile birlikte verilen orijinal yazılım CD’lerini satın aldığınız kişiden istemeyi unutmayın.

 

Fiyat Araştırmasını Tekrar Yapmalısınız

Düzgün, iyi durumda olan ikinci el bir dizüstü bilgisayar bulduğunuza emin olduktan sonra fiyat araştırmanızı tekrar yapmalısınız. Kesin olarak bu bilgisayarı satın almaya karar vermeden önce verilen teklif ile piyasada bulunan eşdeğer ve orijinal diğer ürünlerin fiyat karşılaştırılması yapılmalıdır.

Kullanılmış bir dizüstü bilgisayar almak bu kontroller sağlandığı takdirde o kadar zor bir olay değildir. Verilen maddeler yeteri kadar incelendiğinde ve fiyat araştırması tamamlandığında işinize yarar uzun ömürlü bir bilgisayarı kolayca bulabilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepkini Göster!
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    sevindim
    Sevindim
  • 0
    _pheli
    Şüpheli
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    _rendim
    İğrendim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir